Endeavor: Το προφίλ των 17 startups στον τρίτο γύρο ScaleUp
Το Ελληνικό Οικοσύστημα Καινοτομίας είδε μια χρονιά ρεκόρ το 2020, φθάνοντας τα 455 εκατ. ευρώ σε κεφάλαια χρηματοδότησης, μία αύξηση της τάξεως του 71% από το 2019. Έφερε επίσης αύξηση 30% σε νέες θέσεις εργασίας από δεκάδες νέες startups, κάτι που αποτελεί αισιόδοξο σημάδι ότι το ελληνικό οικοσύστημα πλησιάζει σε ένα στάδιο ωριμότητας. Ακολουθώντας αυτή την σημαντική ανάπτυξη, το πρόγραμμα της Endeavor «ScaleUp» υποδέχθηκε 17 νέες, πολλά υποσχόμενες εταιρείες, που έχουν ιδρυθεί από Έλληνες επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο. Οι εταιρείες του 3ου κύκλου έχουν ήδη επιφέρει ένα σημαντικό αντίκτυπο με αύξηση των χρηματοδοτήσεων κατά 17%, σε σύγκριση με το προηγούμενο, όπως αναφέρθηκε στην έκθεση μας «Greek Tech Revolution».
Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με στόχο να παρέχει υποστήριξη στην ανάπτυξη των ScaleUps, δηλαδή των καινοτόμων εταιρειών που μπορούν να δημιουργήσουν ιστορίες επιτυχίας με υψηλό αντίκτυπο. Βρίσκονται σε στάδιο χρηματοδότησης «Seed» ή «Series Α», και οι επιχειρηματίες τους έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να έχουν μεγάλο πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα στην τοπική και παγκόσμια οικονομία. Για την επιλογή του νέου κύκλου (batch 3), η Endeavor συγκέντρωσε ένα πάνελ αποτελούμενο από 41 στελέχη παγκοσμίου φήμης από εταιρείες όπως το Facebook, η American Express, και η Microsoft. Οι μέντορες της Endeavor που συμμετείχαν στο πάνελ επέλεξαν ανάμεσα σε 41 υποψήφιες εταιρείες, εκείνους τους επιχειρηματίες οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε μια διεθνή επιτυχημένη πορεία και έχουν την δυνατότητα να αναπτυχθούν ραγδαία τα επόμενα χρόνια, αποτελώντας τις επόμενες ιστορίες επιτυχίας και έχοντας θετικό αντίκτυπο μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Οι εταιρείες που συμμετέχουν πλέον στο πρόγραμμα ScaleUp είναι 41. Μέσω του προγράμματος οι επιχειρηματίες αποκτούν πρόσβαση σε στρατηγική καθοδήγηση από εξειδικευμένους μέντορες σε όλο τον κόσμο, σε πιθανούς επενδυτές μέσω του παγκόσμιου δικτύου επενδυτών της Endeavor, σε στρατηγική υποστήριξη της ανάπτυξης και επέκτασής τους σε νέες αγορές, καθώς επίσης σε προσέλκυση ταλέντου, μέσω της συνεργασίας του οργανισμού με πανεπιστήμια και επιχειρήσεις διεθνώς. Οι συμμετέχοντες του προγράμματος ScaleUp έχουν προσελκύσει 250 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις, ενώ το 2020 αύξησαν τις θέσεις εργασίας κατά 35% και τα έσοδα τους κατά 60%.
Ο τρίτος κύκλος του προγράμματος αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη: Advantis, Anodyne, Arrikto, Better Origin, Billfront, Causaly, Classter, DCI, Green Panda, Instacar, Manual, Numan, Prosperty, Sync, TileDB, Vimachem, και Voda.ai. Ενδιαφέρον είναι να σημειωθεί ότι οι 6 από τις 17 επιλεγμένες εταιρείες δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τεχνολογίας υγείας, ο οποίος έχει σημειώσει τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.
«Με την έναρξη του νέου κύκλου, το Endeavor ScaleUp υποστηρίζει τώρα 41 εταιρείες σε διαφορετικούς τεχνολογικούς τομείς. Το 50% αυτών βρίσκεται στο εξωτερικό, γεγονός που καθιστά το Endeavor ScaleUp μια διεθνή κοινότητα πολλά υποσχόμενων εταιρειών για την Ελλάδα», δήλωσε η Άννα Νατσβλισβίλι, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Καινοτομίας της Endeavor Greece.
