Ευρώπη: Σε επίπεδα ρεκόρ το venture debt των startups το 2021
Το κλειδί για το γεγονός ότι οι startups στρέφονται σε αυτή την κατηγορία χρέους, είναι ότι απουσιάζει η πώληση μετοχών
Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθε το χρέος των startups το 2021, χρέος όμως το οποίο δεν ανήκει στην παραδοσιακή κατηγορία πίστωσης όπως είναι από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και συγκεκριμένα αφορά το venture debt.
Η συγκεκριμένη κατηγορία χρέους συνήθως παρέχεται από εναλλακτικές πηγές πίστωσης και έχει το χαρακτηριστικό ότι το επιτόκιο δανεισμού είναι ένας σύνθετος παράγοντας ο οποίος διαμορφώνεται αναλόγως την ανάπτυξη της εταιρείας.
Με αυτό τον τρόπο, οι startups αποκτούν πρόσβαση σε κεφάλαια τα οποία ειδικά όσο βρίσκονται στο πρώιμο στάδιο ανάπτυξής τους αποκλείεται να την είχαν και την ίδια ώρα αποκτούν χρήματα δίχως να χρειάζεται να πωλούν μερίδιο της εταιρείας, όπως γίνεται με τη μέθοδο της χρηματοδότησης από τα Venture Capitals.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealroom τα οποία μάλιστα καλύπτουν το διάστημα από τις αρχές του χρόνου έως τον περασμένο Σεπτέμβριο, το συνολικό ποσό του venture debt σημείωσε ρεκόρ στα 8,9 δισ. ευρώ, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που κρατούσε από το 2017 λίγο υψηλότερα από τα 8 δισ. ευρώ.
«Πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να εισέλθουν σε αυτή την αγορά», επισημαίνει η Σόνια Ιοβιένο, επικεφαλής για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη στη Silicon Valley Bank. «Βλέπουμε μεγάλες επιχειρήσεις, συνταξιοδότικα ταμεία και ταμεία διαχείρισης δημόσιας περιουσίας να επενδύουν σε funds που τοποθετούνται σε χρέος προκειμένου να έχουν παρουσία σε αυτή την αγορά.
Ο πιο σύνηθης τύπος venture debt, είναι το προθεσμιακό δάνειο κεφαλαίου ανάπτυξης, ένα σταθερό διαθέσιμο κεφάλαιο το οποίο συνήθως αποπληρώνεται πλήρως σε τρία έως τέσσερα χρόνια και συνοδεύεται από μεταβλητό επιτόκιο ανάλογα με την πιστοληπτική ικανότητα της εν λόγω επιχείρησης.
Η αύξηση της δραστηριότητας αναφορικά με τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές έχει επίσης βοηθήσει στην ανάπτυξη της αγοράς, προσθέτει η Ιοβιένο.
Το κλειδί για το γεγονός ότι οι startups στρέφονται σε αυτή την κατηγορία χρέους, είναι ότι απουσιάζει η πώληση μετοχών, σύμφωνα με τον Ρίκαρντ Μπρόμς, διευθύνοντα σύμβουλο και ιδρυτή της σουηδικής startup ηλεκτρικών μοτοποδηλάτων Vassla. Το venture debt παρέχει στους ιδρυτές άμεσα κεφάλαια δίχως να χρειάζεται να δίνουν μετοχές της εταιρείας τους.
Το μειονέκτημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι αν δεν έρθει η ανάπτυξη στο αναμενόμενο διάστημα, η αποπληρωμή των τόκων μπορεί να μειώσει τα περιθώρια κέρδους. Οι πιθανοί επενδυτές ενδέχεται επίσης να είναι επιφυλακτικοί με τις εκκρεμείς αποπληρωμές, φοβούμενοι ότι τα κεφάλαιά τους μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την εκ νέου εξυπηρέτηση του χρέους.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News