Γιατί πλημμυρίζουμε με την πρώτη μπόρα
Είχαμε μεγάλο ύψος βροχόπτωσης μέσα σε λίγη ώρα, με αποτέλεσμα το νερό να σχηματίζει ποτάμια και λίμνες στο οδόστρωμα, εφόσον δεν προλαβαίνει να απορροφηθεί. Ετσι εξηγούν οι επιστήμονες το φαινόμενο των πλημμυρών που συμβαίνουν όλο και συχνότερα στις πόλεις, σημειώνοντας ότι ο πλημμυρικός κίνδυνος θα μειωθεί με τη βελτίωση των υποδομών και τη γνώση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αττική, βασικές κυκλοφοριακές αρτηρίες της οποίας, όπως οι λεωφόροι Πειραιώς, Ποσειδώνος και Βουλιαγμένης, «βούλιαξαν».
«Οπως μάθαμε τι πρέπει να κάνουμε σε έναν σεισμό, έτσι πρέπει από το σχολείο να διδαχθούμε τι πρέπει να κάνουμε σε μια πλημμύρα», λέει στην «Κ» ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ευθύμιος Λέκκας. Ο Πειραιάς, η Καλλιθέα, το Μοσχάτο, ο Ρέντης, το Περιστέρι, οι Αγιοι Ανάργυροι, τα Νέα Λιόσια, αλλά και το κέντρο της Αθήνας, είναι οι περιοχές της Αττικής που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα πλημμυρών.
Ο κ. Λέκκας εξηγεί ότι έως το 2000 περίπου, ο Κηφισός, ο Ιλισός και ο Ηριδανός ήταν οι κύριοι αποδέκτες του νερού της βροχής, ωστόσο η επέκταση της δόμησης ανάγκασε το νερό να μεταφερθεί σε δευτερογενείς κοίτες, οι οποίες όμως δεν έχουν τη δυνατότητα να αντέξουν μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα να έχουμε πλημμύρες σε περιοχές όπως το Περιστέρι, η Κηφισιά, το Χαλάνδρι, η Βούλα.
Αλλαγή δεδομένων
Αύξηση της συχνότητας αλλά και του μεγέθους των πλημμυρών προβλέπουν για τα επόμενα χρόνια οι επιστήμονες, καθώς η κλιματική κρίση ενδυναμώνει τη σφοδρότητα εκδήλωσης των φαινομένων.
«Στο εξής θα έχουμε καύσωνες, θα ζούμε πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους, ακραίες καταστάσεις, και όλα αυτά πολύ πιο συχνά και με μεγαλύτερη διάρκεια», ανέφερε στην «Κ» ο κ. Παναγιώτης Νάστος, καθηγητής στο Εργαστήριο Κλιματολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας.
Η έλλειψη ελεύθερων επιφανειών με χώμα, αλλά και το γεγονός ότι τα δίκτυα και οι υποδομές της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων έχουν σχεδιαστεί με προδιαγραφές παλαιότερων ετών, δημιουργούν τις συνθήκες για αύξηση της επικινδυνότητας και των συνεπειών μιας πλημμύρας. «Τα ύψη των πλημμυρών αυξάνονται ολοένα, καθώς το νερό δεν έχει τρόπο να φθάσει στη θάλασσα», παρατηρεί ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας ότι οι υποδομές απορροής έχουν φτιαχτεί με βάση τα δεδομένα παλαιότερων εποχών.
Και ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται συνεχώς, παράλληλα αυξάνεται και η τρωτότητά μας απέναντί του. Η πόλη διαθέτει υπόγειες διαβάσεις, πληθώρα μέσων μεταφοράς, ενώ και οι πολίτες δεν γνωρίζουν πόσο επικίνδυνο είναι να δοκιμάσουν να διασχίζουν έναν δρόμο που έχει πλημμυρίσει.
«Η συχνότητα των φαινομένων θα αυξηθεί και οι καταστροφές θα είναι όλο και μεγαλύτερες», ξεκαθαρίζει ο επιστήμονας, προσθέτοντας ότι, εφόσον δεν έχουμε τη δυνατότητα να μεταβάλουμε τα φυσικά φαινόμενα, αυτή τη στιγμή θα πρέπει να οχυρωθούμε καλύτερα. «Να μειώσουμε την τρωτότητα των δικτύων και των υποδομών και να φροντίσουμε να μην εκθέτουμε τον εαυτό μας στον κίνδυνο», επισημαίνει.
Εξυπνες λύσεις
Ο κ. Λέκκας τονίζει ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι προδιαγραφές με βάση τις οποίες η δημόσια διοίκηση αποφασίζει τα τεχνικά έργα που θα γίνουν. «Η δημόσια διοίκηση αυτή τη στιγμή υπολείπεται σε σχέση με την επιστημονική πρόοδο. Δεν μπορούμε να κάνουμε τεχνικά έργα όπως γίνονταν πριν από 20 χρόνια. Υπάρχουν έξυπνες λύσεις, καινοτόμα έργα και πρέπει να δούμε τα νέα δεδομένα», καταλήγει.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News