Start Ups Κυριακή 9/05/2021, 18:58
START UPS

Πού κατευθύνονται τα κεφάλαια των επενδυτών στο startup οικοσύστημα

Οι κοινωνικές «ανισορροπίες» είναι παρούσες, από τη στιγμή που οι λευκοί startupers πρωταγωνιστούν.

Πού κατευθύνονται τα κεφάλαια των επενδυτών στο startup οικοσύστημα

Η κοινωνική πολυμορφία είναι ένας παράγοντας που πλέον τείνει να γίνει απαιτούμενο στις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς η ισότητα μεταξύ των φύλων και των φυλών τη σημερινή εποχή αποτελεί ένα από τα μείζονα θέματα. Με τα δεδομένα δεκαετιών, το status μιας εταιρείας ήταν ότι οι λευκοί άνδρες κατείχαν τα «ηνία» των επιχειρήσεων, σε σχεδόν καθολικό ποσοστό.

Πρόσφατη έρευνα την οποία παρουσίασε το Bloomberg, προσπάθησε να αποτυπώσει την κοινωνική αυτή προέκταση και στο startup οικοσύστημα και το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πώς και σε αυτό το επιχειρηματικό περιβάλλον οι κοινωνικές «ανισορροπίες» είναι παρούσες, από τη στιγμή που οι λευκοί startupers πρωταγωνιστούν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που διεξήγαγε η DocSend, θυγατρική της Dropbox και η οποία παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς και αποθήκευσης επιχειρηματικών εγγράφων και αρχείων, το 2020, οι startups οι οποίες απαρτίζονται αμιγώς από άνδρες συγκέντρωσαν το 70% των κεφαλαίων από τα venture capitals, έναντι 30% των νεοφυών επιχειρήσεων στις οποίες η ομάδα αποτελείται μόνο από γυναίκες, όταν το 2019 το ποσοστό αυτό ήταν σχεδόν μοιρασμένο.

Είθισται οι startups υπό την ηγεσία λευκών ανδρών να συγκεντρώνουν συνήθως περισσότερα χρήματα από αυτές τις οποίες τις διευθύνουν γυναίκες, όπως και από αυτές όπου ηγούνται άτομα από κοινωνικές μειονότητες.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η τάση αυτή εν μέρει έχει να κάνει με το ποιος ελέγχει τα κεφάλαια και τις προκαταλήψεις που έχει κάποιος επενδυτής κατά τη λήψη της απόφασης για τη χρηματοδότησης. Σύμφωνα με περυσινή έρευνα της Deloitte και της National Venture Capital Association, μόλις το 16% στις εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων είναι γυναίκες, ενώ το 78% είναι λευκοί.

Τα ευρήματα του DocSend δείχνουν ότι η προκατάληψη εκδηλώνεται με ασυνείδητους τρόπους.

Η εταιρεία χρησιμοποίησε μια εναλλακτική μέθοδο για να καταλήξει στα συμπεράσματά της και συγκεκριμένα το χρόνο που αφιερώνουν τα VC για να εξετάσουν τα pitch decks των startups. Τα pitch decks είναι παρουσιάσεις συνήθως σε PowerPoint και επί της ουσίας αποτελούν μια πολύ περιεκτική περίληψη ενός business plan. Το pitch deck είναι συχνά αυτό που καθορίζει εάν μια startup θα εξασφαλίσει ακόμη μια συνάντηση με τους πιθανούς επενδυτές και η ανάγνωσή του διαρκεί συνήθως περίπου από τρία έως πέντε λεπτά, όπως αναφέρει η DocSend. 

Η εταιρεία της οποίας οι υπηρεσίες αφορούν την αποθήκευση και τη μεταφορά των συγκεκριμένων εγγράφων, διαπίστωσε τα VCs αφιέρωσαν 18% περισσότερο χρόνο βλέποντας pitch decks από εταιρείες που αποτελούνται από άνδρες από ό, τι εκείνες που αποτελούνται μόνο από γυναίκες, κάτι που είναι πιθανό να αυξήσει τις πιθανότητες να πραγματοποιηθεί μια επένδυση, όπως τονίζει ο Ρας Χέντλεστον, συνιδρυτής της DocSend.

Οι επενδυτές αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο εξετάζοντας τις διαφάνειες που αφορούσαν τη συγκέντρωση χρημάτων και αυτές που έδιναν πληροφορίες για το προϊόν ή την υπηρεσία στις «λευκές αρσενικές» εταιρείες από ό, τι για τις «θηλυκές» εταιρείες. Για τις εταιρείες που απαρτίζονται από γυναίκες, ο περισσότερος χρόνος αφορούσε την εξέταση του επιχειρηματικού μοντέλου και στις διαφάνειες της αγοράς, κάτι που υποδεικνύει περισσότερη αβεβαιότητα σχετικά με την ίδια την παρουσίαση.

Τα pitch decks που έχουν μεγαλύτερους χρόνους προβολής οδηγούν και σε μεγαλύτερη άντληση κεφαλαίων όπως τονίζει η DocSend. Το αποτέλεσμα είναι πως κατά μέσο όρο 195.000 δολάρια κατευθύνθηκαν στις startups με γυναίκες έναντι σχεδόν 660.000 δολαρίων σε αυτές με άνδρες.

«Η διαφορά αυτή δεν είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα και θέλουμε να εστιάσουμε σε αυτήν», δήλωσε στο Bloomberg ο Χέντλεστον.

Η μελέτη ανέλυσε τα κλικ όλων των επενδυτών που συμμετείχαν στα 200 εταιρικά βήματα πέρυσι και ζητήθηκε από τους ιδρυτές να ταυτοποιήσουν εάν η ομάδα τους περιλάμβανε μη λευκά μέλη.

Ενώ το χάσμα μεταξύ των φύλων ήταν μεγάλο, στις startups με μέλη από κοινωνικές μειονότητες καταγράφηκε βελτίωση το 2020, καθώς κατά μέσο όρο άντλησαν 594.000 δολάρια σε σύγκριση με τα 418.000 δολάρια στις εταιρείες με λιγότερη κοινωνική πολυμορφία, ενώ και οι επενδυτές αφιέρωσαν περίπου 90 δευτερόλεπτα περισσότερα εξετάζοντας τα pitch decks των εταιρειών αυτών.

Ωστόσο σύμφωνα με τον Χέντλεστον, πιθανότατα η βελτίωση αυτή ήταν αποτέλεσμα των διαμαρτυριών του Black Lives Matter, οι οποίες ώθησαν τις εταιρείες και τους επενδυτές να στείλουν περισσότερα κεφάλαια σε αυτές τις startups, από τη στιγμή που ακόμη οι νεοφυείς εταιρείες με μέλη από κοινωνικές μειονότητες, είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν χρηματοδότηση από εκείνες με ιδρυτές λευκούς άνδρες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News