Το Ελληνικό Οικοσύστημα Καινοτομίας βρίσκεται σε μία περίοδο ακμής δημιουργώντας μία αυξανόμενη φιλοδοξία η Ελλάδα να γίνει ένα μεγάλο τεχνολογικό επίκεντρο, με την συνεργασία των επιχειρηματιών τεχνολογίας παγκόσμιας κλάσης, να επηρεάζει θετικά την ελληνική τεχνολογία. Με την ίδρυση δεκάδων νέων startups ή την έναρξη λειτουργίας τους στην Ελλάδα, για την Endeavor Greece αποτελεί μεγάλη χαρά που αποτελεί μέρος της εξέλιξης του οικοσυστήματος. Το πρόγραμμα ScaleUp της Endeavor συγκεντρώνει επιχειρηματίες οι οποίο εδρεύουν και δραστηριοποιούνται οπουδήποτε στον κόσμο, θέλοντας πάντα να επηρεάσουν την ελληνική οικονομία μέσω της δημιουργίας της δικής τους επιτυχημένης ιστορίας.
Το προφίλ των εταιρειών:
Advantis Medical Imaging: Παρέχει μια ασφαλή cloud-based ιατρική πλατφόρμα επεξεργασίας εικόνας που περιλαμβάνει κεντρικά όργανα για ιατρική διάγνωση και παρακολούθηση ασθενών από γιατρούς. Αρχικά, το Advantis παρέχει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα λογισμικού νευρό-απεικόνισης, η οποία βοηθά (νευρό) ακτινολόγους και ειδικούς μαγνητικής τομογραφίας να επιτύχουν μια πιο αξιόπιστη και έγκυρη διάγνωση σοβαρών παθολογικών εγκεφαλικών ασθενειών.
Anodyne Nanotech: Είναι μια εταιρεία βιοτεχνολογίας προ-κλινικού σταδίου που αναπτύσσει διαφοροποιημένες, δια-δερμικές μορφές φαρμάκων υψηλής αξίας. Η πρώτη του πρακτική και οικονομικά αποδοτική πλατφόρμα, το Hero Patch, παρέχει κλινικά σημαντικές δόσεις μακρομορίων όπως μονοκλωνικά αντισώματα ή μικρά μόρια για γρήγορη και παρατεταμένη παράδοση.
Arrikto: Έχει την δυνατότητα να μετατρέπει γρήγορα τα δεδομένα σε σημαντικές πληροφορίες, εκδημοκρατίζοντας τη μηχανική μάθηση και αυτοματοποιώντας πολύπλοκες ροές εργασίας. Απλοποιεί και επιταχύνει τα κωδικοποιημένα project σε αυτόματη και προηγμένη διαχείριση δεδομένων και συνεργασία σε παγκόσμια κλίμακα.
Better Origin: Η τεχνολογία της διορθώνει το κενό στο σύστημα τροφίμων χρησιμοποιώντας έντομα σε συνδυασμό με την πατενταρισμένη τεχνολογία τους. Το οικονομικά αποδοτικό τους δίκτυο μέσω της τεχνικής νοημοσύνης εντόμων σε μικρές φάρμες μετατρέπει τα πλεονάζοντα θρεπτικά συστατικά σε βασικά θρεπτικά συστατικά, δημιουργώντας ένα καλύτερο μέλλον τώρα για καθε φάρμα.
BillFront: Είναι ένας κορυφαίος και ταχέως αναπτυσσόμενος τεχνολογικός πάροχος χρηματοδότησης, που απευθύνεται σε εταιρείες ψηφιακών μέσων παγκοσμίως. Μέσω της τεχνολογικής πλατφόρμας, το BillFront απελευθερώνει κεφάλαια στον κλάδο, επιτρέποντας έτσι στους πελάτες του να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους.
Causaly: Είναι μια τεχνητή νοημοσύνη για την ανακάλυψη βιοϊατρικών αιτιών και επιπτώσεων, που δίνει τη δυνατότητα στους ερευνητές και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να βρίσκουν γρήγορα αποτελέσματα μέσα από ένα μεγάλο όγκο πληροφοριών. Η εταιρεία αναπτύσσει μια πλατφόρμα μηχανικής ανάγνωσης που μετατρέπει το κείμενο ελεύθερης ροής σε γραφήματα αιτιακών γνώσεων και εφαρμόζει τη μηχανική μάθηση για να φέρει στην επιφάνεια νέα γνώση.
