Start Ups Πέμπτη 29/08/2024, 07:49
START UPS

Επιπλέον κίνητρα για συγχωνεύσεις και επενδύσεις σε startups – Τι προβλέπεται

Επιπλέον κίνητρα για συγχωνεύσεις και επενδύσεις σε startups – Τι προβλέπεται

Φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή θα μετασχηματισθούν προβλέπει το σχέδιο νόμου που παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Παράλληλα, το σχέδιο νόμου προβλέπει υπερεκπτώσεις δαπανών που αφορούν προϊόντα έρευνας και τεχνολογίας έως και 315% από 200% που ισχύει σήμερα, ενώ διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους angel investors, με αύξηση του ανώτατου ορίου της επένδυσης σε startups, και τους παρέχεται η δυνατότητα να επενδύσουν σε αμοιβαία κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών.

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, το σχέδιο νόμου που αναμένεται να παρουσιασθεί τις επόμενες ημέρες και ακολούθως θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση θα προβλέπει επιπλέον κίνητρα για τις συγχωνεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα θα παρέχει τις εξής δυνατότητες:

α) Μεταφορά φορολογικής ζημίας των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων.

β) Μείωση του ελάχιστου ορίου εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από τη συνεργασία φυσικών προσώπων ή τον εταιρικό μετασχηματισμό (σε 100.000 από 125.000 ευρώ), που αποτελεί προϋπόθεση για την εξασφάλιση μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης έως 30% στα κέρδη του επιχειρηματικού σχήματος που θα προκύψει. Το κίνητρο αυτό αποσκοπεί στην προώθηση συνεργειών στην επιχειρηματικότητα μικρής κλίμακας και η συνολική φοροαπαλλαγή που καλύπτει ορίζοντα εννέα ετών ανέρχεται μέχρι 125.000 ευρώ σε ό,τι αφορά τα κέρδη συνεργαζόμενων φυσικών προσώπων και μέχρι 500.000 ευρώ αν πρόκειται για μετασχηματισμούς επιχειρήσεων.

γ) Κλιμάκωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος σε συνάρτηση με διατήρηση θέσεων εργασίας για το διάστημα που παρέχονται τα ευεργετήματα του νόμου.

δ) Επέκταση της απαλλαγής του φόρου στην υπεραξία από το επίπεδο της εταιρείας στο επίπεδο των μετόχων μετά τη μεταβίβαση ή διάλυση της επιχείρησης.

Επίσης αυξάνονται σημαντικά τα φορολογικά κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη. Με τις παρεμβάσεις που εισάγονται, οι εκπτώσεις μπορούν να φτάσουν από το 250% έως και το 315% στις εξής περιπτώσεις:

• Εργα συνεργασιών με startups.

• Εργα συνεργασιών με ερευνητικά κέντρα.

• Μικρομεσαίες επιχειρήσεις «έντασης γνώσης», δηλαδή με δαπάνες R&D > 20% των συνολικών δαπανών. Επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι η ενίσχυση της σύνδεσης μεταξύ αγοράς και ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και η καλλιέργεια συνεργασιών μεγαλύτερων επιχειρήσεων με το startup οικοσύστημα της χώρας.

Στόχος των προτεινόμενων παρεμβάσεων είναι η ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας και η γεφύρωση του κενού που χωρίζει την Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά την έρευνα και ανάπτυξη (R&D). Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών στη χώρα μας, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, οι δαπάνες των επιχειρήσεων για έρευνα και ανάπτυξη ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου (0,73% έναντι 1,48%).

Ευρεσιτεχνίες

Αλλαγές έρχονται και στις ευρεσιτεχνίες. Συγκεκριμένα επεκτείνεται το πλαίσιο των κινήτρων για την εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας (πατέντας), με στόχο να είναι πιο ελκυστική η ανάληψη του ρίσκου της επένδυσης σε έρευνα και ανάπτυξη. Μέχρι σήμερα προβλεπόταν τριετής απαλλαγή των σχετικών κερδών από φόρο, αρχής γενομένης από τη χρήση μέσα στην οποία πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά αυτά τα κέρδη. Με τις παρεμβάσεις που εισάγονται προβλέπεται μείωση του αντίστοιχου συντελεστή κατά 10% για τα επόμενα επτά έτη.

Παράλληλα διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους angel investors, με αύξηση του ανώτατου ορίου της επένδυσης σε startups επί του οποίου υπολογίζεται η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όριο αναμένεται να φθάσει στις 900.000 ευρώ. Επιπλέον επεκτείνεται η δυνατότητα αξιοποίησης του κινήτρου αυτού για επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών. Τέλος εξορθολογίζεται και εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές πρακτικές –αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των λοιπών σχημάτων αμοιβαίων κεφαλαίων– το φορολογικό καθεστώς των αμοιβαίων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, ώστε να υπάρχει κίνητρο για δημιουργία επενδυτικών σχημάτων βασισμένων εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: 

Χρηματοδότηση 170 εκατ. άντλησαν ελληνικές startups το α΄ 6μηνο

To 79% των ελληνικών scaleups αναζητεί χρηματοδότηση

Αυξήθηκαν οι χρηματοδοτήσεις στις ευρωπαϊκές startups το β’ τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News