Start Ups Παρασκευή 7/10/2022, 11:56 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΣ
START UPS

Ελληνικές startups: Έως 30% έχει μειωθεί η χρηματοδότηση

Ελληνικές startups: Έως 30% έχει μειωθεί η χρηματοδότηση

Χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επιβράδυνση του ρυθμού των χρηματοδοτήσεων, επιφυλακτικότητα από μια μερίδα επενδυτών είναι ορισμένα από τα στοιχεία που συνθέτουν την αγορά των νεοφυών επιχειρήσεων. Η αβεβαιότητα, η άνοδος των επιτοκίων, η διαφαινόμενη ύφεση και οι γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν καταστήσει πιο επιφυλακτικούς παγκοσμίως τους επενδυτές απέναντι σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου, ενώ, την ίδια στιγμή, εταιρείες τεχνολογίας βάζουν φρένο στην ανάπτυξη και προχωρούν σε περικοπές με στόχο να στραφούν προς την κερδοφορία. Προς το παρόν, ώριμες ελληνικές startups δεν έχουν προχωρήσει σε περικοπές, ενώ οποιαδήποτε επιβράδυνση οφείλεται και στο γεγονός πως πολλά από τα ελληνικά funds του Equifund, που άρχισαν να δραστηριοποιούνται το 2017-2018, έχουν ολοκληρώσει την επενδυτική του περίοδο και προσπαθούν να σηκώσουν νέα κεφάλαια. Μάλιστα, ήδη το Ταμείο «Φαιστός» πραγματοποιεί επενδύσεις, ενώ μέσα στο 2023 θα εντείνουν τη δραστηριότητά τους και νέα funds, υποστηριζόμενα και από την ΕΑΤΕ.

Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις του Found.ation (φορέας καινοτομίας), το 9μηνο του 2022 (Ιαν.-Σεπτ.) παρατηρείται μια επιβράδυνση των χρηματοδοτήσεων σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις της τάξης του 20%-30%. Οπως διευκρινίζει, πρόκειται για επενδύσεις που γίνονται μέσω ΑΜΚ (όπου μπαίνουν νέοι επενδυτές στη μετοχική σύνθεση) και όχι μέσω δανεισμού, καθώς σε αυτή την περίπτωση τα ποσά εμφανίζονται πιο αυξημένα από πέρυσι. Αντίθετα, όπως αναφέρει το Found.ation, αλλά και κύκλοι της αγοράς, μικρότερες είναι οι επενδύσεις σε εταιρείες που βρίσκονται σε πιο πρώιμα στάδια ανάπτυξης, δηλαδή εταιρείες που αναζητούν κεφάλαια κάτω του 1 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, νέες επενδύσεις σε εταιρείες που σχεδιάζουν τη δημιουργία εφαρμογών στηριγμένων σε δίκτυα νέας γενιάς (5G) δρομολογεί το Ταμείο «Φαιστός», που βρίσκεται υπό τη διαχείριση της 5G Ventures S.A., θυγατρικής του υπερταμείου. Οπως ανέφερε, την Τετάρτη, ο διευθύνων σύμβουλος της 5G Ventures Αν. Τζωρτζακάκης, αυτή τη στιγμή το επενδυτικό ταμείο πραγματοποιεί τεχνικό και χρηματοοικονομικό έλεγχο (due diligence) σε δύο εταιρείες στους κλάδους της κυβερνοασφάλειας και του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IOT). Εξετάζει ακόμη τρεις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του λιανεμπορίου και της κατασκευής chip. Το «Φαιστός» έχει, ήδη, επενδύσει σε δύο εταιρείες. Πρόκειται για τη Matternet, που παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς ιατρικού και βιολογικού υλικού με τη χρήση drones, και την OQ Technology, η οποία χρησιμοποιεί δορυφόρους χαμηλής τροχιάς για την παροχή απρόσκοπτης συνδεσιμότητας σε εγκαταστάσεις Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT). Σημειώνεται ότι το «Φαιστός» διαθέτει κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ, που έχουν προέλθει από τμήμα των εσόδων από τον διαγωνισμό –είχε λάβει χώρα τέλη 2020– για τη διάθεση του φάσματος για την ανάπτυξη 5G, όπως και από τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών (Latsco Family Office, family office Δ. Δασκαλόπουλου, όμιλος Deutsche Telekom).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Το Ταμείο Φαιστός επενδύει στην spacetech εταιρεία OQ Technology

EBRD: Υποστηρίζει επτά ελληνικές start up με το πρόγραμμα Star Venture

Αυξήθηκαν οι καινοτόμες επιχειρήσεις λόγω πανδημίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News