Biomimetic: Η ελληνική start-up που αντλεί έμπνευση από τα τζιτζίκια
Βρίσκεται ανάμεσα στους φιναλίστ του Enterprise Europe Network Award 2021
Μία ελληνική start-up βρίσκεται ανάμεσα στις καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες ανακηρύχθηκαν φιναλίστ για το βραβείο Enterprise Europe Network Award 2021, που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Καινοτομίας και ΜΜΕ (EISMEA).
Πρόκειται για την ελληνική εταιρεία Biomimetic, η οποία, μέσα από πολυετή έρευνα στο Εργαστήριο Μικρο- και Νανοεπεξεργασίας Υπερήχων Λέιζερ του IESL, έχει γίνει ειδικός σε μια τεχνολογία που μιμείται τις δομές και τις λειτουργικότητες διαφόρων ειδών που απαντώνται στη φύση.
Η ελληνική start-up προσφέρει ειδική επεξεργασία με λέιζερ στο γυαλί, βιοεμπνευσμένη από τα φτερά ορισμένων εντόμων όπως τα τζιτζίκια. Το γυαλί που παράγεται έχει αντιανακλαστικές, αντιθαμβωτικές και υπερυδρόφιλες ιδιότητες. Πεδίο εφαρμογής της τεχνολογίας είναι οι οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών ευρείας κατανάλωσης, όπως τα κινητά τηλέφωνα, ρολόγια ή φορητοί υπολογιστές, που καθίστανται καλύτερα ορατές στον χρήστη.
Σημειώνεται ότι οι φιναλίστ του διαγωνισμού είναι νεοσύστατες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κλάδων, από την κλωστοϋφαντουργία και τη βιομηχανία μόδας έως τη ρομποτική, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τον αγροδιατροφικό τομέα, την επεξεργασία λυμάτων, την ιατρική τεχνολογία αιχμής και την τεχνολογία λέιζερ,όπως η Biomimetic.
Το βραβείο αναγνωρίζει και τιμά δημιουργικούς επιχειρηματίες, που χαρακτηρίζονται από ψηφιακές και βιώσιμες φιλοδοξίες και αξιοποιούν στο έπακρο τις ευκαιρίες της ενιαίας αγοράς, μέσω των υπηρεσιών και της υποστήριξης του δικτύου Enterprise Europe Network. Οι νικητές θα βραβευτούν σε τρεις κατηγορίες σε μια τελετή που θα πραγματοποιηθεί στη Στουτγκάρδη την 1η Οκτωβρίου στη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του Δικτύου.
Το δίκτυο Enterprise Europe Network είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υποστήριξης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων παγκοσμίως, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.. Βοηθά τις επιχειρήσεις να καινοτομούν και να αναπτύσσονται σε διεθνή κλίμακα και να ενισχύουν την ανθεκτικότητά τους στην Ευρώπη και όχι μόνο. Συνδυάζοντας τη διεθνή επιχειρηματική εμπειρία με την τοπική γνώση, το δίκτυο Enterprise Europe Network βοηθά τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν ταχύτερα μέσω εξατομικευμένης υποστήριξης, νέων εμπορικών συνεργασιών και πρόσβασης σε χρηματοδότηση.
Οι υπόλοιποι φιναλίστ
Στους φετινούς φιναλίστ από επτά χώρες της Ε.Ε. περιλαμβάνονται και οι εξής:
- Η BeefyGreen, ολλανδική εταιρεία, που παράγει ένα υποκατάστατο κρέατος από μανιτάρια, χρησιμοποιώντας τους μίσχους των μανιταριών στρειδιών.
- Η Comau, κορυφαία εταιρεία στον τομέα του βιομηχανικού αυτοματισμού. Με έδρα την Ιταλία, ο οργανισμός συμβάλλει στην αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού της ψηφιακής παραγωγής. Η γαλλική εταιρεία συμβούλων COBO4YOU συνεργάστηκε με την Comau για να επικεντρωθεί στην ενσωμάτωση λύσεων κομποτικής (νεολογισμός από τις λέξεις “συνεργασία” και “ρομποτική”) στην αυτοματοποιημένη βιομηχανία.
