Start Ups Τρίτη 2/03/2021, 07:19
START UPS

Wealthyhood: Η ελληνική start-up για επίδοξους μικροεπενδυτές

Wealthyhood: Η ελληνική start-up για επίδοξους μικροεπενδυτές

Η επενδυτική φρενίτιδα που καταγράφηκε μετά την παρότρυνση μιας ομάδας στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Reddit προς τους μικροεπενδυτές, να αγοράσουν μετοχές για τις οποίες τα κερδοσκοπικά funds είχαν στοιχηματίσει σε πτώση τους, είχε σαν αποτέλεσμα μετοχές όπως της GameStop να εκτοξευθούν πέραν του +1.600% και επενδυτικές πλατφόρμες όπως η Robinhood να βρεθούν στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Την ίδια ώρα όμως ανέδειξε ένα άλλο καίριο ζήτημα: το ρόλο αυτών των επενδυτικών εφαρμογών και στο κατά πόσο αυτές δύνανται να συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση των αγορών (άλλωστε στο Κογκρέσο συστάθηκε επιτροπή στην οποία ο επικεφαλής της Robinhood κλήθηκε να καταθέσει).

Η επένδυση μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας καθίσταται όλο και πιο δημοφιλής, από τη στιγμή που κάποιος με οποιοδήποτε μεγέθους ποσό μπορεί άμεσα να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και να τοποθετηθεί σε περιουσιακά στοιχεία. Οι αγορές μπορεί να μοιάζουν θελκτικές, ωστόσο συνθέτουν ένα περίπλοκο περιβάλλον στο οποίο η έλλειψη γνώσης, τις περισσότερες φορές οδηγεί σε εγχειρήματα με το λάθος αποτέλεσμα.

Αυτή την έλλειψη γνώσης αλλά και την απουσία επενδυτικής φιλοσοφίας και κουλτούρας, επιχειρεί να καλύψει μια start-up με founders δύο Έλληνες. Πρόκειται για τη start-up Wealthyhood, μια επενδυτική πλατφόρμα από νέους ανθρώπους, για νέους ανθρώπους -και όχι μόνο- και συγκεκριμένα τους millennials (εκείνους δηλαδή που έχουν γεννηθεί μεταξύ του 1980 και του 1996). Μια γενιά «η οποία είναι μεγαλωμένη σε μια εποχή που καταγράφεται η μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου στην ιστορία, και της αφήνει κληρονομιά για να διαχειρισθεί άνω των 20 τρισ. δολαρίων τα επόμενα 10 χρόνια. Μια πρωτοφανής εξέλιξη», όπως σημειώνει στο moneyreview.gr ο Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης, εκ των ιδρυτών της Wealthyhood.

Οι δύο μεγάλες κρίσεις που πέρασε η ανθρωπότητα (τη χρηματοπιστωτική το 2008 και του κορωνοϊού), έχουν αναδείξει τον προβληματισμό για το αν οι εργαζόμενοι θα είναι σε θέση να πάρουν σύνταξη. Αυτή η δεύτερη διαπίστωση, ωθεί «όλο και περισσότερους νέους να παίρνουν την ευθύνη των προσωπικών τους οικονομικών στα χέρια τους, μέσα από την αποταμίευση και τις επενδύσεις τους, ακόμα και με πολύ περιορισμένο αρχικό κεφάλαιο, Μετά από λίγο, το πρόβλημα ήταν παντού τριγύρω μας. Οι φίλοι μας αναρωτιούνταν: «Πώς μπορώ να επενδύσω τα λεφτά μου; Δεν έχω τον χρόνο ή τις γνώσεις να το κάνω; Υπάρχει κάποια λύση;» Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη «δεν υπήρχε προφανής λύση. Τα παραδοσιακά ιδρύματα, όπως οι τράπεζες και οι wealth managers απέχουν πολύ από το να λύσουν αυτή την ανάγκη των νεότερων επενδυτών, οι οποίο έχουν συνηθίσει μια εντελώς διαφορετική on-line εμπειρία σε κάθε έκφανση της ζωής τους. Υπήρχε ένα πολύ μεγάλο κενό εκεί και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τη Weathyhood για να το καλύψουμε».

Οι δύο αυτές τάσεις λειτούργησαν ως εφαλτήριο, ούτως ώστε πριν από περίπου ένα χρόνο οι Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης και Κωνσταντίνος Φαλιάγκας, να προχωρήσουν στην ίδρυση της start-up, Wealthyhood, μια επενδυτική πλατφόρμα η οποία όμως προσφέρει τις υπηρεσίες της βασισμένη στις επιθυμίες του χρήστη, βοηθώντας κάθε έναν από αυτούς να δημιουργήσει ένα personalized επενδυτικό portfolio. «Από το να δίνουμε απλά φιλικές συμβουλές στους φίλους και τους γνωστούς μας, φτιάξαμε πλέον μια πλατφόρμα που θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα: πόσο εύκολα μπορεί ένας νέος και με περιορισμένη εμπειρία χρήστης να δημιουργήσει ένα επενδυτικό portfolio και να μεγαλώσει την περιουσία του», μας αναφέρει ο Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης.