Classter: Είναι πλατφόρμας σχολικής διαχείρισης που προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση στην εκπαίδευση. Αυτή η πλατφόρμα είναι τεχνολογικά πολύ συμβατή και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων που δίνει σε κάθε σχολείο τη δύναμη να διαχειρίζεται όλες τις λειτουργίες του με μετρήσιμα αποτελέσματα με ελεγχόμενη πρόσβαση σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.
Digital Commerce Intelligence: Είναι ένα διαδικτυακό μερίδιο αγοράς μέσω τεχνητής νοημοσύνης και ανταγωνιστικές επιδόσεις για μάρκες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Παρέχουν ενεργά δεδομένα και προγνωστικά αναλυτικά στοιχεία για να καθοδηγήσουν την απόδοση του ψηφιακού εμπορίου μιας μάρκας, εφαρμόζοντας τεχνικές Επιστήμης Δεδομένων και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης.
Green Panda: Είναι η πρώτη ελληνική re-commerce startup που μέσα από τα «πράσινα» ATMs της, κάνει την πώληση ενός smartphone πιο εύκολη, γρήγορη και ασφαλή από ποτέ. Βασισμένη στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, η μοναδική τεχνολογία της επιτρέπει την ασύρματη αναγνώριση και αξιολόγηση μίας κινητής συσκευής και την άμεση πληρωμή προς τους χρήστες.
Instacar: Είναι μια εταιρεία υπηρεσιών με αυτοκίνητα, με όραμα να γίνει το απόλυτο brand / service γύρω από την κινητικότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Instacar βελτιστοποιεί για τους αντιπροσώπους το απόθεμα μεταχειρισμένων και καινούργιων αυτοκινήτων, δημιουργεί μια καλύτερη εμπειρία χρήστη και δίνει στους πελάτες την ελευθερία να οδηγούν ένα επιλεγμένο αυτοκίνητο για όσο χρονικό διάστημα θέλουν με την ευελιξία να το αφήσουν ανά πάσα στιγμή.
Manual: Είναι μια startup για την ανδρική υγεία και ευεξία και προσφέρει μια σειρά διαγνωστικών εργαλείων και εξετάσεων αίματος δίνοντας λύσεις υγείας βάσει των δεδομένων. Η εταιρεία παρέχει εύκολη πρόσβαση σε συμβουλές, δωρεάν ιατρική υποστήριξη και επιλογές για θεραπείες που χρειάζονται για να τους βοηθήσουν να λάβουν προληπτικές αποφάσεις για την υγεία τους.
Prosperty: Είναι μια επαναστατική εταιρεία PropTech που μεταμορφώνει τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ακινήτων σήμερα και επαναπροσδιορίζει ολόκληρη την εμπειρία κάνοντάς την ευκολότερη. Προσφέροντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες τεχνολογίας ακινήτων με δυνατότητα τεχνολογίας και βελτιωμένη ψηφιακή πρώτη εμπειρία σε επενδυτές και ιδιώτες χαρτοφυλακίου ακινήτων, χτίζει το μέλλον ακινήτων.
Sync: Είναι μια εταιρεία βιο-παρακολούθησης που βοηθά τους ανθρώπους να καταλάβουν το σώμα τους με βάση τις καθημερινές τους συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους. Στόχος της εταιρείας είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να βελτιώσουν τη μεταβολική υγεία τους.
Vimachem: Η πλατφόρμα της Optimz Pharma 4.0 MES φέρνει μια μοναδική προσέγγιση στα συστήματα εκτέλεσης κατασκευής, επιτρέποντας σε φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες να αναπτύσσονται ταχύτερα με μεγαλύτερη ευελιξία. Επιτρέποντας τη συνέχεια στην ροή πληροφοριών σε ολόκληρη την επιχείρηση, παρέχουν τα σωστά δεδομένα, τη σωστή στιγμή, στη σωστή ομάδα.
VODA.ai: εξυπηρετεί τις υπηρεσίες ύδρευσης βοηθώντας τους να εκτιμήσουν την κατάσταση των σωλήνων τους με προσιτό λογισμικό κατατάσσοντας τους σωλήνες κατά Business Risk Exposure (BRE) που περιλαμβάνει την πιθανότητα αποτυχίας (LoF) και την συνέπεια της αποτυχίας (CoF). Αυτό βοηθά τις κοινωφελείς επιχειρήσεις να δώσουν προτεραιότητα στις επενδύσεις κεφαλαίου, να εξοικονομήσουν νερό και χρήματα.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News