Ιαπωνία: Του αρνήθηκαν πιστωτική κάρτα κι εκείνος δημιούργησε μια unicorn
Η ιστορία του 41χρονου Ράσελ Κάμερ μοιάζει με ανέκδοτο. Ενώ εργαζόταν στο τμήμα πιστώσεων της Goldman Sachs στο Τόκιο αιτήθηκε για την έκδοση πιστωτικής κάρτας και η απάντηση ήταν αρνητική. Το σύγκρυο ήταν τέτοιο ούτως ώστε να πεισμώσει, να ιδρύσει μια εταιρεία που θα προσφέρει πίστωση σε εκείνους που τους αρνούνται οι μεγάλες τράπεζες και να την καταστήσει μεταξύ των μόλις έξι unicorns στην Ιαπωνία (αποτίμηση ίση ή περισσότερο του 1 δισ. δολαρίων).
Η Paidy η οποία έχει τη στήριξη επενδυτών όπως το fund, Soros Capital Management και τη Visa, είναι επί του παρόντος μια από τις ηγέτιδες στην αγορά «αγοράζεις τώρα πληρώνεις αργότερα» στη χώρα του ανατέλλοντος ήλιου, μια τάση που γνωρίζει μεγάλη απήχηση παγκοσμίως.
«Ήταν τόσο δύσκολο για μένα να βγάλω την πρώτη μου πιστωτική κάρτα στην Ιαπωνία», δήλωσε ο Κάμερ, σε διαδικτυακή συνέντευξή του. Αποφασίσαμε να «γίνουμε το ισοδύναμο της πιστωτικής κάρτας για όσους δεν χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες».
Οι υπηρεσίες του Paidy περιλαμβάνουν την επιλογή των πληρωμών σε πολλές άτοκες δόσεις, παρόμοιες με τους τρόπους που προσφέρουν οι Afterpay και Klarna. Όμως μια διαφορά σε σχέση με τις προαναφερόμενες εταιρείες σύμφωνα με τον Κάμερ, είναι ότι οι πελάτες στην Ιαπωνία συχνά θέλουν να κάνουν χρήση μετρητών μετρητά ακόμη και όταν ψωνίζουν στο διαδίκτυο, πληρώνοντας τον οδηγό κατά την παράδοση.
«Υπάρχει ακόμα αυτή η έντονη προτίμηση για μετρητά», δήλωσε ανέφερε, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Paidy, επισημαίνοντας τον φόβο απάτης ως λόγο για την επιφύλαξη για τις πιστωτικές κάρτες. «Οι μεγαλύτεροι έμποροι στην Ιαπωνία έχουν καταλάβει ότι πρέπει να λύσουν αυτό το πρόβλημα».
Η Paidy λειτουργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ των καταναλωτών και των εμπόρων, πληρώνοντας τους εμπόρους εκ των προτέρων και στη συνέχεια λαμβάνει τα χρήματα από τους πελάτες της αργότερα. Έχει συνεργασία με την ιαπωνική ιστοσελίδα της Amazon ενώ από τον περασμένο Ιούνιο ξεκίνησε συνεργασία και με την Apple. Επί του παρόντος η αποτίμησή της ανέρχεται στα 1,2 δισ. δολάρια μετά τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης που πραγματοποίησε.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News