Ο ρόλος του crowdfunding στη χρηματοδότηση των ελληνικών startups
Ένας από τους τρόπους διασφάλισης χρηματοδότησης για μία startup, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι το crowdfunding. Πρόκειται για ένα εργαλείο χρηματοδότησης το οποίο, με την υποστήριξη μίας πλατφόρμας διαμεσολάβησης, δίνει την ευκαιρία σε μία εταιρεία να έρθει σε επαφή με ενδιαφερόμενους επενδυτές από το ευρύ κοινό. Με τη δυνατότητα διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών crowdfunding, που είναι δυνατή τον τελευταίο χρόνο στην ΕΕ μετά από προσαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, και ελληνικές startups έχουν καταφέρει να επωφεληθούν. Διεθνώς υπάρχουν αρκετές πλατφόρμες που υποστηρίζουν το crowdfunding, μία από τις οποίες είναι η Seedblink, μία εταιρεία που και αυτή αποτελεί startup, ξεκίνησε στις αρχές του 2020, ενώ πλέον έχει γραφεία και στην Ελλάδα.
Οι ελληνικές startups που έχουν «σηκώσει» χρηματοδότηση μέσω crowdfunding
Για να μπορέσει να ρίξει φως στη δυναμική του crowdfunding, όσον αφορά την υποστήριξη χρηματοδότησης των ελληνικών startups, το Found.ation, στο πλαίσιο του report «Startups in Greece 2022/2023», συνεργάστηκε με την Seedblink, εξετάζοντας τις επενδύσεις στις 7 ελληνικές εταιρείες που μέχρι το τέλος του έτους είχαν ενταχθεί στην πλατφόρμα της. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλήθηκαν, μέσω της Seedblink συγκεντρώθηκαν 1,1 εκατ. ευρώ εντός του 2022, από συνολικά 227 επενδυτές. Από αυτούς, μόνο ένα μικρό ποσό της τάξεως του 10% προέρχεται από την Ελλάδα. Το μέσο ποσό επένδυσης που παρατηρήθηκε εντός της πλατφόρμας ανέρχεται σε περίπου 5.500 ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσό επένδυσης να είναι 75.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές συμμετοχές, οι τρεις από τις επτά εταιρείες έχουν επικεντρωθεί σε ελληνική αγορά και επενδυτές, ενώ οι υπόλοιπες επιχείρησαν ένα παγκόσμιο άνοιγμα, με τα ευρήματα να αποδεικνύουν ότι αυτή η διαφοροποιημένη επενδυτική στρατηγική προσείλκυσε περισσότερους ξένους επενδυτές. Όσον αφορά τώρα στο στάδιο χρηματοδότησης που κέρδισε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς των επενδυτών ήταν τα seed rounds, αλλά υπήρχαν και δύο Series A rounds που χρηματοδοτήθηκαν με επιτυχία. Πρέπει να σημειωθεί ότι κάποια αξιόλογα ελληνικά VC funds ήταν επίσης επενδυτές σε αυτές τις νεοφυείς επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των VentureFriends, Genesis Ventures, Big Pi Ventures και Metavallon VC.
Στην έρευνα σκιαγραφείται ακόμη το προφίλ των Ελλήνων που συμμετέχουν ως επενδυτές σε πλατφόρμες crowdfunding, σε συνεργασία πάντα με την Seedblink. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οποιοσδήποτε αναζητά ευκαιρίες επένδυσης στην ελληνική startup σκηνή διεκδικεί τη συμμετοχή του με προσφορές που ξεκινούν από 2.000 ευρώ και φτάνουν έως και 50.000 ευρώ.
Πολύ περισσότερα χρήσιμα στοιχεία για την ελληνική startup σκηνή, καθώς και ενδιαφέρουσες έρευνες αλλά και αναλύσεις, θα βρείτε στο Startups in Greece report που δημοσιεύεται από το Found.ation με τη συνεργασία του EIT Digital. Πρόκειται για μία έκδοση που κυκλοφορεί για 6η συνεχή χρονιά, με σκοπό την καταγραφή των επενδυτικών ευκαιριών και του προφίλ των startups στην Ελλάδα. Το φετινό report υποστηρίζεται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων – EATE (HDBI), και τελεί υπό τη χορηγία των Pfizer, Dialectica, Eurobank | egg – enter grow go | Corallia και SeedBlink.
Το Found.ation γράφει για το moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Ο χάρτης του ελληνικού startup οικοσυστήματος: Οι πόλεις, οι κλάδοι και η ανάπτυξη
Ποιο είναι το προφίλ των Ελλήνων angel investors
Συνεργασία ΣΕΒ και Elevate Greece για τις ελληνικές startup
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News