Πώς 7 καθηγητές που δεν ήθελαν χρήματα έβγαλαν δισεκατομμύρια
«Ήμασταν απλά ένα τσούρμο από χίπηδες του Μπέρκλεϊ και θέλαμε να αλλάξουμε τον κόσμο»
Ο CEO Ali Ghodsi και οι έξι συνιδρυτές της Databricks, όλοι τους ερευνητές του Μπέρκλεϊ, δεν ενδιαφέρονταν να στήσουν μια εταιρεία. Δεν τους ενδιέφερε καν να βγάλουν χρήματα. Όμως σήμερα, τουλάχιστον τρεις από αυτούς είναι δισεκατομμυριούχοι.
Η ομάδα των επτά δημιούργησε ένα λογισμικό που μπορεί να προβλέπει το μέλλον. Αυτό που κάνει η Databricks είναι να διοχετεύει τεράστιες ποσότητες δεδομένων σε αλγόριθμους, προκειμένου να εκπαιδεύσει μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης στο να τα αναλύουν και να κάνουν προβλέψεις για το μέλλον.
Η John Deere, για παράδειγμα, τοποθετεί αισθητήρες στα γεωργικά μηχανήματά της, οι οποίοι καταγράφουν δεδομένα για στοιχεία όπως η θερμοκρασία της μηχανής και οι ώρες χρήσης. Η Databricks στη συνέχεια χρησιμοποιεί τα δεδομένα αυτά για να προβλέψει πότε θα χαλάσει το τρακτέρ.
Αλλά και οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου χρησιμοποιούν το λογισμικό της Databricks για να κάνουν αλλαγές στις ιστοσελίδες τους που θα αυξήσουν τις πωλήσεις τους.
Στα χρηματιστήρια και τα social media, η τεχνολογία της Databricks χρησιμοποιείται για να εντοπίσει κακόβουλους χρήστες.
Όμως, οι ιδρυτές της Databricks ήταν τόσο αφοσιωμένοι στην ακαδημαϊκή καριέρα τους, ώστε όταν άρχισαν να προσφέρουν το λογισμικό τους σε εταιρείες, δεν ζητούσαν χρήματα. Αντίθετα εκείνες τους πίεζαν να μπουν στο εμπορικό κομμάτι για να μπορέσουν να τελειοποιήσουν την τεχνολογία αυτή.
«Ήμασταν απλά ένα τσούρμο από χίπηδες του Μπέρκλεϊ και θέλαμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Τους λέγαμε ‘απλά πάρτε το λογισμικό δωρεάν’ και εκείνοι μας έλεγαν ‘όχι, πρέπει να σας δώσουμε 1 εκατομμύριο δολάρια’», εξηγεί στο Forbes ο Ghodsi.
Κάπως έτσι, η Databricks αποτιμάται σήμερα στα 28 δισ. δολάρια. Διαθέτει περισσότερους από 5.000 πελάτες, αναμένεται να πραγματοποιήσει τζίρο 500 εκατ. δολαρίων το 2021 και σύμφωνα με το Forbes, οδεύει προς ένα IPO που θα μπορούσε να είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία του λογισμικού.
Ήδη, η εταιρεία έχει «γεννήσει» τρεις δισεκατομμυριούχους: Τον ίδιο τον Ghodsi, τον Ion Stoica και τον Matei Zaharia. «Πάντα θεωρούσαμε τους εαυτούς μας τη μαφία του Μπέρκλεϊ», λέει ο Ghodsi.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Forbes
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News