Κάπως έτσι το ταξίδι της Wealthyhood ξεκινάει και ο προορισμός μοιάζει με μονόδρομο: Λονδίνο.

Γιατί όμως το Λονδίνο και όχι κάποια άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα;

«Σχετικά με το κατά πόσο ήταν εύκολο το ξεκίνημα, η αλήθεια είναι ότι για εμάς η Αγγλία δεν ήταν ξένη χώρα, τουλάχιστον στο επαγγελματικό κομμάτι όπου συνολικά έχουμε δουλέψει περισσότερα χρόνια απ’ ότι στην Ελλάδα, καθώς μένουμε περίπου 7 χρόνια εκεί. Οπότε είχαμε αρκετά καλή εικόνα της αγοράς στην οποία δραστηριοποιούμαστε, ποιος είναι ο ιδανικός μας χρήστης και τι επενδυτικές ανάγκες έχει. Παράλληλα, το ανεπτυγμένο νομικό πλαίσιο που υπάρχει, έκανε ακόμα πιο εύκολο το να ξεκινήσουμε», μας λέει ο έταιρος ιδρυτής Κωνσταντίνος Φαλιάγκας.

Η αλλαγή συντελείται τον Σεπτέμβριο του 2013 όταν απόφοιτοι και οι δύο του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Αθηνών, μεταβαίνουν στην πρωτεύουσα της Αγγλίας για μεταπτυχιακές σπουδές στο MSc International Health Policy στο London School Of Economics ο Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης και στο MSc in Analog and Digital IC Design στο Imperial College London ο Κωνσταντίνος Φαλιάγκας (αργότερα ήρθε το δεύτερο MSc Investment and Wealth Management στο Imperial College Business School για τον πρώτο ενώ ο δεύτερος παρακολούθησε τον πρώτο χρόνο του CDT in Computer Science στο University of Manchester).

Ακολουθούν οι πρώτες επαγγελματικές περιηγήσεις, όπου μεταξύ άλλων ο κ. Χριστοδουλάκης εντάσσεται στο δυναμικό της Morgan Stanley ως Fixed Income Trading Strategist και ο κ. Φαλιάγκας στη Sony ως Senior Software Engineer.  

Φθάνοντας στο σημείο να κάνουν το μεγάλο βήμα και να ιδρύσουν τη δική τους start-up, το Λονδίνο έμοιαζε η προφανής επιλογή λόγω της επαγγελματικής ενασχόλησης, αλλά και για τους εξής λόγους:

«Όταν αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την εταιρεία στην Αγγλία, ήταν 3 οι βασικοί λόγοι: Ο πρώτος ήταν ότι η αγορά των επενδύσεων στην Αγγλία είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Αυτό φαίνεται και από το ότι η επενδυτική κουλτούρα στην Αγγλία είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με την Ελλάδα. Ο μέσος Άγγλος από όταν ξεκινήσει να εργάζεται αποταμιεύει και θέλει να επενδύσει μέρος των χρημάτων αυτών. Επίσης, ο κόσμος είναι πολύ πιο εξοικειωμένος με τις ψηφιακές εφαρμογές επενδύσεων.

Ο δεύτεροs λόγος είναι ότι το νομικό πλαίσιο για την δημιουργία fintech εταιρείας στην Αγγλία είναι πολύ αναπτυγμένο και παράλληλα φιλικό σε νέους επιχειρηματίες, γεγονός που κάνει την ίδρυση μιας επιχείρησης, όπως η Wealthyhood, πολύ πιο εύκολη σε σχέση με την Ελλάδα.

Και τέλος, στην Αγγλία υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια και περισσότεροι angel επενδυτές, οπότε για τις start-up που δραστηριοποιούνται στην αγγλική αγορά, είναι πολύ πιο εύκολη η εύρεση χρηματοδότησης. Αυτά έκαναν τη Μεγάλη Βρετανία το ιδανικό μέρος για να ξεκινήσουμε η Wealthyhood», επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Φαλιάγκας.

