Start Ups Τετάρτη 24/07/2024, 20:16
START UPS

Αυξήθηκαν οι χρηματοδοτήσεις στις ευρωπαϊκές startups το β’ τρίμηνο

Αυξήθηκαν οι χρηματοδοτήσεις στις ευρωπαϊκές startups το β’ τρίμηνο

Σημαντική αύξηση στη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών νεοφυών επιχειρήσεων καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2024, με τα ποσά να φτάνουν σχεδόν τα 16 δισ. δολάρια. Η συνολική χρηματοδότηση αυξήθηκε κατά 31% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 17% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων από την Crunchbase. 

Νέα ρεκόρ για την Ευρώπη

Το δεύτερο τρίμηνο του 2024 καθόρισε ένα νέο ορόσημο για τις ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις, με τις χρηματοδοτήσεις σε πρώιμα και ώριμα στάδια ανάπτυξης να καταγράφουν σημαντική αύξηση και, για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια, να ξεπερνούν τις επενδύσεις στην ασιατική αγορά. Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση σε ώριμα στάδια ανάπτυξης παρουσίασε αξιοσημείωτη άνοδο, φτάνοντας τα 7,5 δισ. δολάρια σε περισσότερους από 100 γύρους χρηματοδότησης, ενώ, αντίστοιχα, η χρηματοδότηση σε πρώιμα στάδια παρουσίασε επίσης άνοδο, φτάνοντας τα 6,5 δισ. δολάρια σε πάνω από 300 γύρους χρηματοδότησης. Η χρηματοδότηση στη φάση Series B κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι, αντίθετα, η χρηματοδότηση στη φάση του Seed παρουσίασε μείωση, πέφτοντας στα 1,8 δισ. δολάρια από 2,3 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Οι αγορές που ξεχώρισαν

Μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών, το Ηνωμένο Βασίλειο ηγήθηκε με 6,7 δισ. δολάρια χρηματοδοτήσεων η Γαλλία ακολούθησε ως η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά με το αντίστοιχο ποσό να φτάνει τα 2,9 δισ. δολάρια, ενώ η Γερμανία, παρά το γεγονός ότι ήταν η τρίτη μεγαλύτερη αγορά, παρουσίασε μείωση στις χρηματοδοτήσεις, που έφτασαν τα 1,8 δισ. δολάρια.

Ηγετική θέση για την τεχνητή νοημοσύνη

Όσον αφορά τώρα τους κλάδους που κέρδισαν το ενδιαφέρον όσον αφορά επενδύσεις, το AI αναδείχθηκε ως η κυρίαρχη βιομηχανία στην Ευρώπη, με 3,3 δισ. δολάρια χρηματοδοτήσεων το δεύτερο τρίμηνο. Μεγάλες επενδύσεις κατευθύνθηκαν σε κορυφαίες εταιρείες ΑΙ, όπως η Wayve, μια εταιρεία αυτόνομης οδήγησης με έδρα το Λονδίνο, η Mistral AI που θεωρείται ο ευρωπαϊκός ανταγωνιστής του OpenAI και η DeepL, μια πλατφόρμα μετάφρασης γλωσσών που εδρεύει στην Κολωνία. Μετά την ΑΙ, ακολούθησαν οι χρηματοδοτήσεις στις υπηρεσίες χρηματοοικονομικών που ανήλθαν σε 3 δισ. δολάρια. Σημαντικοί γύροι χρηματοδότησης έγιναν από εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου όπως η Abound, η GB Bank και η ψηφιακή τράπεζα Monzo. Η βιωσιμότητα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος κλάδος που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον στην Ευρώπη με 2,5 δισ. δολάρια επενδύσεων, καθώς οι εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συγκέντρωσαν μεγάλες χρηματοδοτήσεις άνω των 100 εκατ. δολαρίων.

Σημαντικές συγχωνεύσεις και εξαγορές

Οι γαλλικές νεοφυείς επιχειρήσεις ήταν πρωταγωνίστριες σε συγχωνεύσεις και εξαγορές κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Σημαντικές συμφωνίες περιλάμβαναν την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου της γαλλικής πλατφόρμας LumApps από την εταιρεία Bridgepoint με έδρα το Λονδίνο για 650 εκατ. δολάρια. Επιπλέον, το κοινωνικό δίκτυο BeReal, επίσης από το Παρίσι, εξαγοράστηκε από την εταιρεία mobile gaming Voodoo για περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια. Στον τομέα του ΑΙ, η βελγική υπηρεσία νομικών κειμένων Henchman αποκτήθηκε από την αμερικανική LexisNexis για 160 εκατομμύρια δολάρια.

Unicorns και προοπτικές ανάπτυξης

Τρεις ευρωπαϊκές εταιρείες μπήκαν στο πάνθεον των μονόκερων το δεύτερο τρίμηνο του 2024, έναντι πέντε το πρώτο τρίμηνο. Πρόκειται για την υπηρεσία business forecasting Pigment από το Παρίσι, την εταιρεία λιανικής ανταλλακτικών αυτοκινήτων Autodoc από το Βερολίνο και την πλατφόρμα δημιουργίας εφαρμογών χωρίς κώδικα Builder.ai από το Λονδίνο. Με αυτήν την προσθήκη, η Ευρώπη αριθμεί πλέον 208 unicorns στην αντίστοιχη βάση δεδομένων του Crunchbase.

Το Found.ation γράφει για το moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ενισχύονται οι ευρωπαϊκές startups – Στο επίκεντρο AI και ΑΠΕ

Αισιόδοξες οι ελληνικές scale-ups – Οι προκλήσεις και οι προτεραιότητές τους

Στα 10 δισ. δολάρια φθάνει η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών startups

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News