- Η Enviplan με έδρα τη Γερμανία είναι μια μικρομεσαία επιχείρηση με εμπειρία στη μηχανική, το σχεδιασμό και την κατασκευή συστημάτων επεξεργασίας, διαχείρισης και καθαρισμού πόσιμου νερού και λυμάτων, η οποία εφαρμόζει την τεχνολογία μικροψεκασμού στην επεξεργασία βιομηχανικών και αστικών λυμάτων.
- Η Nuvisan, γαλλική φαρμακευτική εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες έρευνας και ανάπτυξης για την παραγωγή και τον σχεδιασμό τοπικών φαρμάκων.
- Με έδρα επίσης τη Γαλλία, η RBX Creations ειδικεύεται στη χρήση ινών κάνναβης για την κατασκευή διαφόρων υλικών, όπως βιοπλαστικά, χαρτί και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.
- Ερχόμενη από το Βέλγιο, η Resortecs είναι μια νεοσύστατη εταιρεία στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας και της μόδας, η οποία προσφέρει παγκόσμιες, κατοχυρωμένες με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, λύσεις που επιτρέπουν την ανακύκλωση των ρούχων – χάρη στην αυτόματη αποσυναρμολόγηση ενδυμάτων σε βιομηχανική κλίμακα.
- Η ισπανική μικρομεσαία επιχείρηση Sant Aniol ειδικεύεται στην παραγωγή νερού ηφαιστειακής προέλευσης από το φυσικό πάρκο La Garrotxa, μια περιοχή της Χιρόνα.
- Η UBT SRL (Umbria Bioengineering Technologies), είναι μια βιοϊατρική εταιρεία που αναπτύσσει και εμπορεύεται καινοτόμες συσκευές ιατρικής απεικόνισης, οι οποίες βασίζονται στην τεχνολογία μικροκυμάτων αιχμής αντί της επικίνδυνης ιονίζουσας ακτινοβολίας (ακτίνες Χ).
Τρεις από τους παραπάνω συμμετέχοντες θα τιμηθούν με τις κορυφαίες διακρίσεις στις ακόλουθες κατηγορίες:
‘Inspiring Client Journey’: Το καλύτερο παράδειγμα θετικών αποτελεσμάτων για τις ΜΜΕ που επωφελήθηκαν επιτυχώς από τις υπηρεσίες του Δικτύου για να φτάσουν στον επιθυμητό προορισμό τους. Ένα παράδειγμα του Enterprise Europe Network ως “καλή πυξίδα ή δέκτης του Παγκόσμιου Συστήματος Εντοπισμού Θέσης (GPS)” στο ταξίδι των ΜΜΕ προς τη διεθνοποίηση και την ανάπτυξη.
“Stepping Ahead”: Το καλύτερο παράδειγμα θετικών αποτελεσμάτων με έμφαση στις νέες προτεραιότητες του Δικτύου: ψηφιοποίηση, βιωσιμότητα και καινοτομία για οραματικές ΜΜΕ που ξεκίνησαν με επιτυχία τη “μετάβαση” για να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες καινοτομίας του Δικτύου και να αναπτύξουν ένα νέο προϊόν, υπηρεσία ή τεχνολογία.
‘Recovery’: Το καλύτερο παράδειγμα αξιοσημείωτης προσαρμογής στην αλλαγή και ευελιξίας για ανάκαμψη.
Το δίκτυο Enterprise Europe Network δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως και συγκεντρώνει 3.000 εμπειρογνώμονες από περισσότερους από 600 οργανισμούς-μέλη, οι οποίοι φημίζονται για την άριστη υποστήριξή τους στις επιχειρήσεις. Οι οργανισμοί μέλη περιλαμβάνουν τεχνολογικά κέντρα, οργανισμούς υποστήριξης της καινοτομίας, πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα, οργανισμούς περιφερειακής ανάπτυξης ή εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια. Οι μεμονωμένες επιχειρήσεις δεν μπορούν να γίνουν μέλη του δικτύου, αλλά μπορούν να απολαμβάνουν τις πολλές υπηρεσίες που προσφέρονται.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News