Κοινωνία Παρασκευή 16/12/2022, 22:00
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κόλπο γκρόσο με e-shops «φαντάσματα»: Ο εγκέφαλος με τη θαλαμηγό και η ζημία που φτάνει τα 5 εκατ.

Οι επιτήδειοι είχαν επιστρατεύσει «αχυρανθρώπους» και μέσω εικονικών επιχειρήσεων και πλαστών παραστατικών, δεν απέδιδαν φόρους στο Δημόσιο

Κόλπο γκρόσο με e-shops «φαντάσματα»: Ο εγκέφαλος με τη θαλαμηγό και η ζημία που φτάνει τα 5 εκατ.

Ήταν αρχές Ιουλίου του 2022 όταν στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και της Αστυνομίας πραγματοποίησαν επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη μελών κυκλώματος, τα οποία βρίσκονταν πίσω από τη λειτουργία e-shops και είχαν αναγάγει την απάτη σε… επιστήμη. 

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι επιτήδειοι, μέσω της μεθόδου του «εξαφανισμένου εμπόρου» (δηλαδή αχυρανθρώπων), απέκρυπταν εισοδήματα και δεν κατέβαλαν φόρους προς το Δημόσιο. Θύματα της δράσης τους έπεσαν εκατοντάδες καταναλωτές, οι οποίοι δεν παρέλαβαν ποτέ προϊόντα που πλήρωσαν. 

Οι ελεγκτές που κλήθηκαν να χειριστούν την υπόθεση βρέθηκαν μπροστά σε ένα δαιδαλώδες και πολύπλοκο σύστημα με e-shops «φαντάσματα» των οποίων οι επικεφαλής, με απάτες τύπου καρουζέλ, κατάφερναν να μην αποδίδουν φόρους εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα εντοπίστηκαν και δύο e-shops τα οποία έκλεισαν ξαφνικά και αφού είχαν δεχτεί πολυάριθμες παραγγελίες και φυσικά την καταβολή των αντίστοιχων ποσών. 

Τότε, για την υπόθεση είχαν γίνει τέσσερις συλλήψεις, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων βρισκόταν και ένας 32χρονος, ο οποίος εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης μιας θαλαμηγού ελλιμενισμένης στη μαρίνα Αλίμου.

Η έρευνα των Αρχών συνεχίστηκε εστιάζοντας και σε άλλα e-shops «φαντάσματα», τα οποία ακολουθούσαν παρόμοιες πρακτικές. Τελικά, μετά από πολύμηνη ανάλυση στοιχείων, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ζημία που προκλήθηκε στο Δημόσιο από τη δράση των παράνομων ηλεκτρονικών καταστημάτων προσεγγίζει τα πέντε εκατομμύρια ευρώ, ενώ σκιαγράφησαν πλήρως τον τρόπο δράσης των εμπλεκομένων.  

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Η έρευνα

Στο «στόχαστρο» του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος μπήκαν δεκάδες e-shops και, όπως εξήγησαν πηγές με γνώση της υπόθεσης στο kathimerini.gr, η έρευνα αρχικά επικεντρώθηκε στις διαδικτυακές πλατφόρμες συγκρίσεως τιμών, στις οποίες είχαν καταφέρει να παρεισφρύσουν τα «μαϊμού» e-shops, πουλώντας κινητά, κονσόλες και τάμπλετ σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Κάποιες τιμές, αλλά και μαρτυρίες καταναλωτών, προκάλεσαν το ενδιαφέρον των «ράμπο» της Δίωξης, οι οποίοι αποφάσισαν να ξεσκονίσουν τα τιμολόγια των καταστημάτων αυτών προκειμένου να διαπιστώσουν από πού προμηθεύονταν τα προϊόντα που διέθεταν προς πώληση.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι επιτήδειοι είχαν επιστρατεύσει «αχυρανθρώπους» και μέσω εικονικών επιχειρήσεων και πλαστών παραστατικών, δεν απέδιδαν ποτέ στο Δημόσιο τον αναλογούντα ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να καρπώνονται το σύνολο του τιμήματος των προϊόντων που ήταν προς πώληση.

«Πίσω από τα ηλεκτρονικά καταστήματα βρίσκονταν οι λεγόμενοι “εξαφανισμένοι έμποροι”, δηλαδή αχυράνθρωποι που έμπαιναν μπροστά έναντι μίας μικρής αμοιβής της τάξεως των 500-1.000 ευρώ. Οι επιτήδειοι χρησιμοποιούσαν αχυρανθρώπους ώστε να μην μπορεί κανείς να στραφεί εναντίον τους. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που συμμετείχαν με αυτόν τον τρόπο δεν γνώριζαν το μέγεθος της απάτης. Οι εγκέφαλοι έκαναν τις απαραίτητες διαδικασίες για την έναρξη επιτηδεύματος και εξέδιδαν τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομά των αχυρανθρώπων. Στη συνέχεια έβγαιναν στην αγορά και δεν εξέδιδαν φορολογικά στοιχεία ώστε να μην αποδίδουν ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος» εξήγησαν στο kathimerini.gr καλά ενημερωμένες πηγές. 

Λουκέτο εν μία νυκτί

Ωστόσο, εκτός από την εν λόγω τακτική, εντοπίστηκαν και e-shops τα οποία όχι μόνο δεν απέδιδαν φόρους, αλλά από ένα σημείο και πέρα δεν παρέδιδαν καν παραγγελίες στους καταναλωτές. 

«Εντοπίστηκαν καταστήματα που δέχονταν παραγγελίες από καταναλωτές και αντί να αποστέλλουν τα προϊόντα, έστελναν άλλα μικρότερης αξίας. Επίσης υπάρχουν και δύο e-shops τα οποία ενώ δέχονταν παραγγελίες, οι επικεφαλής τους τα έκλεισαν ξαφνικά, παρακρατώντας τα χρήματα των πολιτών. Παράλληλα εντοπίστηκαν και περιπτώσεις που κάποιοι είχαν δηλώσει ως έδρα του ηλεκτρονικού καταστήματος μία χώρα του εξωτερικού, πουλούσαν προϊόντα στην Ελλάδα και δεν κατέβαλαν καθόλου φόρους. Ο νόμος λέει πως αν πραγματοποιούνται ετησίως συναλλαγές μεγαλύτερες των 35.000 ευρώ τότε πρέπει να καταβληθούν φόροι στη χώρα» πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. 

Ο εγκέφαλος με τη θαλαμηγό

Όπως προαναφέρθηκε, η υπόθεση συνδέεται με την επιχείρηση που έγινε στις αρχές του περασμένου Ιουλίου από το ΣΔΟΕ και την ΕΛ.ΑΣ. Οι Αρχές κατάφεραν να φθάσουν στα ίχνη τεσσάρων εμπλεκομένων στην υπόθεση και πραγματοποίησαν συλλήψεις σε Γλυφάδα, Περιστέρι, Ελευσίνα και Μαγούλα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι συλληφθέντες από τα τέλη του 2021 δημιουργούσαν εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου «φαντάσματα», μέσω των οποίων κατάφεραν να εξαπατήσουν περισσότερους από 1.800 ανυποψίαστους καταναλωτές. Αρχικά, για να κτίσουν τη φήμη τους, εξυπηρετούσαν κανονικά τις παραγγελίες που δέχονταν, παραδίδοντας στους καταναλωτές τα προϊόντα που εκείνοι αγόραζαν, όπως ηλεκτρονικές συσκευές, βρεφικά είδη κ.ά.

Στη συνέχεια προχωρούσαν σε διαφημιστική καμπάνια με σκοπό να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό παραγγελιών και να εισπράξουν σημαντικά ποσά ως προκαταβολές από τους καταναλωτές. Έπειτα εξαφανίζονταν υπεξαιρώντας τα χρήματα, τα οποία και κατέθεταν σε λογαριασμούς αχυρανθρώπων με τους οποίους συνεργάζονταν. 

Όπως προαναφέρθηκε ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της απάτης, 32 ετών με καταγωγή από την Αλβανία, ήταν ιδιοκτήτης μιας θαλαμηγού ελλιμενισμένης στη μαρίνα Αλίμου, ενώ συνελήφθη σε πολυτελή, όπως την περιγράφουν οι αστυνομικοί, βίλα στη Γλυφάδα.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News