Ε.Ε.: Προσέλκυση 45 δισ. ευρώ για τις τεχνολογικές startups
Αποφασισμένη να καλύψει το χάσμα με τις ΗΠΑ και την Κίνα αναφορικά με τις τεχνολογικές startups και δη εκείνων που έχουν ως αντικείμενο τη βαθιά τεχνολογία, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρώπη έχει μείνει πίσω σε σχέση με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, από τη στιγμή που ελάχιστες είναι οι νεοφυείς εταιρείες που έχουν ξεχωρίσει στον εν λόγω κλάδο.
Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με προσχέδιο νομοσχεδίου που διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης, θα επιδιώξει να προσελκύσει κεφάλαια ύψους 45 δισ. ευρώ μέσω ιδιωτικών funds τα οποία θα οποία θα κατευθυνθούν στις τεχνολογικές startups.
Ωστόσο, το νομοσχέδιο «Listing Act» το οποίο θα τεθεί σε ισχύ αργότερα στη διάρκεια του 2022 προχωράει ακόμη περισσότερο, καθώς προβλέπει κίνητρα και ευκολίες για τους ιδρυτές των startups από τη στιγμή που θα κάνουν το μεγάλο βήμα και θα εισαχθούν στα χρηματιστήρια.
Απώτερος σκοπός οι ιδρυτές να δύνανται να διατηρούν τον έλεγχο των εταιρειών τους ακόμη και όταν τα κεφάλαια που θα συγκεντρώνονται θα είναι μεγάλου εύρους και να απολαμβάνουν τα οφέλη από την ΙΡΟ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει στο νομοσχέδιο ότι η Ευρώπη υπολείπεται των ΗΠΑ και Κίνα σε deep-tech εταιρείες και υποδεικνύει τον κατακερματισμό και την έκθεση στους κινδύνους των ευρωπαϊκών αγορών venture capital, για τη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης.
Την περασμένη εβδομάδα από το βήμα του συνεδρίου «European Innovation Area Summit», η Ευρωπαία Επίτροπος για την έρευνα και την καινοτομία Μαρίγια Γκάμπριελ, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να καταστήσει θελτική την καινοτομία για τη βαθιά τεχνολογία στους θεσμικούς επενδυτές. «Αυξάνοντας το ποσοστό των κεφαλαίων που επενδύονται στις καινοτόμες εταιρείες και startups αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους μας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάποιες εταιρείες θα χρειασθεί να μεταφέρουν τα κεντρικά τους γραφεία στην Ευρώπη.
Τα κύρια σημεία την ευρωπαϊκής στρατηγικής η οποία θα παρουσιασθεί σήμερα Τρίτη έχουν ως εξής:
- Με τον νόμο Listing Act απλοποιούνται οι απαιτήσεις για την εισαγωγή των εταιρειών στο χρηματιστήριο, ενώ ενδεχομένως ο νόμος θα προτείνει να υπάρξει μια σύγκλιση μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. αναφορικά με τις μετοχές διπλής κλάσης. Επί του παρόντος κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανόνες και ρυθμίσεις.
- Θα επιτρέπεται στις χώρες να παρέχουν κρατική βοήθεια προκειμένου να γίνεται έλεγχος και πειραματισμός στις υποδομές
- Ρυθμιστικά «κενά», ούτως ώστε οι startups να δύνανται να πειραματίζονται σε ένα περιβάλλον με πιο ευέλικτο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Η Ε.Ε. «υπολείπεται επίσης στον αγώνα για τα ταλέντα», επισημαίνει η Επιτροπή στο προσχέδιο, από τη στιγμή που οι ερευνητές και οι ακαδημαϊκοί μετακινούνται στις ΗΠΑ. Η Επιτροπή θα ξεκινήσει μια πρωτοβουλία προκειμένου να προσελκύσει 1 εκατομμύριο ταλέντα για να εργαστούν στον κλάδο της βαθιάς τεχνολογίας, με τη στήριξη 20 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. τα οποία θα πλαισιωθούν με περισσότερα κεφάλαια από δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς. Θα ξεκινήσει επίσης συνομιλίες με χώρες της Ε.Ε. για την προσέλκυση ταλέντων από τρίτες χώρες, ιδίως παρέχοντας διευκολύνσεις για την απόκτηση βίζας σε εργαζόμενους σε startup.
Εντοπίζεται επίσης ένα κενό αναφορικά με την καινοτομία στις μεγαλύτερες και πλουσιότερες χώρες σε σύγκριση με τις μικρότερες και φτωχότερες. Η Επιτροπή θέλει να δημιουργήσει «περιοχές καινοτομίας της βαθιάς τεχνολογίας» για να διασφαλίσει ότι οι χώρες σε όλοκληρη την Ε.Ε. επωφελούνται από τα σχέδιά της. Το μεγαλύτερο μέρος των περίπου 10 δισ. ευρώ κονδυλίων, θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Άλλα 170 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν από τα Ταμεία έρευνας και συνοχής του προϋπολογισμού της Ε.Ε.
Σε ένα άλλο σημείο που στέκεται η Κομισιόν είναι η σχεδόν μηδενική εκπροσώπηση των γυναικών στις startups. Οι εταιρείες με ιδρύτριες γυναίκες συγκέντρωσαν μόλις το 1,7% των κεφαλαίων στις ευρωπαϊκές αγορές VC το 2020, σύμφωνα την έκθεση State of European Tech της Atomico για το 2021. Η Επιτροπή θα ξεκινήσει μια σειρά από πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, συμπεριλαμβανομένου ενός δείκτη φύλου και διαφορετικότητας, με στόχο τη συλλογή δεδομένων για τις γυναίκες και τις υποεκπροσωπούμενες ομάδες.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Startups: Έρχονται δύσκολοι καιροί μετά την ιστορική πτώση των μετοχών
Χρ. Δήμας: Να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο το ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε
Γερμανία: Επένδυση 30 δισ. ευρώ και νέα στρατηγική για το startup οικοσύστημα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News