Start Ups Παρασκευή 9/04/2021, 08:42
START UPS

Granny’sBag: Η φοιτητική startup που έλαβε διάκριση σε διεθνή διαγωνισμό

Granny’sBag: Η φοιτητική startup που έλαβε διάκριση σε διεθνή διαγωνισμό

Σημαντική διάκριση στον ετήσιο διαγωνισμό Hult Prize έλαβε η startup Granny’sBag, η οποία αποτελείται από τέσσερις φοιτητές του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγκεκριμένα, η ομάδα συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στις 6 καλύτερες από τις 68 ομάδες που συμμετείχαν.

Το neolaia.gr μίλησε με τον Λευτέρη Κατσιαδάκη, CEO της startup.

-Πείτε μας λίγα λόγια για το Granny’s Bag.

Η ομάδα μας απαρτίζεται από 4 πολύ διαφορετικούς ανθρώπους: Τον Λευτέρη, τη Μαριτίνα, τον Φώτη και τη Δάφνη, οι οποίοι συνεργάστηκαν και δημιούργησαν τη «Granny’sBag». Καθότι και οι 4 είμαστε πρωτοετείς συμφοιτητές που δεν γνωριζόμασταν σχεδόν καθόλου μεταξύ μας, η προσπάθεια που χρειάστηκε να καταβάλουμε δεν αφορούσε μόνο στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας και ό,τι συνεπάγεται η σχεδίαση μίας επιχείρησης, αλλά και στην μεταξύ μας στενότερη επαφή με σκοπό να δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες συνεργασίας υπό τις οποίες θα πετυχαίναμε το θεμιτό αποτέλεσμα.

Έτσι, χτίσαμε με πολύ κόπο, δουλειά και ερεύνα την «Granny’sBag», η οποία παράγει με την τεχνολογία της ενυδρειοπονίας (aquaponics) βιολογικά λαχανικά και φρούτα σε προσιτές τιμές, καθιστώντας τα προσβάσιμα προς όλους.

Η μέθοδος της ενυδρειοπονίας συνδυάζει την εκτροφή υδρόβιων ζώων και οπωροκηπευτικών. Τα δεύτερα αναπτύσσονται εντός του νερού, το οποίο μεταφέρει τα απόβλητα των ζώων, τα οποία αποτελούν ένα φυτικό λίπασμα για τα φυτά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η ανακύκλωση του νερού, διατηρώντας έως και το 90% αυτού σε αντίθεση με τις συμβατικές καλλιέργειες όπου και σπαταλάται.

Τα συστήματα αυτά τοποθετούνται αρχικά σε δημόσιες ταράτσες, όπως σχολεία και φυλακές, με στόχο να μετατοπιστεί η παραγωγή στο εσωτερικό του αστικού ιστού, αντιμαχόμενοι τις ανάγκες ενός συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού και τη μείωση της καλλιεργήσιμης γης.

Στην περίπτωση καλλιέργειας στα σχολεία, βελτιώνεται η εκπαιδευτική διαδικασία μέσω της άμεσης επαφής των μαθητών με τις καλλιέργειες. Στη περίπτωση των φυλακών, φυλακόβιοι θα εκπαιδεύονται και θα απασχολούνται στις καλλιέργειες, στο πλαίσιο της κοινωφελούς εργασίας, ενώ ως αντάλλαγμα θα προσφέρεται ένα ποσοστό της παραγωγής προς χρήση της φυλακής.

Οι ίδιοι, έχοντας πλέον την τεχνογνωσία θα μπορούν, αφού εκτίσουν την ποινή τους, να προσληφθούν κανονικά. Μέρος του εργατικού δυναμικού θα περιλαμβάνει επιπλέον, σε συνεργασία και με το κράτος, μειονότητες όπως άτομα με ειδικές ανάγκες και πρώην τοξικομανείς που επιθυμούν να επανενταχθούν στην κοινωνία.

Η παροχή των προϊόντων θα γίνεται κατόπιν παραγγελίας μέσω της εφαρμογής, η οποία, όχι μόνο θα αποτελεί μέσο για την αγορά, αλλά θα δίνει στο χρήστη-καταναλωτή πληθώρα πληροφοριών, όπως ο τρόπος καλλιέργειας των προϊόντων που καταναλώνει.

-Τι είναι το Hult Prize και τι διάκριση λάβατε;

Πρόκειται για τον διαγωνισμό «Hult Prize», μία σύμπραξη του « Hult International Business School» και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Αυτός, είναι ένας ετήσιος διαγωνισμός επιχειρηματικότητας, στον οποίο φοιτητές της τριτοβάθμιας καλούνται να συλλάβουν μία ιδέα, η οποία θα επιλύει κάποιο συγκεκριμένο κοινωνικό πρόβλημα και βάσει αυτής να δημιουργήσουν μία εικονική επιχείρηση που να την αναδεικνύει. Φέτος, στην δωδέκατη διοργάνωση του διαγωνισμού, επιλέγει το θέμα «Food for Good» στο οποίο εμείς προτείναμε την επιχείρηση «Granny’s Bag».

Στη πρώτη φάση, που διοργανώθηκε από την ομάδα Hult Prize at AUEB, κατακτήσαμε τη θέση «2nd runner up» και έπειτα στη δεύτερη φάση επιλεγήκαμε για να συμμετέχουμε στο διαγωνισμό στην Ινδονησία και στο Κατάρ. Μετά από σκέψη, διαλέξαμε το δεύτερο προορισμό, στον οποίο και διακριθήκαμε ανάμεσα στις 6 καλύτερες από τις 68 ομάδες αποσπώντας πολύ θετικά σχόλια από τους κριτές. Τώρα διεκδικούμε το εισιτήριο (wild card) στα ημιτελικά του διαγωνισμού στο Λονδίνο.

-Τι σημαίνει αυτή η διάκριση για εσάς;

Η διάκριση αυτή αποτελεί για εμάς την αρχή της επιχειρηματικής μας δράσης και των επαγγελματικών μας επαφών με σημαντικούς ανθρώπους του χώρου, αλλά και επιβεβαίωση της επιλογής μας να ασχοληθούμε με αυτές τις σπουδές. Θεωρούμε ότι είναι η αφετηρία για κάτι μεγαλύτερο που έχει καθοριστικό αντίκτυπο τόσο στη προσωπικότητα μας όσο και στο μέλλον μας.

Μέσα από αυτή την διαδικασία αντιληφθήκαμε πώς πραγματικά δημιουργείται και αναπτύσσεται μια επιχείρηση και τι απαιτείται για να γίνει λειτουργική, επιφέροντας κέρδη. Ο διαγωνισμός κινητοποίησε τη δημιουργικότητα και την επιθυμία μας για επιχειρηματική αναζήτηση, διευρύνοντας τους ορίζοντες μας και κάνοντάς μας να οραματιζόμαστε το αύριο.

Πηγή: neolaia.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS