Η συσκευή για αποδοτικότερη χρήση του νερού
Η φ-water είναι μια νεοφυής εταιρεία που δημιούργησε μια συσκευή ηλεκτρομαγνητικής επεξεργασίας νερού, η οποία προσβλέπει στην αποδοτικότερη χρήση του μέσω μείωσης της κατανάλωσής του. Μπορεί να εφαρμοστεί τόσο για οικιακή χρήση, όσο και σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις, όπως π.χ. στη γεωργία, τη βιομηχανία κ.ά.
Η startup βραβεύθηκε στον 11ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας και αναδείχθηκε μέσα από 264 φιλόδοξες προτάσεις που είχαν υποβληθεί συνολικά. Οι συμμετέχοντες έλαβαν μία σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων και mentoring από επιφανείς και διεθνείς παράγοντες που δραστηριοποιούνται στο οικοσύστημα. Σε συνεργασία με κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας, η Εθνική Τράπεζα αξιολόγησε τις προτάσεις και βράβευσε 10 επιχειρήσεις για την καινοτομία και την εξωστρέφειά τους. Αν έχετε και εσείς μια δική σας πρωτότυπη ιδέα που θα θέλατε να τη δείτε να υλοποιείται, μπορείτε μέχρι 4 Οκτωβρίου και ώρα 15.00, να υποβάλλετε συμμετοχή στον 12ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.nbg.gr/el/nbgseeds/competition.
Η ομάδα της φ-water εξήγησε στο MR πώς έθεσε τα θεμέλια της επιχείρησης, καθώς και το ρόλο που έπαιξε ο Διαγωνισμός της Εθνικής Τράπεζας στην πραγματοποίηση του οράματός της.
Πώς γεννήθηκε η ιδέα της φ-water και πόσο καιρό χρειάστηκε μέχρι να μπορέσετε να τη διοχετεύσετε στην αγορά;
Η φ-water στηρίζεται στην εφεύρεση μιας πρωτοποριακής συσκευής που γεννήθηκε στο ΑΠΘ, μέσω της παρατήρησης της συμπεριφοράς του νερού. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι το καθαρό νερό επηρεάζεται από τις επιμέρους ακτινοβολίες που δέχεται κατά τη χρήση του και οι ιδιότητές του μεταβάλλονται σημαντικά. Έτσι, κατασκευάσαμε τη συσκευή φ-water, η οποία με τη μοναδική τεχνολογία που ενσωματώνει, επιδρά μέσω της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στις φυσικοχημικές ιδιότητες του νερού και το επαναφέρει στην αρχική του κατάσταση. Το πρόβλημα της διαχείρισης του νερού έχει σημαντικές κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές προεκτάσεις και απασχολεί την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο.
Η έρευνά μας ξεκίνησε από τα εργαστήρια του ΑΠΘ, λίγο πριν την έναρξη της πανδημίας με τον κ. Ανδρέα Γιαννακουδάκη, Καθηγητή του Τμήματος Χημείας και Αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων του ΑΠΘ. Η ομάδα μας μεγάλωσε με τον κ. Παναγιώτη Μπαρμπαλέξη, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ και δύο εξαιρετικούς επιστήμονες, τον Γιάννη Σαμπρή και τον Δημήτρη Γιαννακουδάκη. Αποφασίσαμε, λοιπόν, όλοι μαζί να δώσουμε μία διεπιστημονική προσέγγιση στην πρωτοβουλία αυτή. Με την ομάδα του φ-water προσπαθήσαμε να μετατρέψουμε τις πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας σε μία ευκαιρία να εργαστούμε εντατικά και, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να παρουσιάσουμε τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνάς μας. Με αισιοδοξία για το μέλλον συνεχίζουμε απερίσπαστοι με προσανατολισμό την είσοδό μας στην αγορά.
Πώς βιώσατε την εμπειρία του Διαγωνισμού της NBG και ποια είναι τα στοιχεία που σας έκαναν περισσότερη εντύπωση; Πώς διαμορφώσατε την τελική σας πρόταση σε σχέση με την αρχική σας ιδέα;
Ο Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί εδώ και χρόνια θεσμό που το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τιμά συστηματικά, δίνοντας το παρών με την ενεργή συμμετοχή των ομάδων του. Η διάδραση της ομάδας του φ-water με το αξιόλογο δίκτυο του προγράμματος NBG Business Seeds και οι ιδέες για την επιχειρηματική ανάπτυξη των συνεργατών του Διαγωνισμού, αποτέλεσαν πολύτιμα εφόδια που αποκομίσαμε από τη συγκεκριμένη συμμετοχή. Επιπλέον, όλες οι εσωτερικές διεργασίες της ομάδας προκειμένου να επικοινωνήσουμε με τον καλύτερο τρόπο το επιχειρηματικό μας μοντέλο και την καινοτομική μας προσέγγιση, μας βοήθησαν ώστε να οργανωθούμε και σε αυτό το επίπεδο ακόμα καλύτερα.
Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση της τεχνολογίας της φ-water για τους καταναλωτές; Απευθύνεται αποκλειστικά σε καλλιεργητές ή ενδείκνυται και για άλλες χρήσεις;
Οι εφαρμογές της εφεύρεσης που προγραμματίζουμε περιλαμβάνουν τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, όπως αγροτικές καλλιέργειες, μονάδες εκτροφής ζώων και τομείς παραγωγής προϊόντων που περιλαμβάνουν το νερό, όπως είναι τα τρόφιμα και τα ποτά ή τα φαρμακευτικά σκευάσματα. Επίσης, ερευνητικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και περιβαλλοντικές εφαρμογές μέσω της αφαλάτωσης του νερού, σε συντήρηση και προστασία εργοστασιακών ή οικιακών συστημάτων μεταφοράς νερού, ή σωληνώσεων σε πεπαλαιωμένα δίκτυα ύδρευσης πόλεων.
Λόγω της μεγάλης κατανάλωσης του νερού στον αγροτικό τομέα, ξεκινήσαμε με δοκιμαστικές εφαρμογές της συσκευής σε λαχανοκομικές καλλιέργειες, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ. Τα πρώτα αποτελέσματα τόσο στο ποσοστό βλάστησης των σπόρων των φυτών όσο και στην ταχύτητα βλάστησης, ήταν εντυπωσιακά. Ο ρυθμός ανάπτυξης των φυτών στα εργαστηριακά πειράματα ήταν πολλαπλάσιος με τη χρήση του φ-water. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε αποτελέσματα εφαρμογών και εκτός γεωργίας και αναμένουμε ότι θα είναι εξίσου θεαματικά.
Ποιο είναι το καινοτόμο στοιχείο που φέρνει η φ-water στον ελληνικό χώρο του επιχειρείν; Πώς διαφέρει από άλλες εταιρείες σε επίπεδο τεχνολογίας και λειτουργίας;
Η πρότασή μας βασίζεται στη συσκευή φ-water, η οποία με μικρό κόστος παραγωγής, με τη μοναδική τεχνολογία που ενσωματώνει και με στοχευμένες εφαρμογές, μπορεί να επηρεάσει όλους τους τομείς της αγοράς που κάνουν εκτεταμένη χρήση του νερού. Φανταστείτε, για παράδειγμα τις καταλυτικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η χρήση της συσκευής σε μεγάλη έκταση στον αγροτικό τομέα: λιγότερη κατανάλωση νερού, ταχύτερη βλάστηση και μικρότερης διάρκειας δέσμευση των χώρων ανάπτυξης των φυτών, αλλά και καλύτερη ποιότητα παραγωγής, αφού μειώνεται εκ των πραγμάτων η χρήση εντομοκτόνων, λιπασμάτων και άλλων εξωγενών παρεμβάσεων στα φυτά. Θεωρώ πως η πρότασή μας ξεχώρισε στο πλαίσιο του Διαγωνισμού λόγω της παρουσίασης μιας πολύτιμης εφεύρεσης (hardware), που τη διαφοροποίησε από την πλειοψηφία των συμμετοχών που αφορούσαν στην ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών. Αντίστοιχη αντίδραση αναμένουμε και από την αγορά.
Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα για την φ-water; Πώς σας βοήθησε να κινηθείτε προς την κατεύθυνση αυτή το πρόγραμμα NBG Business Seeds;
Το φ-water έχει προσελκύσει ήδη το ενδιαφέρον επενδυτών και το γεγονός αυτό μας ωθεί να επιταχύνουμε την επιχειρηματική μας ανάπτυξη. Έχει ήδη κατατεθεί αίτηση χορήγησης διπλώματος ευρεσιτεχνίας στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και προχωρούμε στην κατοχύρωσή της σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι η φ-water είναι μια πολλά υποσχόμενη επιχειρηματική ιδέα, που έχει τη δυναμική να αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο της χρήσης του νερού. Ο ρόλος του προγράμματος NBG Business Seeds ήταν καταλυτικός στην κινητοποίησή μας για να κάνουμε τα επόμενα κρίσιμα βήματα.
*Η ομάδα της φ-water απαρτίζεται από τους Α. Γιαννακουδάκη (Καθ. Τμήματος Χημείας ΑΠΘ και Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων ΑΠΘ), Ε. Στυλιανίδη (Αν. Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης ΑΠΘ και Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης ΑΠΘ), Π. Μπαρμπαλέξη (Επικ. Καθηγητής στο Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ), Δρ. Δ. Γιαννακουδάκη (Χημικός) και Ι. Σαμπρή (Χημικός Μηχανικός).
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News