Το επόμενο unicorn έχει «ρίζες» από το Χαϊδάρι
Μπορεί μία startup που διαθέτει το προϊόν της δωρεάν να γίνει το επόμενο unicorn, δηλαδή να αποτιμηθεί στο 1 δισ. δολάρια; Αυτό ακριβώς είναι το όραμα του Κώστα Τσαούση, ιδρυτή και CEO της Netdata.
Ο 52χρονος Έλληνας μηχανικός πιστεύει ότι η ανθρωπότητα χρωστά πολλά στο open source, όπως είπε στο Outliers, το podcast της Endeavor με media partner το MoneyReview. Για αυτό και όταν το 2014 δημιούργησε ένα λογισμικό infrastructure monitoring, το έδωσε δωρεάν στο GitHub και στην open source κοινότητα, όπου και έγινε εκρηκτικά viral μέσα σε λίγες ώρες.
«Γέννημα-θρέμμα Χαϊδαριώτης», όπως δηλώνει ο ίδιος, ο Τσαούσης άρχισε να ασχολείται με τους υπολογιστές στο Λύκειο. Όταν ένας φίλος του του έδειξε τον Spectrum, αυτό του άλλαξε τη ζωή, λέει, καθώς από κακός μαθητής που ήταν, βρέθηκε να τελειώνει το λύκειο πρώτος στη χρονιά του.
Τα χρόνια εκείνα ήταν πολύ δύσκολο για όποιον ήθελε να ασχοληθεί με τους υπολογιστές να βρει πληροφορίες. «Δεν υπήρχε ίντερνετ, τα βιβλία ήταν ελάχιστα», λέει. Και θυμάται ότι κάποιος φίλος του πήγαινε κάθε χρόνο στην Γερμανία για τη CeBIT, τη μεγαλύτερη έκθεση υπολογιστών, και επέστρεφε με μία κούτα γεμάτη δισκέτες που είχε αντιγράψει εκεί. «Αυτό ήταν το βασικό input, open source λογισμικό», εξηγεί.
Μετά το στρατό, ο Τσαούσης έφτιαξε τον πρώτο internet service provider στην Ελλάδα, το Acropolis.Net. Το επόμενο επιχειρηματικό του εγχείρημα ήταν η Comnet, μία εταιρεία με πελάτες όπως η HellasOnline και η OTEnet. «Στα τέλη του 1999, το 70% με 80% του ελληνικού ίντερνετ έπαιζε με δικό μας software», λέει.
Τελικά, η εταιρεία πουλήθηκε στην HellasOnline, όπου και ο Τσαούσης «ανδρώθηκε» ως μηχανικός και ως μάνατζερ τα επόμενα χρόνια, πριν να μεταφερθεί στη Viva το 2009.
Το Netdata δημιουργήθηκε όσο δούλευε στη Viva, κυρίως γιατί έβλεπε ότι τα monitoring συστήματα που υπήρχαν διαθέσιμα δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του. Ο Τσαούσης αφιέρωσε όλο τον ελεύθερο χρόνο, θυσιάζοντας τον ύπνο, τις διακοπές και τις ώρες με τα παιδιά του, για να δουλέψει αυτό το project. Όταν το Netdata έγινε viral το 2016 έπαθε σοκ, όμως χρειάστηκαν δύο χρόνια ακόμα για να αποχωρήσει από τη Viva και να ιδρύσει τη νέα εταιρεία.
Η Netdata έχει αντλήσει συνολική χρηματοδότηση 31 εκατ. δολαρίων από την Bain Capital Ventures, την Marathon Venture Capital και άλλες.
Σήμερα, έχει σταθερά πάνω από 10.000 νέους χρήστες και 500.000 downloads στο open source κομμάτι της κάθε μέρα. Και κάθε χρόνο διπλασιάζει τα νούμερά της.
Στο cloud, όπου από τον Μάιο του 2020 προσφέρει επιπλέον features επί πληρωμή, η Netdata μετρά 40.000 εγγεγραμμένους χρήστες και προσελκύει 150 νέους χρήστες κάθε μέρα. Ανάμεσα στους πελάτες της είναι κορυφαία ονόματα της τεχνολογίας, όπως οι Facebook, Amazon, LinkedIn και Slack.
Η Netdata εδρεύει στις ΗΠΑ, απασχολεί 49 άτομα σε όλο τον κόσμο, σκοπεύει να κάνει άλλες 17 προσλήψεις μόνο μέσα στο 2021, και όμως δεν έχει γραφεία πουθενά. Όλοι οι υπάλληλοί της δουλεύουν εξ αποστάσεως από τις χώρες τους, με το engineering κομμάτι να απασχολεί κυρίως Ευρωπαίους (πολλούς Έλληνες, Ρώσους, Ιταλούς, Πολωνούς, Ισπανούς, Άγγλους κτλ). «Η εξ αποστάσεως εργασία σου δίνει την ευκολία να βρεις πολλούς ανθρώπους, όμως δεν είναι εύκολο να δουλεύεις σε 20 διαφορετικά time zones όπως εμείς», ομολογεί ο Τσαούσης.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News