Start Ups Τετάρτη 14/07/2021, 20:14
START UPS

«Μοιάζει με το 1999»: Ο χορός των δισεκατομμυρίων στις startups

«Μοιάζει με το 1999»: Ο χορός των δισεκατομμυρίων στις startups

Οι επενδύσεις σε startups έχει γίνει κάτι σαν μόδα μεταξύ των επενδυτικών κύκλων, καθώς οι τοποθετήσεις των επενδυτών χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Μια τάση η οποία όπως δείχνουν και οι αριθμοί συνεχώς εξαπλώνεται και η οποία εγείρει ερωτηματικά μήπως η μεγάλη αυτή συγκέντρωση κεφαλαίων δημιουργήσει μια «φούσκα» παρόμοια με αυτή της dot.com το 1999. 

Κοινός παρονομαστής και στις δύο εποχές ο τεχνολογικός κλάδος: το 1999 ήταν οι εταιρείες που αναπτύσσονταν μαζί με το διαδίκτυο το οποίο κατακτούσε όλη την υφήλιο, το 2021 είναι οι νεοφυείς τεχνολογικές εταιρείες που προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. 

«Η τωρινή κατάσταση για μένα μοιάζει πολύ με αυτή του 1999. Υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός και μεγάλη προσφορά από την πλευρά των επενδυτών», σημειώνει ο Χουσέιν Κανζί εταίρος στο venture capital Hoxton Ventures. «Υπήρχε κάποια εποχή που αν προσέθετες το ακρωνύμιο «.com» στην εταιρεία σου οι χρηματιστηριακές αγορές ακολουθούσαν την ανιούσα. Ο ενθουσιασμός ήταν διάσπαρτος για να ανακαλυφθεί η επόμενη μεγάλη επένδυση», συμπληρώνει. 

Τα νούμερα δείχνουν ότι η άποψη του Κανζί έχει κάποια υπόσταση και δεν είναι απλώς θεωρίες φόβου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της CB Insights, κατά το α΄ εξάμηνο του 2021 οι startups σε παγκόσμιο επίπεδο άντλησαν 292,4 δισ. δολάρια, περί των 10 δισ. δολαρίων λιγότερα από το σύνολο της περυσινής χρονιάς των 302,6 δισ. δολαρίων. Ακόμη πιο εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των «mega rounds» δηλαδή συμφωνίες των 100 εκατ. δολαρίων και άνω, οι οποίες στο πρώτο ήμισυ του τρέχοντος έτους έχουν ξεπεράσει τις 665 του 2020, στους 751 γύρους χρηματοδότησης. 

«Μοιάζει με το 1999»: Ο χορός των δισεκατομμυρίων στις startups-1

Την ίδια ώρα οι «μονόκεροι» έχουν σημειώσει ρεκόρ το α΄ εξάμηνο του 2021, με 249 εταιρείες να έχουν αγγίξει ή να έχουν ξεπεράσει σε αξία το 1 δισ. δολάρια, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με το 2020. 

Ο Χουσέιν Κανζί κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι όπως και το 1999 υπό την ανασφάλεια να χαθεί η επόμενη μεγάλη επένδυση οι venture capitalists επενδύουν όλο και περισσότερο, ειδικότερα σε τεχνολογικές startups με αποτέλεσμα οι αποτιμήσεις τους να μην έχουν σχέση με την πραγματικότητα. 

Προς επίρρωση των προειδοποιήσεων αυτών, έρχονται τα λεγόμενα της Ιάνα Ντιμίτροβα, CEO στη βρετανική fintech, OpenPayd. «Έχουμε επενδυτές οι οποίοι έρχονται και μας λένε: ζητάτε πολύ λίγα να επενδύσουμε, διαθέτουμε τουλάχιστον 100 εκατ. δολάρια για κάθε επένδυσή μας», αναφέρει για να συμπληρώσει: «Οι επενδυτές συνεχώς υπογράφουν επιταγές για μεγαλύτερα ποσά. Ειλικρινά θεωρώ ότι αυτό είναι επιζήμιο για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της βιομηχανίας μας, διότι οι επιχειρήσεις δεν επικεντρώνονται στη δημιουργία αξίας, αλλά στην άντληση και χρήση κεφαλαίων».

Επιπρόσθετα το περιβάλλον με τα χαμηλά επιτόκια έχει οδηγήσει σε ευρείας κλίμακας τοποθετήσεις σε στοιχήματα με ρίσκο. Παρεμπιπτόντως σύμφωνα με τα στοιχεία της CB Insights οι fintech startups άντλησαν το 22% του συνόλου των κεφαλαίων που επενδύθηκαν σε όλο τον κόσμο κατά το β΄ τρίμηνο του 2021. 

Οι αμερικανικές startups ήταν εκείνες που συγκέντρωσαν τα περισσότερα κεφάλαια από τα Venture Capitals κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία της GlobalData, κορυφαίας εταιρείας δεδομένων και ανάλυσης, τα VCs συμμετείχαν σε 5.145 συμφωνίες χρηματοδότησης στη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του τρέχοντος έτους, με το συνολικό ποσό που αντλήθηκε από τις αμερικανικές startups να ανέρχεται στα 152,9 δισ. δολάρια. 

«Μοιάζει με το 1999»: Ο χορός των δισεκατομμυρίων στις startups-2

Το ποσό αυτό μεταφράζεται στο 40% της συνολικής αξίας των συμφωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο και σχεδόν το ήμισυ του όγκου των συναλλαγών κατά το α΄ εξάμηνο, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία. 

Στην Ευρώπη τα ποσά είναι αισθητά μικρότερα, ωστόσο τα σχεδόν 50 δισ. δολάρια τα οποία άντλησαν οι ευρωπαϊκές startups το α΄ εξάμηνο του 2021, είναι περισσότερα από τα 38 δισ. δολάρια που συγκεντρώθηκαν στο σύνολο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Οι startups της ευρωπαϊκής ηπείρου μπορεί να υπολείπονται πολύ σε αξία σε σχέση με τις αντίστοιχες αμερικανικές και κινεζικές επιχειρήσεις, ωστόσο εταιρείες όπως η σουηδική κατασκευάστρια μπαταριών Northvolt, η επίσης σουηδικής fintech Klarna και η γερμανική τεχνολογική Celonis, είδαν την αποτίμησή τους να ξεπερνάει τα 10 δισ. δολάρια, ενώ ρεκόρ έχει καταγραφεί και στις εταιρείες που έχουν γίνει unicorns. 

Πηγή: CNBC

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News