Το μεγάλο comeback των ευρωπαϊκών start-ups
Η πανδημία και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα έμοιαζαν να ορθώνουν νέα μεγάλα εμπόδια στις start-ups, που ήθελαν να κάνουν το πρώτο μεγάλο βήμα ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. Το μεγάλο πρόβλημα; Η αδυναμία κατ’ιδίαν συνάντησης με υποψήφιους χρηματοδότες, ώστε να τους εξηγήσουν το όραμά τους, να τους πείσουν για τις προοπτικές των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, να αναλύσουν το σχέδιο ανάπτυξής τους. Τελικά η αδυναμία αυτή εξελίχθηκε σε ισχυρό χαρτί. Πλατφόρμες βιντεοκλήσεων και τηλεδιασκέψεων κάλυψαν το κενό της απόστασης και οι start-ups της Ευρώπης πέτυχαν να αντλήσουν κεφάλαια-ρεκόρ.
Σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας Dealroom.com, που επικαλείται το Reuters, οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν αντλήσει από venture funds το ποσό των 1,7 δισ. ευρώ φέτος, ενώ το συνολικό ποσό που έχει επενδυθεί σε start-ups έχει ήδη φτάσει τα 39,7 δισ. ευρώ και πιθανότατα θα ξεπεράσει έως τα τέλη του έτους το περσινό ιστορικό ρεκόρ των 40,3 δισ. ευρώ.
Αν και οι ευρωπαϊκές start-ups εξακολουθούν να είναι από εκείνες της Βορείου Αμερικής (με τη διαφορά στα 4 προς 1 δολάρια που επενδύονται σε τεχνολογικές start-ups) το θεσμικό χρήμα, που κατευθύνεται στα venture capitals έχιε τριπλασιαστεί την τελευταία πενταετία. Σχεδόν τα 2/3 των venture capitalists και το 70% των επενδυτών εκτιμόυν ότι οι ευρωπαϊκές τεχνολογικές θα κερδίσουν έδαφος έναντι των αμερικανικών και των κινεζικών μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με έρευνα του Atomico.
Εκεί που έχουμε σαφή επιβράδυνση είναι στις αρχικές δημόσιες εγγραφές των νέων ευρωπαϊκών τεχνολογικών. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν φέτος από IPOs είναι κατά περισσότερο από 50% μειωμένα σε σχέση με τα επίπεδα- ρεκόρ του 2018. Ωστόσο αυτή η επιβράδυνση εν μέρει αντανακλά το βάθος των ιδιωτικών αγορών, όπως σημειώνουν αναλυτές στο Reuters. Μάλιστα προβλέπουν ότι και το 2021 οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις θα πετύχουν να εξασφαλίσουν ακόμη υψηλότερα ιδιωτικά κεφάλαια για την ανάπτυξή τους.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News