Χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η ελληνική startup Wikifarmer
Νέα χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. ευρώ από διεθνείς και εγχώριους επενδυτές σήκωσε το ελληνικό marketplace για την αγοραπωλησία αγροτικών προϊόντων, Wikifarmer, που ενώνει απευθείας παραγωγούς με διαφορετικούς πελάτες – αγοραστές όπως ξενοδοχεία, βιοτεχνίες και βιομηχανίες τροφίμων, παντοπωλεία, delicatessen stores (Β2Β) κ.ά.
«Στην πλατφόρμα μας είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 10.000 παραγωγοί από Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία και έχουν αγοράσει προϊόντα περισσότεροι από 6.000 αγοραστές χονδρικής ή λιανικής. Προσπαθούμε να ψηφιοποιήσουμε την αγροτική παραγωγή της Μεσογείου που αποτελεί και το μποστάνι της Ευρώπης, προσελκύοντας έτσι αγοραστές απ’ όλη την Ευρώπη», αναφέρει στην «Κ» ο Ηλίας Σούσης, πρώην επικεφαλής του YouTube στην Google, που μαζί με τον γεωπόνο Πέτρο Σάγκο ίδρυσε τη Wikifarmer, startup με έδρα την Αθήνα. Τον νέο γύρο χρηματοδότησης ηγήθηκε το γερμανικό venture capital, Point Nine –πρώτοι επενδυτές της Revolut, Delivery Hero– και σε αυτόν συμμετείχαν υφιστάμενοι επενδυτές όπως το ελληνικό venture capital Metavallon VC και ο γιος του ιδρυτή της IKEA, Ματίας Κάμπραντ. Επίσης, συμμετείχαν νέοι angel investors, ανάμεσα στους οποίους ο συνιδρυτής της Workable, Νίκος Μωραϊτάκης.
Ενώ η εταιρεία ξεκίνησε ως η «Wikipedia» του αγροτικού τομέα, όπου οι αγρότες μπορούν να αντλούν χρήσιμες και απλοποιημένες πληροφορίες για την πρωτογενή παραγωγή, σύντομα μετεξελίχθηκε και σε ένα marketplace χονδρικής μέσω του οποίου οι πελάτες προμηθεύονται προϊόντα των παραγωγών (φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, μέλι κ.λπ.) σε καλή ποιότητα και σε ανταγωνιστικές τιμές. Η διαδικασία αυτή περιορίζει τη μεγάλη αλυσίδα των μεσαζόντων, αυξάνοντας από τη μία το περιθώριο κέρδους του αγρότη, μειώνοντας από την άλλη τα κόστη αγοράς για τον τελικό αγοραστή, δηλαδή το ξενοδοχείο, το παντοπωλείο, τον χονδρέμπορο κ.λπ. Παράλληλα, με τη μείωση των ενδιάμεσων «κρίκων» της αλυσίδας προστατεύεται η μεταφορά των προϊόντων, ενώ η εταιρεία διασφαλίζει αγοραστές και προμηθευτές, διακρατώντας τα λεφτά μέχρι να παραδοθεί το προϊόν σε καλή ποιότητα.
«Ξεκινήσαμε δημιουργώντας το Wikipedia του αγροτικού τομέα προκειμένου να απλοποιήσουμε την εξειδικευμένη γνώση του, δεδομένου πως πολλά από τα επιστημονικά άρθρα δεν είναι εύκολα κατανοητά. Η στρατηγική μας λοιπόν ήταν να συγκεντρώσουμε αγρότες απ’ όλο τον κόσμο ώστε μετά να γίνουν οι ίδιοι πωλητές αγροτικών προϊόντων σε ένα marketplace που αναπτύξαμε για να λύσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα του αγροτικού τομέα, που δεν είναι άλλο από την ύπαρξη ενδιάμεσων κρίκων», εξηγεί ο κ. Σούσης. «Πρόκειται για μία win win διαδικασία καθώς κερδίζει ο αγρότης αλλά και ο αγοραστής», επισημαίνει, δίνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση μιας ελληνικής αλυσίδας καφέ που κατάφερε να μειώσει κατά 20% το κόστος αγοράς πορτοκαλιών, μέσα από τους παραγωγούς-προμηθευτές που εντόπισε στην πλατφόρμα. Παράλληλα, ο προμηθευτής αύξησε το κέρδος του κατά 60%. «Είδαμε πως ενώ οι αγρότες παράγουν το πιο πολύτιμο προϊόν τελικά βγάζουν λιγότερα χρήματα απ’ όλους τους κρίκους της αλυσίδας», επισημαίνει.
Μέσα από τη νέα χρηματοδότηση, η εταιρεία σκοπεύει να διευκολύνει τη μεταφορά των προϊόντων, μέσα από συμφωνίες με μεταφορικές που θα εξασφαλίζουν καλύτερες τιμές σε αγοραστές αλλά και παραγωγούς, ενώ μέσα στα σχέδιά της είναι η προσθήκη χρηματοδοτικού εργαλείου για τη διευκόλυνση της πληρωμής των μικροπαραγωγών και την ανάληψη της πίστωσης από την ίδια την εταιρεία. Αναμένεται επίσης να προσφέρει υπηρεσίες ελέγχου της ποιότητας του αγροτικού προϊόντος ή ασφάλισής του, ενώ στα σχέδιά της είναι να αυξήσει τους εργαζομένους από 19 σε 40-45 άτομα.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Wikifarmer: H startup που έχει στόχο να αλλάξει την αγορά αγροτικών προϊόντων
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News