Start Ups Τρίτη 2/11/2021, 15:39
START UPS

Rivian: Εισέρχεται στη Wall Street με στόχο να φτάσει σε αξία τη Honda 

H αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν είναι κάποια τυχαία, καθώς έχει τη στήριξη των Amazon και Ford

Rivian: Εισέρχεται στη Wall Street με στόχο να φτάσει σε αξία τη Honda 

Τη startup Rivian, ετοιμάζεται να υποδεχθεί η Wall Street σήμερα Τρίτη, καθώς θα πραγματοποιήσει το χρηματιστηριακό της ντεμπούτο και την Αρχική της Δημόσια Εγγραφή (ΙΡΟ). Η είσοδος της κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο χρηματιστήριο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και οι προσδοκίες είναι ιδιαίτερα υψηλές. 

Η εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια, έχει θέσει στόχο την άντληση έως και 8,4 δισ. δολαρίων, ένα ποσό που αν τελικά αντληθεί θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο κατά την τελευταία δεκαετία στις ΗΠΑ. Επίσης αν καταφέρει να συγκεντρώσει αυτά τα κεφάλαια, η αποτίμησή της θα φθάσει στα 53 δισ. δολάρια, λίγο χαμηλότερα από τη χρηματιστηριακή αξία της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Honda, μιας παραδοσιακής δύναμης στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και υψηλότερα από της Ferrari. 

Η Rivian σκοπεύει να διαθέσει 135 εκατ. μετοχές, με την τιμή διάθεσης να έχει ορισθεί στο εύρος μεταξύ των 57 και 62 δολάρια η κάθε μία.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014, η Alibaba είχε αντλήσει 25 δισ. δολάρια, το 2012 η Meta (πρώην Facebook) είχε συγκεντρώσει το ποσό των 16 δισ. δολαρίων, με την Uber το 2019 να απορροφά 8,1 δισ. δολάρια από τους επενδυτές, όσα έχει στόχο να αντλήσει και η Rivian. 

H αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν είναι κάποια τυχαία, καθώς έχει τη στήριξη των Amazon και Ford, οι οποίες κατέχουν μερίδιο 20% και 5% αντίστοιχα. 

Η εταιρεία έχει επικεντρωθεί σε δύο κανάλια: στην ανάπτυξη ηλεκτρικών φορτηγών για παραδόσεις τα οποία θα κατευθυνθούν στην Amazon (έχει ήδη προπαραγγείλει 100.000 τέτοια οχήματα) και στην ανάπτυξη ενός ημιφορτηγού και ενός SUV.

Παρά το γεγονός ότι κατέγραψε ζημιές ύψους 1 δισ. δολαρίων κατά το α΄ εξάμηνο του 2021 και έχει προ-παραγγελίες για μόλις 48.390 οχήματα, το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι ιδιαίτερα έντονο και έγκειται στη στήριξη των Amazon και Ford, δύο εταιρειών οι οποίες στον κλάδο τους ηγούνται ή είναι εκ των ηγέτιδων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News