TileDB: Η καινοτόμα βάση δεδομένων και το ταξίδι του Έλληνα δημιουργού της σε 3 ηπείρους
Αξιοποιώντας το πάθος του για την πληροφορική, την επιθυμία του για νέες εμπειρίες, το μυαλό του, τις γνωριμίες του και σε ένα βαθμό την τύχη, ο Σταύρος Παπαδόπουλος κατάφερε να δημιουργήσει την TileDB, μία μοναδική βάση δεδομένων, η οποία σε αντίθεση με τις παραδοσιακές, μπορεί να αποθηκεύσει και να διαχειριστεί οποιαδήποτε τύπου δεδομένα, όπως γονιδιώματα, εικόνες δορυφόρων, στοιχεία τηλεπικοινωνιών και άλλα. O επιχειρηματίας από την Ξάνθη, στελεχώνει ομάδα 40 ατόμων στην TileDB, η οποία στα περίπου 4 χρόνια λειτουργίας του έχει συγκεντρώσει περίπου 20 εκατ. ευρώ από γύρους χρηματοδότησης.
Πιο συγκεκριμένα, η TileDB προσφέρει δύο προϊόντα, genomics και LiDAR, οι οποίες αυτές λύσεις μπορούν να εφαρμοστούν σε ό,τι έχει να κάνει με σόναρ, δορυφορικές εικόνες, τηλεπικοινωνίες (ώστε δηλαδή να καταγράφονται οι θέσεις των καταναλωτών για τον εντοπισμό ταξί για παράδειγμα) και γενικά σε οτιδήποτε έχει να κάνει με πίνακες (tables). Ο Σταύρος Παπαδόπουλος όσο εργαζόταν στην Intel παρατήρησε ότι ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πελάτες μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία συγκεκριμένη λύση, τον συνδυασμό dense και sparse, για τους γνώστες του θέματος.
Έχοντας ολοκληρώσει μία σπουδαία ακαδημαϊκή και επαγγελματική σταδιοδρομία ο Σταύρος Παπαδόπουλος, όπως δήλωσε στο Outliers, το podcast της Endeavor, αποφάσισε τον Αύγουστο του 2016 να ιδρύσει δική του startup, ένα εγχείρημα που πήρε σάρκα και οστά το 2017.
Από την Ξάνθη στη Θεσσαλονίκη και μετά στο Χονγκ Κονγκ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ξάνθη, ενώ από μικρός απέκτησε πάθος, κυρίως μέσω των βιντεοπαιχνιδιών, με την πληροφορική. Πέρασε στην Πληροφορική στο ΑΠΘ και στο τελευταίο έτος, αφού βρισκόταν βαθμολογικά στους πρώτους πέντε της σχολής τους, άρχισε να επικοινωνεί με καθηγητές του, εκ των οποίων ένας τον βοήθησε να κάνει αιτήσεις για διδακτορικά στις ΗΠΑ. Τον δέχτηκαν σε τρία πανεπιστήμια, και φαινόταν πως θα επέλεγε το Boston University.
Ο ίδιος περιγράφει «επρόκειτο για το μεγάλο σταυροδρόμι που καθόρισε τη ζωή του», διότι τυχαία εκείνη την περίοδο έτυχε ένας γνωστός του να του μιλήσει για το Χονγκ Κονγκ. Σχεδόν επί τόπου, έψαξε για την πόλη και ήρθε σε επικοινωνία με Έλληνα καθηγητή, ο οποίος διέμενε εκεί, παρότι δεν ήξερε ακριβώς με τι θέλει να ασχοληθεί. Τελικά, στο Χονγκ Κονγκ έμεινε για 8 χρόνια. Μετά το διδακτορικό έκανε post – doc και ασχολήθηκε ως καθηγητής (visiting assistant professor) για τρία ακόμη χρόνια εκεί.
Αλλαγή εμπειριών και ηπείρων
Στο πλαίσιο ενός διεθνούς συνεδρίου στη Νέα Υόρκη, ο Σταύρος Παπαδόπουλος αποδέχθηκε επαγγελματική πρόταση από το MIT, που αφορούσε θέση συνεργασίας με την Intel. Ο ίδιος εξηγεί πως δούλευε πάνω στην αιχμή της τεχνολογίας, δημιουργώντας hardware για νέα συστήματα, σε σχέση με τα μεγάλα δεδομένα. Μέσω αυτής της δουλειάς ανακάλυψε αφενός ότι τα μοτίβα που ακολουθούνται στις βάσεις δεδομένων είναι εσφαλμένα, αφετέρου τις ελλείψεις που υπάρχουν στον συγκεκριμένο κλάδο από τους πελάτες. Στη συνέχεια με την ενθάρρυνση ενός γνωστού, άρχισε να διαβάζει για το πως θα ιδρύσει δική του εταιρεία και πώς θα προσεγγίσει ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Βασικά μαθήματα
Οι συμβουλές που δίνει σε άτομα, τα οποία θέλουν να ιδρύσουν αυτή τη στιγμή τεχνολογική start up και δεν επιθυμούν ωστόσο να μείνουν δέσμιοι των επενδυτών είναι:
– Πάρα πολύ διάβασμα
– Να είστε κοντά σε ανθρώπους που το έχουν ξανακάνει. «Είναι χαζό να μην δεχτείς βοήθεια», λέει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι και ο ίδιος δίνει πλέον βοήθεια σε νεότερους
– Να προσέχετε από πού δέχεστε χρηματοδότηση ανάλογα με την φάση στην οποία βρίσκεται η εταιρεία. Όσο δηλαδή προχωρούν οι γύροι πρέπει να πηγαίνετε σε διαφορετικά άτομα με διαφορετικά προσόντα
– Η ομάδα πρέπει να φτιαχτεί σωστά από την πρώτη μέρα
– Να μην υποκύψετε στον εκφοβισμό από τους επενδυτές, οι οποίοι είναι συνήθως μεροληπτικοί
Ελληνικό Οικοσύστημα
Πριν πέντε χρόνια, ο Σταύρος Παπαδόπουλος θα έλεγε ότι τα πράγματα είναι άσχημα. Ωστόσο, έκτοτε εντοπίζει θετικά στοιχεία που τον έχουν εντυπωσιάσει, όπως οι καταπληκτικές δουλειές από venture capitals και εντυπωσιακά ταλέντα, τα οποία είναι πιστά στους εργοδότες τους. Αυτό που εκκρεμεί για τον ίδιο είναι η χρηματοδότηση των κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου από LP (ετερόρρυθμες εταιρείες), αντί των ευρωπαϊκών κονδυλίων που λαμβάνουν αυτή τη στιγμή, διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ανέβαινε σημαντικά το ποσό που θα είχαν να διαθέσουν.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News