Start Ups Τετάρτη 23/10/2024, 07:30 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
START UPS

Ελληνική startup ελέγχει με ραντάρ καλλιέργειες

Ελληνική startup ελέγχει με ραντάρ καλλιέργειες

Τον δρόμο για την άνθηση και της νέας γενιάς των startups που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αγροτεχνολογίας άνοιξαν πρόσφατα success stories ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, των οποίων το προϊόν ταξίδεψε σε διαφορετικές ηπείρους και κατέληξε να κινήσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών του κλάδου της γεωργίας. Οι εταιρείες αυτές παραδίδουν τη σκυτάλη σε νέες λύσεις που σχεδιάζονται από μηχανικούς στην Ελλάδα, οι οποίες, με τη σειρά τους, φιλοδοξούν να επεκτείνουν την τεχνολογία τους σε άλλες χώρες και να διεκδικήσουν μερίδιο από την παγκόσμια αγορά αγροτεχνολογίας.

Mία από αυτές τις εταιρείες είναι η startup EdenCore. Η εταιρεία, spin-off του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ιδρύθηκε το 2021 από τον υποψήφιο διδάκτορα Νίκο Μυλωνά και τον καθηγητή Σπύρο Φουντά, που μαζί με την ομάδα έχουν αναπτύξει το Viewer, ένα «ραντάρ» που σαρώνει καλλιέργειες, όπως αμπέλια, μηλοειδή (μήλα, αχλάδια), πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, νεκταρίνια), επεκτείνοντας τις δυνατότητές του και στο ακτινίδιο.

Το σύστημά της διαθέτει κάμερες και τεχνολογία ανάλυσης εικόνας, παρέχοντας δεδομένα για την υγεία και την παραγωγικότητα των καλλιεργειών. «Με το Viewer φιλοδοξούμε να βοηθήσουμε τους παραγωγούς να μειώσουν τα κόστη και τις επισφάλειες της καλλιέργειας, παρέχοντας ένα εργαλείο εποπτείας και έξυπνης διαχείρισης της παραγωγής», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μυλωνάς με αφορμή και την ανακοίνωση της άντλησης χρηματοδότησης ύψους 400.000 ευρώ από το ελληνικό venture capital fund Uni.Fund II.

Το σύστημα, όπως περιγράφει η εταιρεία, εγκαθίσταται στα τρακτέρ λειτουργώντας παράλληλα με τις εργασίες στο χωράφι. Με τη χρήση του, η εταιρεία εκτιμά πως οι παραγωγοί μπορούν να μειώσουν έως και 25% τη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, ενώ μπορεί να προβλέπει με ακρίβεια άνω του 90% τις δυνατότητες τελικής παραγωγής των καλλιεργειών ακόμη και τρεις μήνες πριν από τη συγκομιδή. Παράλληλα, έχει συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία John Deere, στο πλαίσιο της οποίας αναπτύσσει με τη χρήση του Viewer λύση για την εποπτεία αμπελιών σε σύγχρονα τρακτέρ. Με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, η startup στοχεύει να αναβαθμίσει το προϊόν της, να επεκταθεί σε αγορές όπως η Αμερική και η Αυστραλία και να τοποθετήσει το σύστημά της σε επιπλέον καλλιέργειες, όπως τα εσπεριδοειδή και τα κράνμπερι.

Στο μεταξύ, εταιρείες όπως η ελληνική Agroverse από τη Θεσσαλονίκη, που έχει αναπτύξει ένα ηλεκτρικό ρομπότ-τανκ, και η Terra Robotics έχουν αρχίσει να αφήνουν το δικό τους αποτύπωμά στην ελληνική αγορά.

Τη σκυτάλη σε αυτές τις εταιρείες παραδίδει η Augmenta, που ξεκίνησε από μια πτυχιακή εργασία και κατέληξε σε ένα ντιλ 110 εκατ. δολ. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2016 στον Βόλο από τον Δημήτρη Ευαγγελόπουλο και τον Γιώργο Βαρβαρέλη, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα σύστημα ραντάρ με πολυφασματικές κάμερες που εγκαθίσταται στην οροφή των τρακτέρ και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης αντιλαμβάνεται τα σημεία που η καλλιέργεια χρειάζεται λίπασμα ή κάποιο άλλο χημικό (μυκητοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, ρυθμιστές ανάπτυξης). Επειτα, το σύστημα αποφασίζει να ρίξει λίπασμα στην περιοχή εκείνη του χωραφιού που είναι απαραίτητο και στέλνει τα δεδομένα της υγείας της καλλιέργειας στους αγρότες. Η εταιρεία κέντρισε το ενδιαφέρον της CNH Industrial, του δεύτερου μεγαλύτερου κατασκευαστή τρακτέρ παγκοσμίως, με αποτέλεσμα το 2023 να την εξαγοράσει έναντι 110 εκατ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News