Wealthyhood: Η ελληνική start-up για επίδοξους μικροεπενδυτές-1
«Η επενδυτική κουλτούρα στην Αγγλία είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με την Ελλάδα», σύμφωνα με τον κ. Φαλιάγκα

Η περίπτωση της Ελλάδας δεν έμοιαζε κατάλληλη εξ αρχής, καθώς όπως σημειώνει ο κ. Φαλιάγκας «η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό start-up οικοσύστημα είναι σε αρκετά πρώιμο στάδιο και πιο πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι τα περισσότερα ελληνικά venture capital funds έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και ακολουθούν πολύ πιο συντηρητικές στρατηγικές σε σχέση με τα αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Νομίζω ότι αυτό που λείπει είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία, όπως είναι στην Αγγλία η Revolut, η Transferwise και το Deliveroo. Μια τέτοια επιτυχία θα δημιουργούσε το know-how, που λείπει αυτήν την στιγμή από την Ελλάδα, σε άτομα που έχουν ζήσει την εξέλιξη της εταιρείας, από τα πρώτα της βήματα, μέχρι το σημείο που έχει εδραιωθεί στην ευρωπαϊκή αγορά και παράλληλα θα προσέλκυε το ενδιαφέρον μεγάλων Ευρωπαίων επενδυτών στις ελληνικές start-up.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να δοθούν περισσότερα φορολογικά κίνητρα στους angel investors, ώστε να αυξηθούν τα κεφάλαια που επενδύονται σε εταιρείες που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Στα θετικά είναι ότι σίγουρα γίνονται κάποια βήματα προς την σωστή κατεύθυνση από κάποιους Έλληνες VCs, καθώς και από start-up όπως το Blueground, το Workable, το Instashop και το Pushme, που εξαγοράστηκαν πρόσφατα. Οπότε, πιστεύω ότι σύντομα θα δούμε το ελληνικό startup οικοσύστημα να εξελίσσεται ακόμα περισσότερο και είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία επίσης θέλουμε να διαθέσουμε τις υπηρεσίες μας τους επόμενους μήνες».

Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη εφαρμογή σε σχέση με τις υπόλοιπες investment apps;

Η Wealthyhood είναι μια επενδυτική εφαρμογή, η οποία όμως έχει μια εντελώς διαφορετική στόχευση από τις υφιστάμενες. Το όραμά της είναι να καταστεί το πρώτο έξυπνο και πλήρως προσωποποιημένο investment app στην Ευρώπη και να δημιουργήσει μια εντελώς νέα, φιλική προς τον χρήστη, do-it-yourself (DIY) wealth management εμπειρία για νέους και λιγότερο έμπειρους επενδυτές.

Η λογική της start-up στηρίζεται σε 3 πυλώνες: 1) Smart & Guided, 2) Personalization 3) Commission Free. Υπό το πλαίσιο αυτό σε κάθε επενδυτή δημιουργείται ένα personal profile, καθώς καλείται να απαντήσει σε 5 βασικά ερωτήματα, όταν δημιουργεί τον προσωπικό του λογαριασμό.

Wealthyhood: Η ελληνική start-up για επίδοξους μικροεπενδυτές-2

  1. Που θέλει να επενδύσει, σε μετοχές, εταιρικά ή κυβερνητικά ομόλογα, real estate κλπ;
  2. Στις παγκόσμιες αγορές ή στις ΗΠΑ;
  3. Θέλει να εστιάσει σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας;
  4. Επενδύσεις σε ESG (κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης -σ.σ. μια εντεινόμενη τάση σε παγκόσμιο επίπεδο και η οποία θα διαδίδεται ευρέως στις επόμενες γενιές επενδυτών).
  5. Τι ρίσκο θέλει να πάρει;

Wealthyhood: Η ελληνική start-up για επίδοξους μικροεπενδυτές-3

«Με πολύ απλά λόγια, η Wealthyhood παίρνει από το χέρι έναν νέο επενδυτή και τον καθοδηγεί να δομήσει το επενδυτικό του portfolio, εύκολα, γρήγορα, και με επιλογές που ανταποκρίνονται στις δικές του προτιμήσεις και στο που θέλει ο καθένας να επενδύσει. Παράλληλα με τον προσωποποιημένο χαρακτήρα, ο χρήστης έχει πάντα τον πλήρη έλεγχο κάθε ενέργειας. Θέλουμε να προσφέρουμε ένα “έξυπνο app”, που να καθοδηγεί τον χρήστη σε κάθε βήμα των επενδύσεών του, είτε αυτό είναι προσφέροντας χιλιάδες διαφορετικά portfolio templates, από τα οποία ο χρήστης μπορεί να ξεκινήσει γρήγορα και απλά, είτε real-time πληροφορίες & οπτικά εργαλεία, ώστε ο χρήστης να δημιουργεί ένα κερδοφόρο και σωστά δομημένο portfolio με το ελάχιστο ρίσκο», επισημαίνει ο Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης, εκ των ιδρυτών της start-up.

