Υπερδιπλασιάστηκε η απασχόληση στις ελληνικές startups το 2022
Το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και αυτό αποτυπώνεται σε πολλές πτυχές. Μία εξ αυτών είναι η απασχόληση η οποία στη διάρκεια της χρονιάς που διανύουμε υπερδιπλασιάστηκε, όπως προκύπτει από την έρευνα την οποία παρουσίασε το Τομεακό Επιστημονικό Συμβούλιο Ανθρώπινου Δυναμικού και Αναβάθμισης Δεξιοτήτων του Εθνικού Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) με τίτλο «Ανθρώπινο Δυναμικό στο Οικοσύστημα Τεχνολογίας και Καινοτομίας».
Η έρευνα αποτύπωσε τις πρακτικές διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού στις επιχειρήσεις που συνθέτουν το οικοσύστημα, πραγματοποιώντας μια συγκριτική ανάλυση μεταξύ των μελών του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων και πιο ώριμων «ηλικιακά» επιχειρήσεων (έως 50 εργαζόμενοι).
Ειδικότερα αναφορικά με την απασχόληση, στις startups-μέλη του Elevate Greece, η αύξηση απασχόλησης «τρέχει» με 120%, ενώ στις «ηλικιακά» πιο ώριμες επιχειρήσεις με 105%. Το εύρημα αυτό κινείται προς την ίδια κατεύθυνση με τα αποτελέσματα του Endeavor Greece (2022) όπου διαπιστώθηκε αύξηση 82% στον αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στις ελληνικές startups και scale-ups.
Ένα ενθαρρυντικό στοιχείο που αναδεικνύει η έρευνα στην οποία συμμετείχαν 148 startups εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Elevate Greece και 87 νεοφυείς επιχειρήσεις εκτός του Μητρώου, είναι ότι το εργατικό δυναμικό των εταιρειών αυτών είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου καθώς η πλειοψηφία τους είναι κάτοχοι εκπαιδευτικών τίτλων επιπέδου ΑΕΙ.
Από την άλλη, ένα μελανό σημείο είναι ο καταμερισμός των θέσεων εργασίας αναφορικά με τα δύο φύλα, καθώς μόλις στο ένα τρίτο εξ αυτών το καταλαμβάνουν γυναίκες στις startups του Elevate Greece, με το ποσοστό των θέσεων εργασίας να καταλαμβάνεται συντριπτικά από άντρες, ενώ καλύτερη η εικόνα που παρουσιάζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις εκτός Μητρώου.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση για τη γυναικεία απασχόληση, υπάρχει σημαντικός χώρος για βελτίωση καθώς οι γυναίκες αποτελούν το 32% και το 41% των απασχολούμενων στις επιχειρήσεις εντός και εκτός του μητρώου Elevate Greece αντίστοιχα. Οι αναλογίες αυτές συμβαδίζουν με τις ευρύτερες τάσεις απασχόλησης στη χώρα μας, καθώς οι άνδρες απασχολούνται κατά 68,1% και οι γυναίκες μόλις κατά 48,7% (Μανάλης & Ματσαγγάνης, 2022 – στοιχεία 2019). Παραδόξως, παρότι τα μέλη του Elevate Greece υπολείπονται στα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών, σχεδόν οι μισές συμμετέχουν σε ενέργειες προώθησης των γυναικών στην αγορά εργασίας, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση τα μη μέλη.
Το Top 5 των κλάδων δραστηριοποίησης
Αρκετά ομοιόμορφη είναι η εικόνα που καταγράφεται αναφορικά με τους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνται οι startups του Elevate Greece και εκτός αυτού.
Στο Εθνικό Μητρώο o κλάδος που συγκεντρώνει τις περισσότερες επιχειρήσεις με ποσοστό 16% είναι αυτός των βιοεπιστημών, ενώ για τις startups εκτός Elevate Greece με ποσοστό 19% είναι ο κλάδος της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ).
Στη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη θέση οι κλάδοι είναι ίδιοι και μάλιστα με παρόμοια ποσοστά, Περιβάλλον και Ενέργεια (12% Elevate Greece, 14% εκτός Μητρώου), Aγροδιατροφή (12% Elevate Greece, 12% εκτός Μητρώου), Μεγάλα Δεδομένα (11% Elevate Greece, 11% εκτός Μητρώου). Στην πέμπτη θέση με τις περισσότερες επιχειρήσεις για το Elevate Greece με ποσοστό 10% είναι αυτός της ΤΠΕ και για τις εκτός Μητρώου οι βιομηχανικές κατασκευές με ποσοστό 8%.
Η διαμόρφωση των μισθών
Αν και οι ηλικιακά ώριμες επιχειρήσεις του δείγματος συγκρίνουν τους μισθούς τους κυρίως με τις επιχειρήσεις της Ελλάδας, φαίνεται ότι τα επιχειρήσεις-μέλη του Elevate Greece λαμβάνουν έντονα υπόψη τους τόσο τις ανταγωνίστριες startups αλλά και τους μισθούς στο εξωτερικό. Στην προσπάθεια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς τους, οι επιχειρήσεις-μέλη του Elevate Greece υιοθετούν περισσότερο παροχές όπως πρόσθετες ημέρες άδειας καθώς και προγράμματα μετοχών για τους εργαζόμενους.
Καλύτερες σχέσεις διοίκησης & εργαζομένων
Οι startups-μέλη του Elevate Greece απολαμβάνουν καλύτερες σχέσεις στο εργασιακό περιβάλλον, γεγονός το οποίο συνδέεται έντονα με την καινοτομία και την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών τους, καθώς και με την εξυπηρέτηση πελατών. Το εύρημα αυτό συνάδει με πληθώρα ερευνών που αναδεικνύουν τον καθοριστικό ρόλο ενός υγιούς και θετικού εργασιακού περιβάλλοντος ως προϋπόθεση για την επιτυχία της εταιρείας.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Ενιαίος φορέας καινοτομίας και μοντέλο ΗΠΑ στην έρευνα
Αυξήθηκαν οι καινοτόμες επιχειρήσεις λόγω πανδημίας
Σε ποιους ελληνικούς κλάδους θέλουν να επενδύσουν τα ξένα funds
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News