Σε επιφυλακή για γρίπη και RSV
Τα πρώτα σημάδια ύφεσης του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV, της γρίπης αλλά και άλλων εποχικών ιώσεων στα παιδιά βλέπουν οι ειδικοί γιατροί τις τελευταίες ημέρες έπειτα από μια περίοδο έντονης και κλιμακούμενης έξαρσης. Οι τελευταίες εφημερίες των παιδιατρικών νοσοκομείων φαίνεται να είναι πιο ήρεμες σε σχέση με το τι επικρατούσε τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, ωστόσο οι παιδιατρικές κλινικές παραμένουν σε υψηλή πληρότητα κυρίως με περιστατικά RSV, ο οποίος στους ενηλίκους προκαλεί συνήθως ήπια συμπτώματα ίωσης, όμως στα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε βρογχιολίτιδα και πνευμονία και σπανιότερα σε αναπνευστική ανεπάρκεια.
«Τριπλή επιδημία»
Οπως σημείωσε στην «Κ» ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ, διευθυντής στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Μητέρας – Παιδιού και Ιατρικής Ακρίβειας και επικεφαλής στην έδρα UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής, Γιώργος Χρούσος, φέτος ζήσαμε την περίφημη τριπλή επιδημία, με την COVID-19 η οποία δεν φαίνεται να είναι τόσο επιθετική, τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV που επηρεάζει κυρίως τα βρέφη. O RSV είναι ο πιο συχνός αναπνευστικός ιός στα πρόωρα, στα νεογνά και στα βρέφη και στα παιδιά έως δύο ετών. Κατά κανόνα όλα τα παιδιά έως την ηλικία των 2 ετών έχουν αποκτήσει ανοσία στον ιό, κάτι που ωστόσο δεν συνέβη εν μέσω πανδημίας λόγω των περιοριστικών μέτρων και της χρήσης μάσκας. Στα παιδιά μπορεί να κάνει σοβαρές επιπλοκές και να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω της στενότητας των αεροφόρων οδών. «Λίγο πρήξιμο ή μια φλεγμονή στις αεροφόρους οδούς μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια. Πάντως πολύ λίγα παιδιά καταλήγουν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις σοβαρής λοίμωξης θα νοσηλευθούν σε απλές κλίνες. Τα νοσοκομεία παίδων είναι αυτή την περίοδο γεμάτα από παιδιά με RSV», σημειώνει ο καθηγητής.
Εμβόλιο
Την πιθανή έγκριση εμβολίου για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV μέσα στους επόμενους μήνες επισημαίνει στην «Κ» ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός – ερευνητής στον τομέα των ανοσοθεραπειών και των εμβολίων για τον καρκίνο και για τις μολυσματικές ασθένειες του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ. «Με τη βοήθεια της τεχνολογίας RNA φτιάχνονται νέα εμβόλια που θα βοηθήσουν να λύσουμε το πρόβλημα, θα γίνονται σε ηλικιωμένα άτομα και στις εγκύους, θα έχουν μεγάλη χρησιμότητα», αναφέρει. Προς το παρόν διαθέσιμα είναι ειδικά μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία χορηγούνται προληπτικά σε συγκεκριμένα παιδιά, όπου ο κίνδυνος επιπλοκών είναι μεγάλος (π.χ. πρόωρα και βρέφη με συγγενή καρδιοπάθεια ή πνευμονοπάθεια προωρότητας).
Πάντως, οι παιδίατροι κάνουν λόγο για μικρή ύφεση της κυκλοφορίας του RSV και της γρίπης τις τελευταίες ημέρες. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κώστας Νταλούκας, «σε αντίθεση με την πολύ μεγάλη έξαρση που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα και την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, τις τελευταίες 3-4 ημέρες παρατηρούμε μια κάμψη στη γρίπη και στον RSV. Το ίδιο μήνυμα λαμβάνουμε και από τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Στη χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) εφημερία του “Αγία Σοφία” οι εισαγωγές παιδιών με λοιμώξεις ήταν λίγες σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και η κίνηση ήταν γενικά μειωμένη». Η ύφεση αυτή είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη με δεδομένο ότι ο αριθμός των παιδιών που νόσησαν από αυτούς τους ιούς το προηγούμενο διάστημα ήταν πολύ μεγάλος. Επιπλέον, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ειδικών επιδημιολόγων, η έντονη αυξητική τάση αυτών των ιώσεων δεν διαρκεί περισσότερο από 6-7 εβδομάδες, που σημαίνει ότι είναι πιθανόν την προηγούμενη εβδομάδα να είδαμε την κορύφωσή τους για τη φετινή χρονιά.
Τι θα γίνει στα σχολεία
Ο κ. Νταλούκας βέβαια σημειώνει ότι «περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει από την επόμενη εβδομάδα, όταν θα ανοίξουν και τα σχολεία. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι οι γονείς να προσέχουν. Παρά το γεγονός ότι δεν απαιτείται η χρήση μάσκας στα σχολεία, εμείς συνιστούμε να δώσουν στα παιδιά τους να έχουν μαζί τους μια μάσκα και τα συμβουλεύσουν να τη φορούν μέσα στη σχολική αίθουσα, ειδικά εφόσον αυτές δεν διαθέτουν συστήματα καθαρισμού του αέρα. Επίσης, όσα παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης καλό είναι να μένουν σπίτι τους έως ότου αναρρώσουν».
Η ιατρική βεβαίωση θα «σβήνει» τις απουσίες
Υπό τον φόβο έξαρσης της γρίπης όταν επαναλειτουργήσουν τα σχολεία από την προσεχή Δευτέρα ζουν γονείς και εκπαιδευτικοί, καθώς ο συγχρωτισμός των μαθητών και χωρίς μάσκα είναι επιβαρυντικός συνδυασμός. Χθες το υπουργείο Παιδείας έστειλε νωρίτερα, συγκριτικά με το σύνηθες, στα σχολεία εγκύκλιο που ορίζει ότι οι απουσίες έως πέντε εργάσιμων ημερών που οφείλονται σε εποχικό επιδημικό ρεύμα της γρίπης από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023 με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου θα καταχωρίζονται, αλλά δεν θα λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης του μαθητή, εφόσον οι μαθητές προσκομίσουν γνωμάτευση δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, στην οποία θα αναγράφονται ο λόγος και η επιβεβλημένη διάρκεια απουσίας. Με την ίδια εγκύκλιο συνιστάται σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής, όπως πλύσιμο χεριών και παραμονή στο σπίτι σε ενδεχόμενη ασθένεια, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών και να εμπιστεύονται τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση οδηγίες. Οπως είπε (ρ/σ Παραπολιτικά 90,1) χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, «συνήθως αυτή η εγκύκλιος βγαίνει πιο αργά κατά τη διάρκεια του σχολικού έτος, αλλά φέτος εκδίδεται νωρίτερα λόγω και της αγωνίας των γονιών».
Το διευρυμένο πρόγραμμα
Παράλληλα, η υπουργός επιβεβαίωσε ότι δεν είχε μεγάλη ζήτηση το διευρυμένο πρόγραμμα των ολοήμερων νηπιαγωγείων και δημοτικών, στο πλαίσιο του οποίου οι μαθητές αποχωρούν στις 5.30 το απόγευμα αντί 4 μ.μ. Από τα 5.000 τμήματα που είχαν προβλεφθεί, συγκροτήθηκαν 1.500 σε όλη τη χώρα. Για να δημιουργηθεί ένα τμήμα διευρυμένου ωραρίου πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή τουλάχιστον 10 μαθητές.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News