Κοινωνία Δευτέρα 22/08/2022, 13:20
KASPERSKY

Έρευνα: Το 85% των χρηστών ανησυχεί για το απόρρητο στο Android

Έρευνα: Το 85% των χρηστών ανησυχεί για το απόρρητο στο Android

Ανησυχία για το απόρρητο των δεδομένων τους δείχνουν οι χρήστες του Διαδικτύου, καθώς ενδιαφέρονται περισσότερο να μάθουν για τις ρυθμίσεις απορρήτου για υπηρεσίες ειδικά στο Android (85%). Επίσης, όπως προκύπτει από σχετική ανάλυση της Kaspersky, σε ό,τι αφορά τις εφαρμογές, τα περισσότερα αιτήματα φέτος αφορούσαν τις οδηγίες ασφαλείας της Google (22%).

Ειδικότερα, το 80% των ερωτηθέντων ανησυχούσε για το θέμα του ψηφιακού απορρήτου τον περασμένο χρόνο και το 59% δήλωσε ότι αισθάνεται περισσότερο ενήμερο για το πώς αντιμετωπίζονται τα δεδομένα του σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Για να μετριαστούν αυτές οι ανησυχίες, οι χρήστες μπορούν να περιορίσουν τον όγκο των προσωπικών δεδομένων που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, σημειώνεται στη σχετική ανάλυση.

Τα ευρήματα της Kaspersky ελήφθησαν με βάση ανώνυμα δεδομένα που σχετίζονται με επισκέψεις στον ιστότοπο του Kaspersky Privacy Checker μεταξύ Ιανουαρίου 2022 και Ιουλίου 2022, ενώ προήλθαν από ανάλυση των υπηρεσιών και των πλατφορμών για τις οποίες οι χρήστες ζητούσαν συχνότερα οδηγίες ρύθμισης ασφαλείας. 

Με βάση αυτά τα δεδομένα, υπήρξαν πολύ περισσότερα αιτήματα για οδηγίες απορρήτου για υπηρεσίες στην πλατφόρμα Android σε σύγκριση με άλλα λειτουργικά συστήματα. Τα Windows και το iOS έλαβαν το ίδιο αποτέλεσμα (6%) και ο μικρότερος αριθμός αιτημάτων καταγράφηκε για Mac (3%).

Τα στοιχεία για τις σελίδες με τις περισσότερες προβολές στον ιστότοπο του Privacy Checker επιβεβαιώνουν επίσης τη μεγαλύτερη δημοτικότητα για αιτήματα Android – τα πέντε πρώτα σχετίζονταν όλα με οδηγίες για το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα. Οι περισσότεροι χρήστες ενδιαφέρθηκαν για ρυθμίσεις απορρήτου μεσαίου επιπέδου για την Google (17%). Οι επόμενες τρεις θέσεις κατέγραψαν όλες τον ίδιο αριθμό (9%), και αφορούσαν τους μέτριους κανόνες απορρήτου για τον Chrome και το WhatsApp, καθώς και τις πιο αυστηρές οδηγίες για την Google. Το πέμπτο ήταν οδηγίες ασφαλείας μεσαίου επιπέδου για το Facebook (7%). 

Για τις ρυθμίσεις υπηρεσιών, οι χρήστες ενδιαφέρθηκαν συχνότερα για οδηγίες για την Google (22%), το WhatsApp (14%), τους κανόνες απορρήτου των λειτουργικών συστημάτων και τον Chrome (12% το καθένα). Το Instagram (11%) έκλεισε την πρώτη πεντάδα, ξεπερνώντας ελαφρώς το Facebook φέτος ως προς τον αριθμό των αιτημάτων – το μερίδιό του ήταν 10%.

Επιπλέον, στην πλατφόρμα Privacy Checker, οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ τριών διαφορετικών επιπέδων ρυθμίσεων ασφαλείας – αυστηρό, μεσαίο και χαλαρό. Φέτος, για όλες τις υπηρεσίες, το μεγαλύτερο μερίδιο των αιτημάτων αφορούσε οδηγίες μεσαίου επιπέδου. Η εξαίρεση ήταν για το πρόγραμμα περιήγησης Safari, όπου οι χρήστες ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για τους αυστηρότερους κανόνες απορρήτου – 54% έναντι 45% για τους μεσαίου επιπέδου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Επιδημία το ransomware στην Ελλάδα; Πάνω από 700 κυβερνοεπιθέσεις κάθε εβδομάδα

Ψηφιακές απάτες με δόλωμα τις διακοπές; Οι τρεις πιο συχνές επιθέσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News