Wealthyhood: Η ελληνική start-up για επίδοξους μικροεπενδυτές-4
«Θέλουμε να προσφέρουμε ένα έξυπνο app, που να καθοδηγεί τον χρήστη σε κάθε βήμα των επενδύσεών του», αναφέρει ο κ. Χριστοδουλάκης

Η πορεία

Η πρώτη έκδοση της ιστοσελίδας ανέβηκε τον Ιούλιο του 2020. Στο διάστημα αυτό των 8 μηνών η ομάδα της start-up εργάζεται πυρετωδώς, ούτως ώστε η πρώτη έκδοση της πλατφόρμας να τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες εβδομάδες. Τα αποτελέσματα είναι περισσότερο από ικανοποιητικά, από τη στιγμή που ήδη η λίστα αναμονής αριθμεί 2.000 χρήστες -αριθμός σίγουρα εντυπωσιακός όταν η πλατφόρμα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του pre-launch- και οι οποίοι είναι εκείνοι που θα αποκτήσουν πρώτοι πρόσβαση ξεκινώντας από το Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Μαζί με την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού η start-up κερδίζει και διακρίσεις, όταν στα τέλη του 2020 συμμετέχοντας στο πρόγραμμα FinQuest της Alpha Bank κέρδισε το pitching event, βγαίνοντας πρώτη στην ψηφοφορία της επιτροπής αξιολόγησης, αλλά και του κοινού.

Ένα άλλο σημείο το οποίο αξίζει να αναφερθεί, είναι ότι κατά τους δύο γύρους χρηματοδότησης 100.000 δολαρίων και 120.000 δολαρίων, οι περισσότεροι angel investors ζήτησαν από μόνοι τους να συμμετάσχουν, κάτι που αντικατοπτρίζει την αναγνώριση και της εμπιστοσύνης που τυγχάνει η start-up στους επενδυτικούς κύκλους.

«Θεωρώ πως το να έχουμε ανθρώπους δίπλα μας που μας εμπιστεύονται με τα χρήματα τους είναι ανεκτίμητο σε οποιοδήποτε early-stage startup, πόσο μάλλον στη δική μας αρκετά ανταγωνιστική και capital-intensive αγορά», τονίζει ο κ. Χριστοδουλάκης.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα και το όραμα της εταιρείας;

Το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να φαίνονται οι καρποί της δουλειάς που έχει γίνει αυτό το διάστημα, με το launch της πρώτης έκδοσης της εφαρμογής στο Ηνωμένο Βασίλειο και το σταδιακό roll out σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και φυσικά την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως μας εξηγεί ο κ. Χριστοδουλάκης.

Βασική παράμετρος στο εξής αποτελεί η ταχεία ανάπτυξη της εταιρείας, τόσο σε αριθμό χρηστών, χωρών που αποκτούν πρόσβαση στην πλατφόρμα, όσο και σε assets που επενδύονται μέσα από τη Wealthyhood. «Και σε κάθε περίπτωση, δουλεύοντας προς το όραμα μας, να κάνουμε τις έξυπνες και προσωποποιημένες επενδύσεις εύκολα προσβάσιμες στη γενιά μας», επισημαίνει ο κ. Χριστοδουλάκης.

Wealthyhood: Η ελληνική start-up για επίδοξους μικροεπενδυτές-5

Υπάρχει περίπτωση να δούμε την εφαρμογή και στην Ελλάδα;

«Η Ελλάδα είναι αναμφίβολα από τις αγορές που μας ενδιαφέρουν πολύ. Όχι απλά επειδή είμαστε Έλληνες οι founders, αλλά κυρίως γιατί είναι μια εντελώς under-served αγορά ως προς το κομμάτι του investing και του digital wealth management. Το κόστος του να έχει κάποιος πρόσβαση σε έναν σύμβουλο επενδύσεων στην Ελλάδα είναι τεράστιο, με αποτέλεσμα το 99% των επενδυτών να αφήνεται στην τύχη του, χωρίς καμία καθοδήγηση και μόνο το top 1% να έχει πρόσβαση σε επενδύσεις καλής ποιότητας. Νομίζω πως αυτό είναι ανεπίτρεπτο και είναι κάτι που ως Wealthyhood θεωρούμε χρέος μας να αλλάξουμε.

Παράλληλα, είναι μια χώρα όπου η γνώση περί επενδύσεων και η κουλτούρα του να αξιοποιώ τα χρήματα μου ώστε να τα αυξάνω σε βάθος χρόνου απουσιάζουν παντελώς. Αυτό πρέπει να αλλάξει, χθες», καταλήγει ο κ. Χριστοδουλάκης.

Σε μια εποχή που το retail investing τράβηξε τους προβολείς της δημοσιότητας για τους λάθους λόγους, η Wealthyhood, ετοιμάζεται για το δικό της ταξίδι στον επενδυτικό κόσμο. Προσφέροντας υπηρεσίες personal investing δεν υπόσχεται κέρδη «μαμούθ» εν μία νυκτί, αλλά long-term επενδύσεις με επίκεντρο πάντα τον ίδιο τον επενδυτή.

wealthyhood.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News