Start Ups Παρασκευή 4/12/2020, 09:38
START UPS

Ποια είναι η Luminar και ο 25χρονος δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της

Ποια είναι η Luminar και ο 25χρονος δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της

Mε άλμα 28% έκλεισε η μετοχή της Luminar Technologies κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής της στο χρηματιστήριο, με την κεφαλαιοποίησή της να προσεγγίζει τα 8 δισ. δολάρια και να μετατρέπει τον 25χρονο ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο, Όστιν Ράσελ, σε δισεκατομμυριούχο.

Ο Όστιν Ράσελ ίδρυσε τη Luminar στο 2012 σε ηλικία 17 ετών, όταν εγκατέλειψε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και αποδέχθηκε υποτροφία από το ίδρυμα του venture capital επιχειρηματία Πίτερ Τιλ για την ανάπτυξη της εταιρείας του, η οποία παράγει τεχνολογία αισθητήρων για αυτόνομα οχήματα΄. Ο κ. Ράσελ θα διατηρήσει το 83% του δικαιώματος ψήφου στη Luminar και θα ασκεί το ρόλο του προέδρου της εταιρείας. 

Η εταιρεία κατασκευάζει σαρωτές παλμικής ακτινοβολίας λέιζερ(lidar scanners), με τη βοήθεια των οποίων υπολογίζει τις αποστάσεις κοντινών στόχων. Στα οχήματα χωρίς οδηγό, η τεχνολογία βοηθάει τα εσωτερικά συστήματα υπολογιστών να σχηματίσουν εικόνα των εμποδίων (άλλα αυτοκίνητα και πεζοί) ώστε να αποφευχθεί μια σύγκρουση. Αρκετοί επικρίνουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία, μεταξύ των οποίων και ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Ίλον Μασκ. Όμως η Luminar διακρίνει προοπτική ανάπτυξης για τη συγκεκριμένη αγορά, η αξία της οποίας υπολογίζεται στα 5 δισ. δολάρια και αναμένεται να φθάσει τα 130 δισ. δολάρια έως το 2030.

Η Luminar αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα εταιρείας που πραγματοποιεί το χρηματιστηριακό της ντεμπούτο μετά την εξαγορά της από εταιρεία ειδικού σκοπού(APAC). Η Luninar εξαγοράσθηκε τον Αύγουστο από την Gores Metropoulos Inc.

Οι μετοχές της Luminar έκλεισαν χθες στα 22,98 δολάρια, με άνοδο 28% σε σύγκριση με το κλείσιμιο της Τετάρτης, όπου οι μετοχές της ήταν υπό διαπραγμάτευση με σύμβολο της Gores Metropoulos. Η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται στα 7,8 δισ. δολάρια και το μερίδιο του κ. Ράσελ ανέρχεται στο ένα-τρίτο του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News