Harbor Lab: Χρηματοδότηση 6,1 εκατ. ευρώ – Στήριξη των ναυτιλιακών στη διαχείριση των λιμανιάτικων εξόδων
Συνολικά 6,1 εκατ. ευρώ εξασφάλισε στον αρχικό γύρο (seed stage) χρηματοδότησης η startup Harbor Lab, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ναυτιλιακής τεχνολογίας, με τη συμμετοχή ενός μεγάλου αριθμού επενδυτών, όπως μεταξύ άλλων οι theDOCK, Signal Ocean, Motion Ventures, TecPier, Innoport, Charge VC. Τη χρηματοδότηση αυτή πρόκειται να διοχετεύσει για την περαιτέρω ανάπτυξη του λογισμικού προγράμματος για τη διαχείριση των λιμανιάτων εξόδων (disbursements).
Ο όρος «λιμανιάτικα έξοδα» αναφέρεται σε αυτά που πραγματοποιεί ο πράκτορας για λογαριασμό των operators της ναυτιλιακής εταιρείας όσο το καράβι βρίσκεται στο λιμάνι, όπως τέλη ελλιμενισμού και τέλη ρυμούλκησης. Τα λιμανιάτικα έξοδα αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη δαπάνη για τς ναυτιλιακές εταιρείες, μετά την παροχή καυσίμων για χρήση από τα πλοία (bankering) και συνολικά φτάνουν περίπου τα 120 δισ. δολάρια τον χρόνο.
Το λογισμικό
Η ελληνική startup, με βάση την Αθήνα, είναι η πρώτη που χρησιμοποίησε λογισμικό SaaS (Software-as-a- Service) για την ανάλυση των λιμανιάτικων εξόδων το οποίο υπολογίζει αυτομάτως τα κόστη ελλιμενισμού βασισμένο στη συλλογή επικαιροποιημένων λιμανιάτικων ταριφών. Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει αυτή την σημαντική χρηματοδότηση για να συμπεριλάβει στους κόλπους της εξειδικευμένο προσωπικό που θα εργαστεί για την ανάπτυξη και εξέλιξη των υπηρεσιών της, οι οποίες έχουν ήδη φέρει σημαντικές εξοικονομήσεις και μεγαλύτερη διαφάνεια στη βιομηχανία της ναυτιλίας.
Ειδικότερα, μέσω του DA Tool της Harbor Lab, ο operator του πλοίου μπορεί να κάνει appoint έναν εκπρόσωπο στο λιμάνι, να επιβεβαιώσει τις σχετικές δραστηριότητες, και να συγκρίνει προσφορές εύκολα, μειώνοντας τη διαχείριση έως και 500% –ένας operator μπορεί να διαχειριστεί έως και 6-8 πλοία αλλά μπορεί να φτάσει έως και 40 πλοία μέσω της Harbor Lab πλατφόρμας. Αξιοποιώντας τον συνολικό αριθμό των port calls που δύνανται να διαχειριστούν εντός της πλατφόρμας, οι operators εξασφαλίζουν εκπτώσεις σε ναυτιλιακές υπηρεσίες και στα έξοδα αντιπροσώπευσης που χρεώνουν οι πράκτορες (agency fees) εξοικονομώντας κατά μέσο όρο το επταπλάσιο του ποσού που δαπανάται για τις υπηρεσίες της Harbor Lab.
Από τη δημιουργία της τον Μάρτιο του 2020, η Harbor Lab έχει λάβει θετικές κριτικές από τους χρήστες της, με παραπάνω από 10,000 port calls να υλοποιούνται με τη χρήση του λογισμικού της. Οι operators των πλοίων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα επωφελούνται από την καλύτερη εικόνα των λιμανιάτικων εξόδων, γρηγορότερη διαχείρισή τους και εξοικονομήσεις έως και 6% ανά call καθώς μπορούν να εντοπίσουν τις αποκλίσεις στα σχετικά έξοδα, σημειώνει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση.
Μία από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις στη ναυτιλιακή τεχνολογία
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις που συγκεντρώθηκαν από startup στον χώρο της ναυτιλιακής τεχνολογίας σε seed stage. Του πρώτου γύρου ηγήθηκαν η VentureFriends και η Speedinvest, με τη συμμετοχή ενός μεγάλου αριθμού επενδυτών όπως οι theDOCK, Signal Ocean, Motion Ventures, TecPier, Innoport, Charge VC και άλλων. Η εταιρεία έλαβε επίσης χρηματοδότηση από επιτυχημένους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των εταιρειών τεχνολογίας όπως ο Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου, ιδρυτής της Blueground.
Ο CEO και ιδρυτής της Harbor Lab, Αντώνης Μαλαξιανάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πολλά κενά στη διαδικασία της ψηφιοποίησης της ναυτιλιακής βιομηχανίας έχουν κλείσει, ωστόσο η διαχείριση των λιμανιάτικων εξόδων στις ναυτιλιακές εταιρείες είναι συχνά ανεπαρκής και επιρρεπής στη γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα ο operator του πλοίου να μην έχει συχνά πλήρη εικόνα για τα συνολικά κόστη που σχετίζονται με τα port calls. Το DA Tool της Harbor Lab αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα και μπορεί να γλιτώσει από τους operators περίπου 2000 δολάρια ανά port call, όταν το πλοίο δραστηριοποιείται στην spot αγορά και 1500 δολάρια όταν βρίσκεται σε χρονοναύλωση.»
Ο Απόστολος Αποστολάκης, Partner στη VentureFriends, ανέφερε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα στηρίξουμε περαιτέρω τη Harbor Lab στην αποστολή της να επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ εδραιώνει το αποτύπωμά της σε μεγάλους ναυτιλιακούς κόμβους όπως η Κοπεγχάγη και η Σιγκαπούρη. Επιπλέον, ανυπομονούμε να δούμε το προϊόν να αναπτύσσεται μέσω της χρήσης τεχνολογιών machine learning για την ψηφιοποίηση των λιμένων ανά τον κόσμο, καθιστώντας έτσι τη ναυτιλία πιο αποτελεσματική».
Με την τρέχουσα πελατειακή βάση στην Ευρώπη, το πρόσφατα εξασφαλισμένο κεφάλαιο θα επιτρέψει στην Harbor Lab να επεκτείνει το αποτύπωμά της με γραφεία σε όλη την Ασία και τη Βόρεια Αμερική και να εδραιωθεί περαιτέρω στην αγορά των λιμανιάτικων εξόδων που εκτιμάται στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Philip Specht, Partner στη Speedinvest, δηλώνει, «Η Harbor Lab είναι μία από εκείνες τις σπάνιες εταιρείες που μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά τις βασικές αρχές μιας γιγαντιαίας βιομηχανίας. Με τη βελτιστοποίηση των port calls και των λιμανιάτικων διαδικασιών ανά τον κόσμο, η Harbor Lab ξεκλειδώνει τεράστια αξία για τις ναυτιλιακές εταιρείες και όλους τους εμπλεκόμενους στις λειτουργίες των λιμανιών. Δε θα μπορούσαμε να είμαστε πιο χαρούμενοι που θα στηρίξουμε την ομάδα στο συναρπαστικό ταξίδι της».
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News