Start Ups Σάββατο 11/05/2024, 11:56
START UPS

Invest Europe: Οι κρατικές επενδύσεις σωτήρας των ευρωπαϊκών VC funds

Invest Europe: Οι κρατικές επενδύσεις σωτήρας των ευρωπαϊκών VC funds

Η χρονιά που μας πέρασε σηματοδότησε μία σημαντική αλλαγή για τα ευρωπαϊκά VC funds, καθώς το κυβερνητικό χρήμα αποτέλεσε τον απροσδόκητο «σωτήρα» τους. Σύμφωνα με ένα νέο report της Invest Europe, ενώ άλλες παραδοσιακές πηγές χρηματοδότησης των VCs μειώθηκαν, οι κρατικές επενδύσεις αυξήθηκαν αναδιαμορφώνοντας το τοπίο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι κυβερνήσεις έγιναν οι κύριοι υποστηρικτές των VCs, διπλασιάζοντας το μερίδιό τους στις επενδύσεις σε ευρωπαϊκά κεφάλαια VCs από το προηγούμενο έτος. H εισροή κυβερνητικών κεφαλαίων αντιπροσώπευε το 37% των 11,2 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν από τα VCs το 2023, έναντι του 16% την προηγούμενη χρονιά. Η αλλαγή αντανακλά μια ευρύτερη στρατηγική μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για τη συγκέντρωση πόρων για την επένδυση σε εγχώρια οικοσυστήματα καινοτομίας. Η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης έρχεται σε μια στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να κυριαρχήσει στην παγκόσμια τεχνολογική αρένα, με στόχο να ανταγωνιστεί ΗΠΑ και Κίνα. Οι επενδύσεις σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι κβαντικοί υπολογιστές, η βιοτεχνολογία και η κλιματική τεχνολογία δείχνουν μάλιστα να έχουν προτεραιότητα.

Πέρα από τις κυβερνήσεις, σύμφωνα με το report της Invest Europe, οι επόμενοι μεγαλύτεροι επενδυτές είναι οι ιδιώτες και οικογενειακά γραφεία που παρέμειναν σταθεροί όσον αφορά τη συνεισφορά τους στα VC funds (19%), ενώ οι εταιρικοί επενδυτές μείωσαν τις επενδύσεις τους κατά 16% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (13%). Οι κυβερνήσεις ξεχώρισαν, μάλιστα, ως η μόνη κατηγορία επενδυτών που επένδυε με συνέπεια σημαντικά ποσά που ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ σε VC funds τα τελευταία δύο χρόνια.

Μείωση στη συνολική χρηματοδότηση των VCs

Ωστόσο, αυτή η αύξηση των κρατικών επενδύσεων έρχεται στο πλαίσιο μιας σημαντικής ύφεσης στη συνολική χρηματοδότηση των VCs. Η συνολική χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 42% το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, υποδηλώνοντας ένα δύσκολο περιβάλλον για να εξασφαλίσουν κεφάλαια οι νεοφυείς επιχειρήσεις. Παρά το γεγονός αυτό, η εισφορά κρατικών κεφαλαίων παρείχε μια πολύ αναγκαία σανίδα σωτηρίας στον κλάδο.

Όσον αφορά τώρα τις χώρες προέλευσης των χρηματοδοτήσεων, η Γαλλία και οι χώρες της Μπενελούξ (έδρες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και της γαλλικής κρατικής τράπεζας Bpifrance) αναδείχθηκαν ως οι πρωταρχικές πηγές κεφαλαίου για τις ευρωπαϊκές εταιρείες VC, συνεισφέροντας πάνω από το ένα τρίτο της συνολικής χρηματοδότησης (37,3%). Την ίδια στιγμή, επενδυτές από τη νότια Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας) έδωσαν το 20,5% των κεφαλαίων, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, με το μεγαλύτερο οικοσύστημα startup στην Ευρώπη, συνεισέφερε το 11,4%.

Έλλειψη exits και πτώση στον αριθμό των VC funds

Ενώ η εισροή κρατικών μετρητών παρείχε μια πολύ αναγκαία ώθηση στα ευρωπαϊκά VC, η έλλειψη exits στην αγορά θέτει νέες προκλήσεις. Τα exits, κρίσιμα για τη δημιουργία ρευστότητας για τους επενδυτές, είδαν σημαντική ύφεση το 2023, περιπλέκοντας περαιτέρω το τοπίο συγκέντρωσης κεφαλαίων για τα VCs. Επιπλέον, ο αριθμός των ευρωπαϊκών VC funds που άντλησαν κεφάλαια το 2023 έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο πολλών ετών (278), αντανακλώντας την επιφυλακτικότητα των επενδυτών. Ωστόσο, αξιοσημείωτα νέα funds ανακοινώθηκαν μέσα στη χρονιά, όπως το Atomico με έδρα το Λονδίνο και τα γερμανικά DeepTech και Climate Fonds, συγκεντρώνοντας σημαντικά ποσά για να τροφοδοτήσουν την καινοτομία σε ολόκληρη την ήπειρο. Συνολικά, μάλιστα, μέσα στη χρονιά αναδείχθηκαν 70 νέα funds.

Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην Ελλάδα το 2024

Κι ενώ οι ευρωπαϊκές τάσεις συνήθως προμηνύουν το τι θα συμβεί και στην ελληνική πραγματικότητα, το 2024 αναμένεται να είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά για το τοπικό επιχειρηματικό οικοσύστημα. Σύμφωνα με το Startups in Greece report, δεκατρία ελληνικά VCs με συνολικά κεφάλαια 539,77 εκατ. ευρώ προχώρησαν σε τουλάχιστον μία επένδυση το 2023, ενισχύοντας 62 ελληνικές startups. Κι ενώ η χρηματοδότηση προς τις εταιρείες αρχικού σταδίου μειώθηκε, η δημιουργία νέων επενδυτικών σχημάτων που σταδιακά ανακοινώνονται, θα επιφέρει ενδιαφέρουσες αλλαγές και μια πολυπόθητη ανανέωση στο τοπίο των εγχώριων χρηματοδοτήσεων. 

Το Found.ation γράφει για το moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Ατού για τις ελληνικές startups η tech visa

Tech Visa: Βίζα με διαδικασίες εξπρές για εργασία σε ελληνικές startups

Μειώθηκαν οι χρηματοδοτήσεις σε startups το α΄ τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News