Κοινωνία Πέμπτη 29/12/2022, 07:40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμός στην Εύβοια: Ψυχραιμία αλλά και επαγρύπνηση

Σεισμός στην Εύβοια: Ψυχραιμία αλλά και επαγρύπνηση

Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν οι σεισμολόγοι όσον αφορά τον σεισμό που σημειώθηκε χθες στις 14.24 στην Εύβοια, μεγέθους 4,9 της κλίμακας Ρίχτερ, κοντά στα Ψαχνά και με εστιακό βάθος που φτάνει τα 13,2 χιλιόμετρα, σεισμός ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική.

Οπως διευκρίνισε ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα ύστερα από σχετικό αίτημα του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, δεν μπορούν ακόμη να γνωρίζουν αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. «Δεν καταλήξαμε αν ήταν ο κύριος σεισμός. Η φύση θα αποφασίσει γι’ αυτό», δήλωσε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. «Ολα εξελίσσονται ομαλά», εκτίμησε ωστόσο η επιτροπή.

Μετά τη σεισμική δόνηση κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, αν και σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτίρια και το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έλαβε κλήσεις για απεγκλωβισμό ατόμων. Με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστρατήγου Αλεξίου Ράπανου, θα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα όλες οι ΕΜΑΚ.

Μικροζημιές

Ο δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς δήλωσε χθες ότι οι κάτοικοι ανησύχησαν ιδιαίτερα, ωστόσο από ζημιές αναφέρθηκε μόνο το σπάσιμο δύο τζαμαριών στα Ψαχνά, από τις οποίες όμως δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης, υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τόνισε στην «Κ» ότι η επιτροπή –η οποία πλέον αποτελείται από πέντε άτομα, οπότε και είναι πιο ευέλικτη– συνεδρίασε προκειμένου να δοθούν οδηγίες προς την πολιτική ηγεσία με βάση τις επιστημονικές εκτιμήσεις. «Η γνώση των ειδικών είναι πολύ σημαντική. Τους χρειαζόμαστε για να συμβουλεύσουν για τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουμε», τόνισε.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της επιτροπής, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων. Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων, το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στην περιοχή που βρίσκεται 65 χιλιόμετρα βορείως των Αθηνών και 5 χιλιόμετρα ανατολικώς των Ψαχνών Ευβοίας, μια περιοχή «με ρήγματα μεσαίας δυναμικότητας, που δίνουν σεισμούς συνήθως μεσαίας ισχύος», ανέφερε στην «Κ» ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η περιοχή είναι διαφορετική από το ρήγμα που έδινε τους σεισμούς τον Νοέμβριο στη Νότια Εύβοια, απέχουν μάλιστα 60 χιλιόμετρα μεταξύ τους. Ο λόγος που έγινε ιδιαίτερα αισθητός ο σεισμός αυτή τη φορά ήταν η εγγύτητα του επίκεντρου σε αστικά κέντρα, δηλαδή στη Χαλκίδα αλλά και στην Αθήνα. Ο κ. Γκανάς σημείωσε επίσης ότι από την ίδια περιοχή είχαμε και άλλες φορές σεισμικές δονήσεις. Χαρακτηριστικά το 2002-2003 σημειώθηκε ακολουθία μεσαίων σεισμικών δονήσεων για περίπου ένα χρόνο, από 3 έως 4,9 της κλίμακας Ρίχτερ.

Mάλιστα οι κάτοικοι των Ψαχνών θυμούνται εκείνη την εποχή, όταν, όπως αναφέρουν, «είχαν μάθει να ζουν με τους σεισμούς που συνέβαιναν συνεχώς». Τονίζουν ακόμη ότι αυτή τη φορά ο σεισμός ήταν πολύ τρομακτικός, καθώς πριν ξεκινήσουν οι δονήσεις ακούστηκε μεγάλο βουητό που προκάλεσε πανικό ειδικά σε όσους εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν μέσα σε καταστήματα, οπότε και έσπευσαν να βγουν στον δρόμο.

Ρήγμα με δυναμική

Για γνωστό ρήγμα που μπορεί να δώσει σεισμούς έως και 6 Ρίχτερ έκανε λόγο ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η εκτίμηση αυτή είναι «θεωρητική», γιατί μέχρι τώρα δεν έχει σημειωθεί τόσο μεγάλος σεισμός από τη συγκεκριμένη περιοχή. Στους πολίτες συνιστάται από τους ειδικούς της επιτροπής: α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή είναι κατασκευές υψηλής τρωτότητας και β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό, για την προστασία τους από πτώση αντικειμένων ή άλλων δομικών στοιχείων.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News