Start Ups Κυριακή 23/05/2021, 08:03
START UPS

Aλλάζει το οικοσύστημα των startups στην Ευρώπη – H «ήρεμη» δύναμη των B2B

Oι B2B startups σε Ανατολική και Νότια Ευρώπη έχουν περίπου 5 φορές περισσότερα έσοδα ανά δολάριο που επενδύεται

Aλλάζει το οικοσύστημα των startups στην Ευρώπη – H «ήρεμη» δύναμη των B2B

Κάνοντας κάποιος τη σύγκριση ανάμεσα σε B2C startups, σε Ευρώπη και ΗΠΑ αντίστοιχα, διαπιστώνει ότι, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, επενδυτές και ομάδες τολμούν περισσότερο, επενδύοντας αδιάκοπα, κάτι που οδηγεί σε υψηλότερες επιδόσεις και ανάπτυξη. Όταν όμως έρχεται η ώρα να μιλήσουμε για τον τομέα του B2B (business to business- υπηρεσίες και προϊόντα προς επιχειρήσεις), τότε το πλεονέκτημα έρχεται στα «χέρια» της Ευρώπης.

Δεν είναι εξαιρετικά μεγάλος ο αριθμός των ευρωπαϊκών B2B startups που ξεχωρίζουν, ωστόσο οι επιδόσεις τους τα τελευταία χρόνια είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Έχοντας πετύχει έναν στόχο που αποτελεί σημαντικό milestone: αποτίμηση αξίας 1 δισ. δολαρίων (μερικές, μάλιστα, έφτασαν ακόμη και στο πολυπόθητο νούμερο των 10 δισ. δολ.), εταιρείες όπως οι Personio, sennder, UiPath και Klarna, μαζί με νέες ανερχόμενες startups που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση όπως οι KONUX και Forto, οδηγούν την ανάπτυξη στην περιοχή και καθιστούν την επιχειρηματική σκηνή στην Ευρώπη περισσότερο ανταγωνιστική αλλά και ελκυστική για τους επενδυτές.

Η σχετική έρευνα της McKinsey & Company αποδεικνύει ότι οι ευρωπαϊκές B2B startups παράγουν περισσότερα σε σύγκριση με τα επίπεδα χρηματοδότησής τους, καθώς οι δείκτες που αφορούν τα έσοδα και την αποτίμηση ανά δολάριο που επενδύεται είναι υψηλότεροι από τους αντίστοιχους στις ΗΠΑ. Το ώριμο οικοσύστημα της Ευρώπης φαίνεται ότι αποτελεί πλέον γόνιμο έδαφος για την καινοτομία και τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της B2B σκηνής, σε τομείς όπως το Deep Tech & Enterprise software, καθώς και startups που σχετίζονται με τη βιομηχανία, τα χρηματοοικονομικά, τα social media, αλλά και το εμπόριο. Παράλληλα, και ο ρυθμός αύξησης των γύρων χρηματοδότησης είναι πολύ υψηλότερος σε όλη την Ευρώπη έναντι των ΗΠΑ.

Aλλάζει το οικοσύστημα των startups στην Ευρώπη – H «ήρεμη» δύναμη των B2B-1

Εξετάζοντας επιμέρους περιοχές της ηπείρου μας, τα στατιστικά δείχνουν ότι οι B2B startups σε Ανατολική και Νότια Ευρώπη έχουν περίπου 5 φορές περισσότερα έσοδα ανά δολάριο που επενδύεται, έναντι των αντίστοιχων στις ΗΠΑ. Συγκρίνοντας τώρα μεταξύ τους τα διαφορετικά regions της Ευρώπης, παρατηρούμε ότι τα έσοδα ανά συνολικό ποσό χρηματοδότησης είναι υψηλότερα στις χώρες της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης. Αντιθέτως, τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά οικοσυστήματα startups σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία έχουν τους χαμηλότερους δείκτες εσόδων ανά χρηματοδότηση, παρ’ όλα αυτά εξακολουθούν να παράγουν περίπου 1,5 φορές περισσότερα έσοδα ανά δολάριο που επενδύεται, απ’ ό,τι οι B2B startups στις ΗΠΑ.

Tο οικοσύστημα των B2B startups στην Ευρώπη έχει σαφέστατες προοπτικές που θα μπορούσαν να φέρουν ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Για να αξιοποιηθεί αυτή η δυναμική, τόσο οι εταιρείες όσο και οι επενδυτές στην περιοχή, πρέπει να συνεργαστούν ακόμη περισσότερο, καθώς υπάρχουν ευκαιρίες για περαιτέρω επενδύσεις που όχι μόνο θα αυξήσουν τα έσοδα των startups, αλλά και θα εξελίξουν την καινοτομία, κάτι που ωφελεί ολόκληρη την περιφερειακή οικονομία.

Η εικόνα στην Ελλάδα

Την ευρωπαϊκή τάση προτίμησης προς το μοντέλο Β2Β φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα που δημοσιεύει το Startups in Greece 2020-2021 report των Found.ation, EIT Digital και Velocity.Partners VC. Στη μελέτη αναφέρεται πως οι ελληνικές startups δραστηριοποιούνται στον τομέα του Β2Β σε ποσοστό 42% επί του συνόλου. Μάλιστα, η τάση αυτή σχολιάζεται ως ένα δείγμα ωριμότητας του εγχώριου οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας, καθώς το μοντέλο Β2Β απαιτεί πιο έμπειρες εταιρείες και founders με καλή γνώση της αγοράς. 

To Found.ation γράφει για το MoneyReview

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News