Νέα ιστορικά υψηλά μεγέθη επιδιώκει η People Cert
Τη διεύρυνση των ρυθμών ανάπτυξης επιδιώκει η People Cert που δραστηριοποιείται στη διενέργεια εξετάσεων και πιστοποίησης επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων, όπως και στην παραγωγή πρωτότυπου περιεχόμενου. Η εταιρεία, με ιδρυτή τον Βύρωνα Νικολαΐδη, αποτέλεσε τον Ιούλιο του 2021 τον πρώτο ελληνικό «μονόκερο» (unicorn), δηλαδή η αποτίμησή της ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ. Κι αυτό ύστερα από την ολοκλήρωση της εξαγοράς της βρετανικής εταιρείας Axelos έναντι τιμήματος 450 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω συναλλαγή αποτελεί την μεγαλύτερη που πραγματοποίησε στο εξωτερικό ελληνική ιδιωτική εταιρεία και η μεγαλύτερη των τελευταίων 15 χρόνων, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της People Cert Βύρων Νικολαΐδης.
Σήμερα, κατά τον ίδιο, η αποτίμηση της εταιρείας είναι πολύ μεγαλύτερη, ανέρχεται σε 2,9 δισ. ευρώ, ενώ στρατηγικός στόχος της διοίκησής της είναι ο πολλαπλασιασμός του μεγέθους αυτού κατά τα επόμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό επενδυτικό fund FTV Capital ελέγχει το 20% της People Cert, έχοντας επενδύσει ποσό της τάξεως των 170 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, η οποία προχώρησε το καλοκαίρι του 2021 στην έκδοση ομολόγου 300 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,25% και λήξη το 2026.
Η People Cert εμφανίζει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 40%, περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας (Ebitda) 65% και ρυθμό ταμειακής μετατροπής 90%. Κατά το εννεάμηνο του 2022, σε ετήσια βάση, η εταιρεία εμφάνισε αυξημένο κατά 40,7% κύκλο εργασιών, σε 92 εκατ. ευρώ, ενίσχυσε κατά περίπου 800% τα Ebitda, σε 61,1 εκατ. ευρώ και κατέγραψε κέρδη (έναντι ζημίων) άνω των 16 εκατ. ευρώ. Η σημαντική βελτίωση των μεγεθών αποδίδεται και στην εξαγορά της Axelos που δημιούργησε συνέργειες, επιδρώντας θετικά στη ρευστότητα της εταιρείας.
Η People Cert πραγματοποιεί εξετάσεις και πιστοποιεί το προσωπικό περισσότερων από 50.000 εταιρειών σε όλο τον κόσμο, όπως η Amazon, η Microsoft, η Deutche Bank και η Boeing. Εκτός από τον τομέα των εξετάσεων και της πιστοποίησης γλωσσικών και άλλων δεξιοτήτων, η εταιρεία επιδιώκει να ενισχύσει τα έσοδα από την παραγωγή πρωτότυπου περιεχόμενου, όπως βιβλίων και εκπαιδευτικού υλικού, αλλά και τη διάθεση πνευματικών δικαιωμάτων που σχετίζονται με τεχνολογικά συστήματα που έχει αναπτύξει.
Η εταιρεία από το 2012 έχει δημιουργήσει τη δική της τεχνολογία πραγματοποίησης και επιτήρησης εξετάσεων από απόσταση που είναι διαθέσιμη σε 25 γλώσσες. Απασχολεί 1150 άτομα από τα οποία 750 βρίσκονται στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News