Start Ups Τετάρτη 28/08/2024, 20:03 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
START UPS

Χρηματοδότηση 170 εκατ. άντλησαν ελληνικές startups το α΄ 6μηνο

Χρηματοδότηση 170 εκατ. άντλησαν ελληνικές startups το α΄ 6μηνο

Το φράγμα του 1 δισ. ευρώ ξεπέρασαν οι χρηματοδοτήσεις που εξασφάλισαν νεοφυείς επιχειρήσεις σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2024, με την Τσεχία να συγκεντρώνει τα περισσότερα σε αξία κεφάλαια, ακολουθούμενη στη δεύτερη θέση από την Ελλάδα, με τρίτη την Πολωνία και τέταρτη την Κροατία. 

Σύμφωνα με την ανάλυση από στοιχεία που συγκεντρώνει η πλατφόρμα The Recursive, συνολικά οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης άντλησαν κεφάλαια άνω του 1,15 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με τις νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Τσεχία να συγκεντρώνουν 445,3 εκατ. ευρώ και τις αντίστοιχες ελληνικές να ακολουθούν εξασφαλίζοντας κοντά στα 170 εκατ. ευρώ.

Μόλις μια ανάσα μετά την Ελλάδα στη σχετική κατάταξη βρίσκονται οι χρηματοδοτήσεις εταιρειών από την Πολωνία (161,3 εκατ.) και ακολουθούν η Κροατία (123,6 εκατ.), η Σλοβακία (89,5 εκατ.), η Ρουμανία (78 εκατ.), η Βουλγαρία (38,7 εκατ.), η Ουγγαρία (32 εκατ.), ενώ την κατάταξη ολοκληρώνουν χώρες των ∆υτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Σερβία, Β. Μακεδονία κ.ά.) και η Σλοβενία. 

Σύμφωνα με την ανάλυση της πλατφόρμας, σημαντικό μερίδιο της «πίτας» συγκέντρωσαν επιχειρήσεις που ειδικεύονται σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, γεγονός που συμβαδίζει και με τη γενικότερη τάση παντού στον κόσμο και κυρίως σε πιο προηγμένες οικονομίες. Κατά το πρώτο εξάμηνο συνολικά καταγράφηκαν περισσότερα από 200 deals, εκ των οποίων σχεδόν το 30% αφορούσε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης. 

Από αυτές, σχεδόν 1 στις 4 ειδικεύεται στην παραγωγή προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης με επίκεντρο τον κλάδο της υγείας (health tech). Από τα 200 deals, ένα ποσοστό της τάξης του 27%-30% αφορούσε χρηματοδοτήσεις, το ποσό των οποίων δεν έχει γνωστοποιηθεί.

Στο μεταξύ, το Τhe Recursive επισημαίνει πως παρά τις προκλήσεις των προηγουμένων ετών, όπως η πανδημία, οι γεωπολιτικές εντάσεις, ο πληθωρισμός, οι εκλογές και οι υποτονικοί ρυθμοί ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, «το οικοσύστημα τεχνολογίας σε περιοχές της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης ανακάμπτει». 
Σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό των χρηματοδοτήσεων, η κατάταξη αλλάζει. Το 25% των deals πέτυχαν πολωνικές startups, το 18% έγινε από εταιρείες με έδρα ή παρουσία στην Τσεχία, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα, με τις ελληνικές ή ελληνικών συμφερόντων εταιρείες να συγκεντρώνουν το 15% του συνολικού αριθμού των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Από τον συνολικό αριθμό των deals (άνω των 200), σε ένα ποσοστό της τάξης του 30% συμμετείχαν και επενδυτές από την Αμερική. 

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της πολωνικής Eleven Labs, στην οποία επένδυσαν τα κορυφαία αμερικανικά venture capitals, Sequoia και Andreessen Horowitz, ενώ στην Ελλάδα το αμερικανικό private equity Susquehanna, καθώς και το Westcap χορήγησαν κεφάλαια 45 εκατ. δολ. στην Blueground η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της εκμίσθωσης διαμερισμάτων. Κατά τα λοιπά, παρά το θετικό κλίμα οι επενδυτές που χρηματοδοτούν ελληνικές startups δυσκολεύονται περισσότερο σε σύγκριση με το παρελθόν να βρουν αξιόλογες περιπτώσεις, ικανές να αντλήσουν κεφάλαια. Κάποιοι εξ αυτών υποστηρίζουν ακόμη πως οι επενδύσεις σε σχετικά πιο ώριμες εταιρείες (τύπου Series A) γίνονται με το «σταγονόμετρο».

Διαβάστε επίσης:

To 79% των ελληνικών scaleups αναζητεί χρηματοδότηση

Μειωμένη χρηματοδότηση για startups που έχουν ιδρυθεί από γυναίκες το 2024

Αυξήθηκαν οι χρηματοδοτήσεις στις ευρωπαϊκές startups το β’ τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS