Προσεχώς το μεγαλύτερο τεχνολογικό campus της Ευρώπης – Το έργο των 100 εκατ.
Στο Βίλνιους χτίζεται το μεγαλύτερο τεχνολογικό campus της Ευρώπης, στο πλαίσιο του στόχου της Λιθουανίας να καταστεί το νέο τεχνολογικό κέντρο της Βαλτικής. Το έργο αξίας 100 εκατ. ευρώ έχει στόχο να αναδιαμορφώσει μία έκταση 55.000 τ.μ., ώστε να απασχολούνται 5.000 εργαζόμενοι του τεχνολογικού κλάδου.
Σε επίπεδο έκτασης θα ξεπερνά το Station F του Παρισιού, το οποίο αυτή τη στιγμή κατέχει τον τίτλο του μεγαλύτερου startup campus σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η έμπνευση για το έργο, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του λιθουανικού προγράμματος υποδομών Tech Zity, προήλθε από τα προγράμματα ανακαίνισης εμβληματικών εγκαταστάσεων στη Βρετανία, μεταξύ αυτών και της γκαλερί Tate Modern.
Οι εργαζόμενοι του Tech Zity πρόκειται να προχωρήσουν στην ανακαίνιση μιας σειράς εργοστασίων κλωστοϋφαντουργίας που βρίσκονται σε βιομηχανική περιοχή του Βίλνιους, διατηρώντας το ύψος των παλαιών ορόφων που ξεπερνά τα επτά μέτρα. Το έργο έχει στόχο να ενθαρρύνει τους εργαζομένους της τεχνολογικής σκηνής να επιστρέψουν στο γραφείο μετά την πανδημία.
Αναδυόμενη τεχνολογική σκηνή της Λιθουανίας
Το τεχνολογικό οικοσύστημα της χώρας έχει αναπτυχθεί με ταχύτατους ρυθμούς την τελευταία δεκαετία, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στο CNBC ο Darius Zakaitis, ιδρυτής του Tech Zity.
«Όταν ξεκίνησα πριν από 30 χρόνια, απασχολούνταν 200 άτομα στο λιθουανικό τεχνολογικό σύστημα», δήλωσε ο Zakaitis. «Τώρα, ανέρχονται στις 18.000», υποστήριξε. «Πρόκειται για αποτέλεσμα μιας δεκαετίας κατά την οποία νέοι ενεργοί άνθρωποι έχτιζαν νέες εταιρείες κάθε μέρα. Ορισμένες από αυτές είναι πολύ επιτυχημένες», δήλωσε. «Οι Λιθουανοί είναι πολύ παραγωγικοί, εστιάζουν στα αποτελέσματα, έχουν υψηλές δεξιότητες, χτίζουν πολύ “επιθετικά” τις δικές τους εταιρείες», προσέθεσε.
Το Βίλνιους, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των χωρών της Βαλτικής, φιλοξενεί μία αναδυόμενη τεχνολογική βιομηχανία, που περιλαμβάνει μεγάλα unicorns (εταιρείες με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολαρίων), όπως την εταιρεία ρούχων από «δεύτερο χέρι» Vinted και την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Nord. Η Nord έχει το δικό της campus, έκτασης 300 τ.μ. στο Βίλνιους, περίπου 300 μέτρα μακριά από το Tech Zity, ενώ τα κεντρικά γραφεία της Vinted βρίσκονται περίπου 200 μέτρα μακριά.
Το νέο campus του Tech Zity θα περιλαμβάνει χώρους συνεργασίας, εστιατόρια και μπαρ, αλλά και εγκαταστάσεις πολισμού και εκπαίδευσης. «Το Βίλνιους διατηρεί σταθερή θέση στην ευρωπαϊκή τεχνολογική σκηνή χάρη στις μεγάλες καινοτομίες και τις επιχειρήσεις με όραμα, όπως το Tech Zity», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Valdas Benkunskas. «Όντας γεμάτη με καινοτόμους επιχειρηματίες, ταλέντα με διάφορες εθνικότητες και φιλόδοξους επενδυτές, η πρωτεύουσα έχει καταστεί ένα μοντέρνο τεχνολογικό επίκεντρο, το οποίο αναδεικνύει τολμηρές ιδέες, επιτυχείς συνεργασίες και λύσεις που επικεντρώνονται σε ανθρώπους», τόνισε ο ίδιος.
Σημείωσε επίσης ότι οι λιθουανικές τεχνολογικές επιχειρήσεις αντλούν περίπου το 99% των εσόδων τους από το εξωτερικό. Προσέθεσε ότι η τεχνολογική σκηνή της χώρας ακολουθεί τα βήματα του Ισραήλ, το οποίο έχει αναδείξει πολλές παγκόσμιες επιτυχίες, όπως την εταιρεία αυτόνομης οδήγησης Mobileye και την εταιρεία χαρτών Waze.
Το Tech Zity διαχειρίζεται τρία τεχνολογικά campus στο Βίλνιους, συμπεριλαμβανομένων των Tech Park, Tech Loft και Tech Spa, τα οποία φιλοξενούν ονόματα όπως η Google, η Bored Panda και η Kilo Health. Ακόμη και το Netflix έχει αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις του Tech Zity για κάποια γυρίσματα.
Αυτή τη στιγμή το Tech Zity καταλαμβάνει έκταση 20.000 τ.μ. και σκοπεύει σε βάθος χρόνου να φτάσει τα 80.000 τ.μ., μέσω νέων campus, αναπτύσσοντας υφιστάμενες τοποθεσίες και αναλαμβάνοντας επιπλέον project.
Απέχει ακόμα από την κορυφή
Παρά τις επιτυχίες των τελευταίων ετών, η Λιθουανία έχει ακόμη πολύ δρόμο να καλύψει προκειμένου να ανταγωνιστεί μεγάλα τεχνολογικά κέντρα, όπως η Βρετανία, η Γαλλία ή η Γερμανία.
Ενδεικτικά, η χώρα προσείλκυσε 222 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση από venture capitals το 2022, πολύ λιγότερα από κάποιες χώρες στη Δυτική Ευρώπη. Συγκριτικά, οι βρετανικές τεχνολογικές startups συγκέντρωσαν 30 δισ. ευρώ, ενώ οι γαλλικές 13,5 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, το επενδυτικό ενδιαφέρον αυξάνεται συνεχώς: «Όλες οι κορυφαίες εταιρείες VC έρχονται στη Λιθουανία και επικοινωνούν με startups, angel investors και άλλους», είχε δηλώσει πριν λίγους μήνες στο CNBC ο Tom Okman, CEO και συνιδρυτής της Nord Security. «Η τελευταία άντληση κεφαλαίων για τη λιθουανική startup Kevin έγινε από την Accel, η Vinted έχει τα Insight Partners, EQT, Accel και πολλά ακόμη», προσέθεσε.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Διαβάστε επίσης:
Το θαύμα του Skype – Πώς μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα έγινε εργοστάσιο μονόκερων
Startups: Τα κορυφαία οικοσυστήματα στην Ευρώπη – Σημάδια ανθεκτικότητας το 2022
Kaizen Gaming: Το «στοίχημα» του 2026 με έδρα το νέο Kaizen Campus
Πώς οι «μαφίες» των startups αλλάζουν την κουλτούρα στο οικοσύστημα Ευρώπης και Ισραήλ
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News