Start Ups Πέμπτη 13/06/2024, 20:32
START UPS

Πάνω από 60 εκατ. δολ. άντλησαν σε ένα μήνα ελληνικές startups

Πάνω από 60 εκατ. δολ. άντλησαν σε ένα μήνα ελληνικές startups

Ρομποτικό σύστημα, που κάνει ακόμη και εξαρτήματα της Formula 1 πιο ελαφριά, πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης σχεδιασμένη ειδικά για το υγειονομικό σύστημα των ΗΠΑ, λογισμικό διαχείρισης λιμενικών εξόδων, ρομποτικά χέρια μέσω των οποίων μεταφέρονται ανθρώπινες δεξιότητες στα ρομπότ. Αυτές είναι ορισμένες από τις τεχνολογίες ελληνικού DNA που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον ξένων αλλά και Ελλήνων επενδυτών τον τελευταίο μήνα, ήτοι από τις αρχές Μαΐου μέχρι σήμερα.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, μέσα σε ένα μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει το Marathon Venture Capital, νεοφυείς επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων άντλησαν κεφάλαια άνω των 60 εκατ. δολαρίων, με τη συμμετοχή μεγάλων επενδυτών, όπως το επενδυτικό κεφάλαιο Atomico που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 4 δισ. δολ., αλλά και του ΝΑΤΟ, που επένδυσε σε ελληνική startup μέσω του Nato Innovation Fund.

Η αξιοσημείωτη κινητικότητα που επικρατεί στην αγορά των startups κατά το τελευταίο διάστημα καταγράφεται έπειτα από μια περίοδο έντονων κλυδωνισμών, εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού, της ανόδου του κόστους δανεισμού αλλά και των γενικότερων γεωπολιτικών εντάσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπει φρένο στη διοχέτευση κεφαλαίων από τους επενδυτές, την ώρα που πολλές εταιρείες τεχνολογίας έκαναν περικοπές και προσπαθούσαν να στραφούν προς την κερδοφορία.

Πάντως, τον τελευταίο μήνα ξεχώρισε η επένδυση του ταμείου καινοτομίας του ΝΑΤΟ στη νεοφυή εταιρεία ICOMAT του Ευάγγελου Ζυμπελούδη, της οποίας τα ρομποτικά μηχανήματα βοηθούν στην παραγωγή εξαρτημάτων από σύνθετα υλικά, καθιστώντας αυτά τα εξαρτήματα ελαφρύτερα. Βασικός επενδυτής στη συγκεκριμένη επένδυση ήταν και το επενδυτικό κεφάλαιο 8 VC, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 6 δισ. δολ. Η εταιρεία άντλησε συνολικά 22,5 εκατ. δολ., εκ των οποίων γύρω στα 5 εκατ. θα κατευθυνθούν για να ολοκληρωθεί το υπό κατασκευήν εργοστάσιό της στο Μπρίστολ της Βρετανίας, ενώ με τα υπόλοιπα θα ενισχύσει την ομάδα της στην Αγγλία αλλά και την Ελλάδα.

Η startup Harbor Lab, που έχει αυτοματοποιήσει τις διαδικασίες διαχείρισης του λιμενικού κόστους για τις ναυτιλιακές εταιρείες, εξασφάλισε κεφάλαια 16 εκατ. δολ. από το επενδυτικό κεφάλαιο Atomicο, ενώ η εταιρεία Acumino με έδρα το Σιάτλ και παρουσία σε Νέα Ζηλανδία και Ελλάδα άντλησε 6,5 εκατ. δολ. από Ελληνες και διεθνείς επενδυτές. Η Acumino, δημιούργημα του Μηνά Λιαροκάπη, έχει δημιουργήσει εξωσκελετικά συστήματα που ενσωματώνουν ρομποτικά χέρια μέσω των οποίων ο άνθρωπος μεταφέρει την τεχνογνωσία και την επιδεξιότητά του στο ρομπότ. Παράλληλα, μικρότερο ποσό, της τάξης των 3 εκατ. δολ. άντλησε η εταιρεία Keragon, η οποία φιλοδοξεί να βάλει την τεχνητή νοημοσύνη στον κλάδο υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: 

«Πράσινες» ιδέες διαχείρισης του πλαστικού και από ελληνικές startups

Το ταμείο καινοτομίας του ΝΑΤΟ επενδύει στην ελληνική startup iCOMAT

Πτώση για το ελληνικό οικοσύστημα των startups εταιρειών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News