Start Ups Κυριακή 21/07/2024, 20:08 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
START UPS

Ενισχύονται οι ευρωπαϊκές startups – Στο επίκεντρο AI και ΑΠΕ

Ενισχύονται οι ευρωπαϊκές startups  – Στο επίκεντρο AI και ΑΠΕ

Σε τεχνητή νοημοσύνη αλλά και σε εταιρείες από κλάδους όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατευθύνθηκε μεγάλος όγκος κεφαλαίων προς τις ευρωπαϊκές startups κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με τον κλάδο να σημειώνει συνολικά άνοδο 17% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Η χορήγηση κεφαλαίων αποτελεί μία ένδειξη της σταδιακής ανάκαμψης του κλάδου, ύστερα από μία περίοδο όπου ο πληθωρισμός και η άνοδος του κόστους δανεισμού είχαν ανακόψει την όρεξη των επενδυτών για επενδύσεις σε assets υψηλού ρίσκου, όπως είναι οι startups. Σε ό,τι αφορά τις νεοφυείς εταιρείες με έδρα ή παρουσία στην Ελλάδα, η επενδυτική δραστηριότητα σταδιακά αποκαθίσταται έχοντας αντλήσει κοντά στα 290 εκατ. δολ. από τις αρχές της χρονιάς. Αυτά τα κεφάλαια έχουν επενδυθεί από 28 διεθνείς και Ελληνες επενδυτές, που συμμετείχαν σε 35 γύρους χρηματοδότησης.

Πρόκειται βέβαια για ανακοινωμένες χρηματοδοτήσεις. Στη σχετική λίστα εντοπίζονται εταιρείες όπως η ICOMAT στην οποία επένδυσε το ΝΑΤΟ 22,5 εκατ. δολ. καθώς και εταιρείες όπως η Polymodels Hub που ψηφιοποιεί τις διαδικασίες ανάπτυξης νέων θεραπειών με τη χρήση μοντέλων προσομοίωσης. Η εταιρεία άντλησε πριν από λίγες μέρες 1,3 εκατ. ευρώ από το Marathon Venture Capital. Πάντως, με τη δημιουργία νέων επενδυτικών κεφαλαίων, αρκετά στελέχη της αγοράς θεωρούν πως θα αρχίσει να δημιουργείται και η επόμενη γενιά ελληνικών startups. «Πλέον νομίζω πως υπάρχει στροφή στην ποιότητα και όχι τόσο στην ποσότητα», λένε επενδυτές στην «Κ», δίνοντας μια εικόνα για την τάση που δημιουργείται αυτή την περίοδο στον κλάδο.

Σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας δεδομένων Crunchbase, οι χρηματοδοτήσεις των επενδυτών προς τις ευρωπαϊκές startups ανήλθαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στα 16 δισ. δολ., σημειώνοντας άνοδο 31% σε σύγκριση με το τρίμηνο που προηγήθηκε και 17% από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Για πρώτη φορά μέσα στη δεκαετία, η χρηματοδότηση που έλαβαν το τρίμηνο αυτό οι ευρωπαϊκές startups ήταν υψηλότερη από τα κεφάλαια που χορηγήθηκαν στην Ασία. Οπως σχολιάζει και το Crunchbase οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ επηρεάζουν και την επενδυτική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα το δεύτερο τρίμηνο του 2024 να αναδεικνύεται ως το χειρότερο τρίμηνο από το 2015.

Στην Ευρώπη τα περισσότερα κεφάλαια κατευθύνθηκαν σε εταιρείες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο αντλώντας συνολικά 6,7 δισ. δολ. Ακολουθεί η Γαλλία, με τις εταιρείες να συγκεντρώνουν κεφάλαια ύψους 2,9 δισ. δολ., ενώ, εάν και μειωμένα σε σύγκριση με πέρυσι, τα κεφάλαια που εξασφάλισαν εταιρείες με έδρα τη Γερμανία άγγιξαν το 1,8 δισ. δολ. Από τα 16 δισ. δολ. συνολικά, 3,3 δισ. κατευθύνθηκαν σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη, ενώ 3 δισ. δολ. κατευθύνθηκαν σε εταιρείες που προσφέρουν χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, όπως η περίπτωση της ψηφιακής τράπεζας Monzo. Παράλληλα, εταιρείες με επίκεντρο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συγκέντρωσαν 2,5 δισ.

Διαβάστε επίσης: 

Ποια στοιχεία κάνουν μια startup ελκυστική σε επενδυτές

Στα 10 δισ. δολάρια φθάνει η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών startups

Πάνω από 60 εκατ. δολ. άντλησαν σε ένα μήνα ελληνικές startups

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News