Κοινωνία Πέμπτη 24/12/2020, 08:44
ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Ρεβεγιόν με σαρωτικούς ελέγχους

Ρεβεγιόν με σαρωτικούς ελέγχους

Εν μέσω σαρωτικών ελέγχων της Αστυνομίας για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων και την αποφυγή φαινομένων συγχρωτισμού, αλλά και σε στενό οικογενειακό κύκλο, καλούνται να γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα οι πολίτες. Όπως μάλιστα έχει προειδοποιήσει η κυβέρνηση, η συμμόρφωση στα μέτρα τα Χριστούγεννα θα κρίνει και το αν θα χρειαστεί να αυστηροποιηθούν τα μέτρα για την Πρωτοχρονιά.

Η παρουσία της Αστυνομίας τόσο σήμερα, παραμονή, όσο και ανήμερα των Χριστουγέννων θα είναι αυξημένη και οι έλεγχοι θα είναι εκταταμένοι, ιδίως τις ώρες της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 22.00 έως τις 5.00. Όπως προανήγγειλε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμη και παρέμβαση της Αστυνομίας σε σπίτια εφόσον υπάρξουν καταγγελίες για παραβίαση των μέτρων. Δεν αποκλείεται επίσης η διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τόσο της Αθήνας, όσο και των άλλων μεγάλων πόλεων ώστε να γίνεται έλεγχος σε κάθε αυτοκίνητο που κινείται τις ώρες αυτές. 

Τα μέτρα αστυνόμευσης προβλέπουν επίσης μπλόκα σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου και σε διόδια, σε εισόδους-εξόδους των πόλεων, σε σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ, σε πλατείες και οπουδήποτε μπορεί να δημιουργηθεί συγχρωτισμός.

Κωδικός μετακίνησης 6 για τα εορταστικά τραπέζια

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν τον κωδικό μετακίνησης «6» στο 13033 για να πάνε σε κάποιο εορταστικό τραπέζι.

Σημειώνεται ότι φέτος τα παιδιά δεν μπορούν να βγουν να πουν τα κάλαντα, ενώ σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες επιτρέπεται η εκτέλεση λειτουργιών παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Εντός του χώρου λατρείας επιτρέπεται ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με δύο μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παριστάμενων είναι 25 άτομα ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα. Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στον χώρο λατρείας.

Έκκληση Κ. Μητσοτάκη για αποφυγή των συναθροίσεων

Ολοκληρώνοντας χθες τις επισκέψεις τους σε νοσοκομεία και κοινωνικές δομές στην Κεντρική Μακεδονία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να γιορτάσουν φέτος τα Χριστούγεννα με «πολύ στενές οικογενειακές συνάξεις».

«Θέλω και πάλι να κάνω μία έκκληση. Να αποφύγουμε ειδικά τις συναθροίσεις στα σπίτια. Για να μη βιώσουμε και πάλι μία αναζωπύρωση της πανδημίας, ένα τρίτο κύμα το οποίο θα δοκιμάσει και πάλι το Εθνικό Σύστημα Υγείας» υπογράμμισε, σημειώνοντας πως αν και τα περιστατικά βαίνουν μειούμενα και η πίεση στα νοσοκομεία έχει αρχίσει να μειώνεται αισθητά «οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί».

«Τις ημέρες των γιορτών δεν μπορούμε να έχουμε και έναν αστυνομικό δίπλα σε κάθε πολίτη. Στηριζόμαστε και στην ατομική υπευθυνότητα ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι, ειδικά τις ημέρες των γιορτών, οι άνθρωποι θα περάσουν με τις οικογένειές τους» επισήμανε ο πρωθυπουργός για να καταλήψει: «Χρέος μας είναι να είμαστε έτοιμοι στην περίπτωση που θα έρθει ένα τρίτο κύμα. Αλλά χρέος μας επίσης είναι να κάνουμε ό,τι πρέπει, ειδικά τώρα στις μέρες των γιορτών, για να μην έρθει και να προσέχουμε».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News