Start Ups Πέμπτη 12/09/2024, 11:49
START UPS

Στα 150 δισ. δολάρια η αποτίμηση της OpenAI – Είναι πολυτιμότερη από την Goldman Sachs

Στα 150 δισ. δολάρια η αποτίμηση της OpenAI – Είναι πολυτιμότερη από την Goldman Sachs

Σε συζητήσεις για την άντληση 6,5 δισ. δολαρίων, σε αποτίμηση 150 δισ. δολαρίων, βρίσκεται η εταιρεία του ChatGPT, OpenAI. Η αποτίμηση αυτή σημαίνει ότι η εταιρεία που επιτάχυνε δραματικά την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης αξίζει πλέον περισσότερα από την Goldman Sachs και τη BlackRock, καθώς και το 88% των εταιρειών του S&P 500.

Πρόκειται για σημαντική άνοδο, με δεδομένο ότι η αποτίμηση της OpenAI  είχε υπολογιστεί στα 86 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο, όταν η εταιρεία είχε επιτρέψει στους υπαλλήλους της να αρχίσουν να πουλάνε τις μετοχές που κατέχουν.

Με αυτό το deal, η OpenAI θεμελιώνει τη θέση της ανάμεσα στις πολυτιμότερες startups του κόσμου και μπαίνει στο κλαμπ των μη εισηγμένων εταιρειών των οποίων η αξία έχει ξεπεράσει ακόμα και κολοσσούς εισηγμένους στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια. Η SpaceX του Elon Musk είχε αποτιμηθεί κοντά στα 210 δισ. δολάρια τον Ιούνιο, ενώ η μητρική του TikTok, ByteDance, αποτιμήθηκε στα 286 δισ. δολάρια στα τέλη του περασμένου έτους.

Στον νέο γύρο χρηματοδότησης της OpenAI, του οποίου ηγείται η Thrive Capital του Josh Kushner, αναμένεται να συμμετάσχει η Microsoft, ενώ οι Apple και Nvidia βρίσκονται επίσης σε συζητήσεις για να επενδύσουν.

Την ίδια στιγμή, η OpenAI διεξάγει συζητήσεις για την άντληση δανεισμού 5 δισ. δολαρίων από τράπεζες, με τη μορφή ανοικτής πιστωτικής γραμμής, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η OpenAI ιδρύθηκε το 2015 και βρίσκεται στο επίκεντρο της ταχύτατης στροφής της τεχνολογικής βιομηχανίας προς την τεχνητή νοημοσύνη, αφού από τη στιγμή που παρουσίασε το chatbot της, ChatGPT, το 2022, πυροδότησε μία κούρσα επενδύσεων στο AI.

Τα προϊόντα της εταιρείας, τα οποία μπορούν με μερικές μόνο οδηγίες (prompts)  από τον χρήστη να παράξουν ρεαλιστικές εικόνες και κείμενο που μοιάζει γραμμένο από άνθρωπο, έχουν τραβήξει την προσοχή τόσο των καταναλωτών όσο και των επενδυτών.

Η OpenAI έχει αλλάξει σημαντικά από την ίδρυσή της. Πέρυσι, απομάκρυνε για λίγο τον CEO της, Sam Altman, ενώ σήμερα μόνο λίγα πρόσωπα από την αρχική ομάδα των ιδρυτών της παραμένουν.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η Apple ετοιμάζεται να επενδύσει στην OpenAI, μπαίνει στα «χωράφια» της Microsoft

OpenAI: Νέες δυνατότητες και πιο ευέλικτο το νέο GPT-4o

Φοβίζει η «φωνή» του ChatGPT – Έφτασε τόσο κοντά στην πραγματικότητα που την επηρεάζει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News