Start Ups Πέμπτη 25/07/2024, 08:40
START UPS

Μειωμένη χρηματοδότηση για startups που έχουν ιδρυθεί από γυναίκες το 2024

Μειωμένη χρηματοδότηση για startups που έχουν ιδρυθεί από γυναίκες το 2024

Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από την PitchBook, το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι χρηματοδοτήσεις προς νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί από γυναίκες – συμπεριλαμβάνοντας και μεικτές ομάδες – παρουσίασαν σημαντική πτώση. Μέσα σε αυτό το εξάμηνο, σύμφωνα με τα data που συγκέντρωσε η πλατφόρμα, οι startups που έχουν ιδρυθεί από γυναίκες συγκέντρωσαν 15,5 δισ. δολάρια από τα συνολικά 93 δισ. δολάρια των VCs, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 17% του συνόλου. Πρόκειται για αξιοσημείωτη μείωση σε σύγκριση με τα 24,8 δισ. δολάρια από τα 87,7 δισ. δολάρια του πρώτου εξαμήνου του 2023, που αντιστοιχούσε στο 28% του συνόλου.

Σταθερά χαμηλά ποσοστά χρηματοδότησης για αποκλειστικά γυναικεία ιδρυτικά teams 

Πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι ιδρυτικές ομάδες που αποτελούνται αποκλειστικά από γυναίκες συνεχίζουν να συγκεντρώνουν πολύ χαμηλά ποσοστά χρηματοδότησης, καθώς, έως τώρα μέσα στο 2024, κατάφεραν να εξασφαλίσουν μόλις το 2,2% του συνολικού κεφαλαίου που έχουν ξοδέψει τα VCs. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ομάδες αυτές δεν έχουν ξεπεράσει ποτέ το 3% των χρηματοδοτήσεων από το 2014, ενώ, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι νεοφυείς επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν αποκλειστικά από γυναίκες έχουν λάβει περίπου το 2% των συνολικών χρηματοδοτήσεων. 

Προκλήσεις και μειωμένος αριθμός συμφωνιών

Το 2024, φαίνεται να είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για τις εταιρείες που έχουν ιδρυθεί αποκλειστικά από γυναίκες, καθώς η δραστηριότητα γι’ αυτές έχει επιβραδυνθεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων στήριξαν 372 νεοφυείς επιχειρήσεις με γυναίκες ιδρυτές, σε σύγκριση με 536 το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η μείωση στον αριθμό των συμφωνιών υποδεικνύει ότι οι επενδυτές είναι λιγότερο πρόθυμοι να επενδύσουν σε γυναικοκεντρικές νεοφυείς επιχειρήσεις, γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η έλλειψη εμπιστοσύνης ή η προκατάληψη.

Μικρές ενδείξεις ανάκαμψης

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες και θετικές ενδείξεις στα δεδομένα. Οι χρηματοδοτήσεις προς εταιρείες με αποκλειστικά γυναικεία ιδρυτική ομάδα παρουσίασαν μικρή αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι ομάδες αυτές συγκέντρωσαν 1,1 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με τα 900.000 δολάρια το ίδιο τρίμηνο του 2023. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό χρηματοδότησης για τέτοιες ομάδες από το δεύτερο τρίμηνο του 2022, όταν συγκέντρωσαν 1,5 δισ. δολάρια. 

Ανάγκη για μεγαλύτερη υποστήριξη γυναικών ιδρυτριών

Παρά τα κάποια αισιόδοξα μηνύματα, η συνεχιζόμενη πτώση στη χρηματοδότηση και στον αριθμό των συμφωνιών αποδεικνύει ότι οι γυναίκες ιδρύτριες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στον χώρο της επιχειρηματικότητας. Στην Ελλάδα, το report “Startups in Greece 2023-24” από το Found.ation και το EIT Digital καταγράφει ότι το 2023, από τις περισσότερες από 70 εταιρείες που χρηματοδοτήθηκαν με συνολικά πάνω από 485 εκατομμύρια ευρώ, μόλις το 20% είχαν γυναίκες μεταξύ των ιδρυτών τους. Αν και υπάρχουν μεμονωμένες επιτυχίες, η συνολική εικόνα παραμένει ανησυχητική, καθώς τα χαμηλά ποσοστά χρηματοδότησης συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων που έχουν δημιουργήσει γυναίκες. Πρόκειται για δεδομένα που τονίζουν, για ακόμη μία φορά, την επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση και υποστήριξη της παρουσίας των γυναικών στο επιχειρηματικό οικοσύστημα.

Το Found.ation γράφει για το moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: 134 χρόνια θα χρειαστεί για να κλείσει το έμφυλο χάσμα διεθνώς

Με ρυθμούς ρεκόρ παραιτούνται οι CEOs – Οι γυναίκες ακόμη πιο γρήγορα

Ενισχύονται οι ευρωπαϊκές startups – Στο επίκεντρο AI και ΑΠΕ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News