Η γενιά της κρίσης γυρίζει την πλάτη στο Δημόσιο
Έρευνα της Metron Analysis. Οι νέοι εστιάζουν στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε αντίθεση με τους γονείς τους, θέλουν σταθερή δουλειά στον ιδιωτικό τομέα
Τι απασχολεί τους νέους; Πάνω απ’ όλα η ακρίβεια. Προφανώς και θέλουν την εργασιακή ασφάλεια, αλλά δεν την ψάχνουν στον δημόσιο τομέα. Αυτά έδειξε πρόσφατη έρευνα της Metron Analysis με τίτλο «Ελληνική νεολαία, το μέλλον της Ελλάδας σε έναν κόσμο που αλλάζει: αξίες, στάση ζωής, προτιμήσεις», η οποία διεξήχθη κατ’ εντολήν της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και τα ευρήματά της θα παρουσιαστούν αύριο στο 10ο Διεθνές Συμπόσιο της Θεσσαλονίκης.
Το 96% των 602 νέων ηλικίας 18-30 ετών που μετείχαν, απάντησε πως το θέμα της ακρίβειας και των τιμών είναι πολύ ή αρκετά σοβαρό. Οσον αφορά τις εργασιακές τους προτιμήσεις –από τους ερωτηθέντες, το 37% είναι φοιτητές, το 33% μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, το 14% άνεργοι, το 11% αυτοαπασχολούμενοι, ενώ μόλις 5% εργάζονται στον δημόσιο τομέα– το 20% θέλει να δουλέψει στο Δημόσιο, ενώ το 45% δήλωσε πως θα προτιμούσε την αυτοαπασχόληση. Ταυτόχρονα, η πλειονότητα (63%) των ερωτηθέντων θεωρεί πως η σταθερή εργασία και το σταθερό ωράριο είναι προτιμότερα, «γιατί έτσι μπορεί να προγραμματίζει καλύτερα την προσωπική και οικογενειακή ζωή του». Ενα 36% απάντησε υπέρ της ευέλικτης εργασίας και ωραρίου, «γιατί αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ελευθερία», αναφέρει η έρευνα.
Η πανδημία
Σε μια λίστα με 11 θέματα της επικαιρότητας, οι ερωτηθέντες ιεράρχησαν τελευταίο το θέμα της αναζωπύρωσης της πανδημίας, με το 78% να το αντιμετωπίζει ως πολύ ή αρκετά σοβαρό, ενώ στις πρώτες θέσεις μετά την ακρίβεια είναι το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, η ενεργειακή κρίση και η ανεργία. Περισσότερο από το 83% των ερωτηθέντων συμφώνησε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα προβλήματα στους δημοκρατικούς θεσμούς, η περιβαλλοντική κρίση, το προσφυγικό και το στεγαστικό είναι θέματα πολύ ή αρκετά σοβαρά.
Το 72% συμφωνεί απόλυτα ή αρκετά με την άποψη ότι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω. Σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες (48%) διαφωνούν απόλυτα ή αρκετά με την άποψη ότι «η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας ήταν αναγκαία για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα βίας μέσα στα πανεπιστήμια», ενώ μόνο το 28% συμφωνεί απόλυτα ή αρκετά με το ότι θα πρέπει να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
«Ναι» στην Ε.Ε.
Αναφορικά με την άποψή τους για την Ευρωπαϊκή Ενωση, το 65% των νέων δήλωσε πως είναι θετική. Μάλιστα, όσον αφορά στο πώς αντιλαμβάνονται την ταυτότητά τους, 52% απάντησαν πως αυτοπροσδιορίζονται ως ταυτόχρονα Ελληνες και Ευρωπαίοι, σε αντίθεση με το 30% που αντιλαμβάνεται την ταυτότητά του ως μόνο ελληνική, ενώ ένα –«όχι ευκαταφρόνητο», τονίζει η Metron– 13% θεωρεί τον εαυτό του πρωτίστως Ευρωπαίο και μετά Ελληνα.
«Η έρευνα της Metron», δηλώνει στην «Κ» ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Καιρίδης, «έχει ενδιαφέρον και πολλές εκπλήξεις – περιγράφει μια νέα γενιά, τη γενιά που μεγάλωσε μέσα στην οικονομική κρίση από το 2010, που είναι ώριμη, συνειδητοποιημένη και περισσότερο ευρωπαϊκή από τον γενικό πληθυσμό».
Οσον αφορά την ιεράρχηση σοβαρότητας των θεμάτων που απασχολούν την επικαιρότητα, η Metron υπογραμμίζει πως η μεγαλύτερη ευαισθησία για τα υλικά ζητήματα του βίου (ακρίβεια, εργασιακή επισφάλεια, οικονομικές ανισότητες) που φαίνεται να υπάρχει, συνυπάρχει με τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Οι υλικές αγωνίες μέσα σε μια συνθήκη ευρύτερης επισφάλειας φαίνεται να συνυπάρχουν με τη μέριμνα για τα δικαιώματα», τονίζει η Metron, «δηλαδή εν τέλει για την υπεράσπιση της δημοκρατίας έναντι του αυταρχισμού».
Ο Βασίλης Παυλόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας στο ΕΚΠΑ, δηλώνει στην «Κ» πως καμία ηλικιακή ομάδα δεν είναι ομοιογενής, ότι κάποια αποτελέσματα της έρευνας είναι αναμενόμενα, όπως το ότι οι περισσότεροι νέοι δεν θέλουν να δουλέψουν στον δημόσιο τομέα. «Το Δημόσιο κάποτε είχε μια ασφάλεια και σιγουριά, και μια καλή σχέση αμοιβής σε συνάρτηση με την προσπάθεια που καταβάλλει κανείς – αυτό τώρα δεν ισχύει ακριβώς, είναι λογικό να θέλουν την ευελιξία του ελεύθερου επαγγελματία», αναφέρει. Αντιστοίχως, αναφορικά με τα ευρήματα για την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο ίδιος τονίζει πως αυτή η γενιά γεννήθηκε μέσα στην Ενωση. Η στάση της απέναντι σε αυτήν εξαρτάται από τις συνθήκες της εποχής, συμπληρώνει. «Αν βλέπω ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά στην Ε.Ε., εκφράζω δυσαρέσκεια – είναι πιο περιθωριακή εθνική ταυτότητα η ευρωπαϊκή σε σχέση με την ελληνική», δηλώνει ο κ. Παυλόπουλος.
Πιο πολύ, όπως δείχνει και η έρευνα, ενδιαφέρει τους νέους η ακρίβεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Πιο ενδιαφέρον είναι ότι το δεύτερο στην ιεραρχία είναι ένα ζήτημα που δεν έχει να κάνει με υλικές αξίες, αλλά με δικαιώματα, με ελευθερία», σημειώνει. «Αυτά», τονίζει στην «Κ», «που ιεραρχούν πρώτα οι νέοι είναι αυτά που αισθάνονται ότι τους λείπουν περισσότερο».
πηγή: kathimerini.gr