Startups: Ποιος κλάδος έκλεψε την παράσταση το 2020;
Τα νέα δεδομένα τα οποία άλλαξαν την καθημερινότητά μας απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού, για κάποιες εταιρείες όχι μόνο ήταν ευκαιρία για να έρθουν στο προσκήνιο αλλά προλείαναν το έδαφος, ούτως ώστε οι μακροπρόθεσμες προοπτικές τους να δείχνουν ιδιαίτερα ελπιδοφόρες.
Ένας από τους κλάδους οι εταιρείες του οποίου πραγματικά άνθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι ο edtech (education technology), με τις startups το 2020 να έχουν αντλήσει συνολικά από τους επενδυτές και τα funds, περί των 10 δισ. δολαρίων και να είναι εκ των κλάδων, οι οποίοι μαγνήτισαν μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Οι εταιρείες που ειδικεύονται στην τεχνολογία εκπαίδευσης, ήταν αναπόφευκτο να προσελκύσουν τα επενδυτικά κεφάλαια, από τη στιγμή που η ζήτηση για τις τεχνολογίες αυτές έφθασε στα ύψη, εξαιτίας της τηλεκπαίδευσης που εφαρμόσθηκε κατά κόρον, στην προσπάθεια των κυβερνήσεων να αναχαιτίσουν τη μετάδοση του κορωνοϊού.
Και το μέλλον δείχνει ιδιαίτερα αισιόδοξο για τις edtech εταιρείες, καθώς δεν είναι μόνο οι πλατφόρμες στις οποίες διεξάγονται ζωντανά τα διαδικτυακά μαθήματα για τις οποίες υπάρχει τεράστια ζήτηση, αλλά και πλατφόρμες και εφαρμογές οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα να διεξάγονται από εξετάσεις online σε πραγματικό χρόνο, ή να διαμοιράζονται επιστημονικά στοιχεία και συγγράμματα, μέχρι εξωσχολικές δραστηριότητες όπως ζωγραφική και παιχνίδια για παιδιά του νηπιαγωγείου ή του δημοτικού.
Για του λόγου το αληθές αναφορικά με το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, μόλις σήμερα η κινεζική εταιρεία υπηρεσιών διαδικτυακών υπηρεσιών εκπαίδευσης Zuoyebang, ανακοίνωσε ότι από το νέο γύρο χρηματοδότησης άντλησε περισσότερο από 1,6 δισ. δολάρια, σε έναν γύρο στον οποίο μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο κινεζικός κολοσσός Alibaba και το ιαπωνικό επενδυτικό fund της SoftBank, Vision Fund.
Οι εταιρείες Tiger Global, Sequoia Capital China και FountainVest Partners οι οποίες ήδη έχουν επενδύσει στην Zuoyebang, συμμετείχαν και αυτές στη νέα χρηματοδότηση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, χωρίς όμως να διευκρινίζει πόσο έφθασε το ύψος της αποτίμησής της. Όπως είχε εκτιμήσει τον Σεπτέμβριο το Reuters, μετά το νέο γύρο χρηματοδότησης η αποτίμησή της υπολογίζεται στα 10 δισ. δολάρια.
Η εν λόγω εταιρεία στην οποία έχει συμμετοχή επίσης η Baidu ιδρύθηκε το 2015 και είναι η μεγαλύτερη εταιρεία edtech στην Κινά, μετρώντας περί των 50 εκατ. ημερήσιων χρηστών και περισσότερους από 170 εκατ. μηνιαίους χρήστες.
Το Ιούνιο διεξήγαγε επίσης γύρο χρηματοδότησης αντλώντας 750 εκατ. δολάρια, φέρνοντας την αποτίμησή της στα 6,5 δισ. δολάρια.
moneyreview.gr με πληροφορίες από techcrunch και Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News