Start Ups Δευτέρα 29/03/2021, 19:38
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Τεχνολογικό Ταμείο με ενεργητικό 100 δισ.ευρώ ζητούν οι startups

Τεχνολογικό Ταμείο με ενεργητικό 100 δισ.ευρώ ζητούν οι startups

Αίτημα για τη σύσταση ενός επενδυτικού κρατικού τεχνολογικού ταμείου στην Ευρώπη με υπό διαχείριση ενεργητικό αξίας 100 δισ.ευρώ απευθύνουν ορισμένες από τις κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες της Ευρώπης, προκειμένου να βοηθήσει στη σύσταση ευρωπαϊκών “πρωταθλητών” στην πράσινη ενέργεια, σε startups που έχουν να κάνουν με την επιστήμη, την υγεία, την εκπαίδευση, με πειραματικές τεχνολογίες και άλλες νέες βιομηχανίες.

Πιο συγκεκριμένα, οι επικεφαλής 35 unicorns και startups, συμπεριλαμβανομένων των Blablacar, FaciltyLive και Cabify, θα ζητήσουν τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Κρατικού Τεχνολογικού Ταμείου σε online συνάντηση που θα έχουν με την Επίτροπο της Ε.Ε. για την Ερευνα και την Καινοτομία Μαρίγια Γκαμπριέλ αύριο Τρίτη. Στη συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχουν και οι Adyen, Collibra και Supercell.

Στόχος της συνάντησης είναι να ενορχηστρωθεί η πολιτική της Ε.Ε. για την Επόμενη Καινοτομία, καθώς η Ε.Ε. θέλει να διευρύνει τον ρόλο της πέραν του ρυθμιστικού πλαισίου για τον ανταγωνισμό και τη μείωση των εμπορικών δασμών, ούτως ώστε να υιοθετήσει μία πιο δυναμική προσέγγιση στο να υπερασπίζεται τα οικονομικά συμφέροντα της περιοχής. 

Η δύναμη των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών του πλανήτη καθιστά πιο εύκολο για αυτές να εξαγοράζουν πιθανούς ανταγωνιστές τους και να έχουν την κυριαρχία στην ψηφιακή ατζέντα, όπως αναφέρουν οι πρωταγωνιστές της κίνησης για τη σύσταση του εν λόγω ευρωπαίκού ταμείου. Η κυριαρχία των μεγάλων τεχνολογικών, εξηγούν, συνιστά κίνδυνο για την ανάπτυξη, τις θεσεις εργασίας και την επιρροή της Ευρώπης σε βασικούς στρατηγικούς τομείς. Μέχρι στιγμής, πάντως, εκπρόσωπος της Κομισιόν έχει αποφύγει οιοδήποτε σχόλιο. 

Το ταμείο θα συνδυάζει κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια και θα έχει τη μορφή μακροπρόθεσμων επενδύσεων μετοχικού κεφαλαίου. Ορισμένοι εκ των ιδρυτών ενδεχομένως να επενδύσουν και μέρος από τον προσωπικό τους πλούτο στο ταμείο. 

Κοινοτικοί αξιωματούχοι είχαν “φλερτάρει” με την ιδέα της σύστασης πανευρωπαϊκού κρατικού επενδυτικού ταμείου που θα επενδύει σε στρατηγικούς τομείς πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού. Το αίτημα αυτό τώρα συμπίπτει με τη γενικότερη στροφή του ενδιαφέροντος προς την Ε.Ε. και την προσπάθεια αναχαίτισης της επεκτατικής πολιτικής των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών μέσω ρυθμιστικού πλαισίου με απώτερο στόχο την αναζήτηση ευκαιριών και τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από την αμερικανική και ασιατική τεχνολογία.

Οι ελάχιστες επιτυχημένες startups της Ευρώπης έχουν συχνά στραφεί στις ΗΠΑ προς αναζήτηση δυνατότητων και ευκαιριών. Η με έδρα Spotify Technology επέλεξε να εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2018, ενώ η Booking.com αφού συστήθηκε στην Ολλανδία πωλήθηκε σε αμερικανική εταιρεία γνωστή σήμερα ως Booking Holding. Η εταιρεία λογισμικού UiPath συστήθηκε στην Ρουμανία και τώρα έχει τα κεντρικά γραφεία της στη Νέα Υόρκη και μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα κατέθεσε αίτηση για να εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.  

Οι startups εξετάζουν επίσης και τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Κρατικού Πράσινου Ταμείου που θα έχει αντίστοιχη διάρθρωση με το τεχνολογικό ταμείο αλλά θα εστιαζει στην πράσινη τεχνολογία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News