Η ρομποτική στην ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών
Ένα πολύ γρήγορο και οικονομικό σύστημα ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών, μέσω τεχνολογιών ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης, έχει αναπτύξει η ελληνική νεοφυής επιχείρηση Robenso, η οποία βρέθηκε μεταξύ των βραβευθέντων του 11ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας. Χάρη στις καινοτόμες ιδέες και το φιλόδοξο όραμά της, η Robenso κατέκτησε το 5ο βραβείο και χρηματικό έπαθλο ύψους 1.500 ευρώ.
Δεδομένου ότι ο 12ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη (οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά εδώ έως τις 4 Οκτωβρίου και ώρα 15.00), το MR επικοινώνησε με εταιρείες που αναδείχθηκαν μέσω της προηγούμενης διοργάνωσης σχετικά με την πορεία τους και τα οφέλη που αποκόμισαν από την εμπειρία του Διαγωνισμού.
Το πρόγραμμα NBG Business Seeds, στο οποίο εντάσσεται ο Διαγωνισμός, παρέχει υπηρεσίες στις επιχειρήσεις που λαμβάνουν μέρος, όπως για παράδειγμα σεμινάρια και συμβουλές στελεχών της αγοράς, ώστε να τις βοηθήσουν να εξελίξουν τις προτάσεις τους. Από την υποβολή της αρχικής πρότασης μέχρι την ολοκλήρωση του Διαγωνισμού, οι ομάδες συμμετέχουν σε workshops, έρχονται σε επαφή με καταξιωμένους ανθρώπους από την ελληνική σκηνή του επιχειρείν και τελικά αξιολογούνται από την Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με κορυφαία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας.
Μιλώντας στο MR, η ομάδα της Robenso ανέλυσε την εμπειρία της συμμετοχής της στο Διαγωνισμό, καθώς και την πορεία της μέχρι σήμερα.
Πώς δημιουργήθηκε η ιδέα της Robenso; Πώς έχει εξελιχθεί από την αρχική ιδέα μέχρι σήμερα;
Η Robenso αναπτύσσει συστήματα ανακύκλωσης βασισμένα στις τεχνολογίες ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης. Έχοντας πολύ καλή γνώση των προβλημάτων στο χώρο της ανακύκλωσης ανέπτυξε μια νέα, χαμηλού κόστους τεχνολογία, τους Ρομποτικούς Εργάτες Ανακύκλωσης (Robotic Recycling Workers), οι οποίοι λειτουργούν με διαφοροποιημένα τεχνικά χαρακτηριστικά, προσφέροντας περισσότερη ευελιξία στο συνολικό σύστημα επεξεργασίας απορριμμάτων. Οι ρομποτικοί εργάτες έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται ταυτόχρονα πάνω στην ίδια ροή απορριμμάτων αυξάνοντας σημαντικά την αποδοτικότητα των βιομηχανικών μονάδων ανακύκλωσης. Με δεδομένη την τεράστια ζήτηση συστημάτων αυτοματοποιημένης διαχείρισης απορριμμάτων, η νέα αυτή τεχνολογική πρόταση αναμένεται να έχει μεγάλη εμπορική επιτυχία στις διεθνείς αγορές.
Με ποιον τρόπο βοήθησε ο Διαγωνισμός της NBG την Robenso να εξελιχθεί;
Με την πρόκρισή μας στους 20, στη Β’ φάση του Διαγωνισμού, πιστέψαμε ότι η ιδέα αρχίζει να έχει ενδιαφέρον για το κοινό και προχωρήσαμε σε startup εταιρεία. Επίσης, αποκτήσαμε μεθοδικότητα στη λήψη αποφάσεων και γνώσεις σχετικά με το business plan. Τώρα αναζητούμε χρηματοδότηση και επόμενο βήμα είναι η δημιουργία πατέντας γύρω από την τεχνολογία RoReWo (Robotic Recycling Workers), καθώς και η τυποποίηση του ρομποτικού συστήματος και η εμπορική εκμετάλλευσή του.
Σε ποιο επίπεδο πιστεύετε ότι διαφέρει η δική σας τεχνολογία σε σχέση με την τεχνολογία άλλων εταιρειών του σχετικού κλάδου; Ποιο είναι για εσάς το πιο καινοτόμο στοιχείο της Robenso;
Οι ρομποτικοί εργάτες διαλογής ανακυκλώσιμων προσφέρουν το ταχύτερο και οικονομικότερο σύστημα ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών, συνεισφέροντας σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομική ανάπτυξη. Η εταιρεία έχει ήδη αναπτύξει πρωτότυπο Robotic Recycling Workers, που έχει δοκιμαστεί και επιδειχθεί σε πραγματικό βιομηχανικό περιβάλλον ανάκτησης ανακυκλώσιμων (TRL 7, σ.σ. Technology Readiness Level). Ειδικότερα, η Robenso έχει αναπτύξει αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας διαλογής ανακυκλώσιμων, το οποίο αξιοποιεί τις σύγχρονες εξελίξεις στους τομείς:
- της ρομποτικής και ειδικότερα των ρομπότ τύπου Delta,
- των πνευματικών τεχνικών αρπάγης,
- της συλλογής και επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων,
- της εκπαίδευσης πολυεπίπεδων νευρωνικών δικτύων (Deep Neural Networks)
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η επεξεργασία απορριμμάτων παίζει θεμελιώδη ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ποιος είναι ο επόμενος στόχος της Robenso στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό;
Η Robenso βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για την εγκατάσταση του ρομποτικού συστήματος διαλογής ανακυκλώσιμων σε μονάδες ολοκληρωμένης επεξεργασίας απορριμμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου. Ταυτόχρονα, αναζητεί συνεργασίες και επενδυτικά σχήματα, τα οποία θα προωθήσουν και θα υποστηρίξουν την παρουσία της στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, η Robenso σκοπεύει να διευρύνει τις δραστηριότητές της στον χώρο της διαχείρισης αστικών απορριμμάτων, αναπτύσσοντας ένα σύγχρονο σύστημα αντίστροφης πώλησης (reverse vending) ανακυκλώσιμων, στο οποίο οι πολίτες θα εναποθέτουν ανακυκλώσιμα απορρίμματα, λαμβάνοντας χρηματική αποζημίωση ανάλογη με την ποσότητα του υλικού που επέστρεψαν. Στην κατεύθυνση αυτή, σημαντικό μέρος της τεχνογνωσίας που διαθέτει ήδη η Robenso σε θέματα διαχείρισης αστικών απορριμμάτων θα χρησιμοποιηθεί για την άμεση και έγκαιρη υλοποίηση των μελλοντικών δραστηριοτήτων.
*Ιδρυτικά μέλη της Robenso είναι ο Ν. Μαυράκης (Μηχανικός Περιβάλλοντος) και ο Ν. Στούπας (Οικονομικός Διαχειριστής).
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News