Με ηχηρά exits κλείνει το 2020 για τις ελληνικές startups
Ελπιδοφόρο διαφαίνεται το μέλλον για το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, καθώς τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στις ελληνικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Ακόμη και σε μια «δύσκολη» χρονιά όπως το 2020, οι ελληνικές startups συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο και να ανοίγουν τα φτερά τους σε διεθνείς αγορές, με τη βοήθεια σημαντικών επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η μεγαλύτερη επιτυχία για μια startup είναι να επιτύχει μια καλή συμφωνία εξαγοράς, το λεγόμενο exit. Από αυτή την άποψη, το 2020 υπήρξε ιδιαίτερα ευνοϊκό, καθώς έγιναν γνωστά έξι exits ήδη, με το πιο μεγάλο από αυτά να είναι της Instashop, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη σε αξία εξαγορά ελληνικής startup μέχρι στιγμής, ξεπερνώντας τα 300 εκατομμύρια ευρώ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζουν και οι υπόλοιπες εξαγορές που σημειώθηκαν μέσα στο 2020, ακόμη κι αν τα ποσά των συμφωνιών είναι χαμηλότερα. Η Softomotive εξαγοράστηκε από τον παγκόσμιο κολοσσό πληροφορικής Microsoft, συμπληρώνοντας την ολοένα και μεγαλύτερη λίστα δράσεων και επενδύσεων της τελευταίας στη χώρα μας. Η Pushme, στις αρχές του 2020, υπήρξε η πρώτη εταιρεία που σημείωσε exit από αυτές που έχουν χρηματοδοτηθεί μέσω του EquiFund (ανήκει στο portfolio της Velocity.Partners).
Άλλες τρεις εταιρείες που εξαγοράστηκαν μέσα στο 2020 έχουν λάβει χρηματοδότηση από το EquiFund: η προαναφερθείσα Instashop (επένδυση VentureFriends), η Think Silicon, που δραστηριοποιείται στον σπάνιο για την Ελλάδα τομέα του hardware, και η GuestFlip, που ανακοινώθηκε μέσα στον Νοέμβριο και παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον, καθώς δραστηριοποιείται σε έναν πληττόμενο κλάδο, αυτόν του τουρισμού (και οι δύο ανήκουν στο portfolio της Metavallon). Την εξάδα των φετινών exits συμπληρώνει η Blendo, που εξαγοράστηκε από την αμερικανική RudderStack.
Το found.ation γράφει για το moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News