Κοινωνία Κυριακή 9/01/2022, 10:30
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Από 1η Φεβρουαρίου η λήξη στο 7μηνο, χωρίς τρίτη δόση

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Από 1η Φεβρουαρίου η λήξη στο 7μηνο, χωρίς τρίτη δόση

Η λήξη της ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού στους 7 μήνες, για όσους δεν έχουν λάβει την τρίτη δόση, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης το πρωί της Κυριακής. 

Συνεπώς, από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα, όσοι εμβολιασμένοι δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση επτά μήνες μετά τη δεύτερη, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι. 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Πλεύρης εξήγησε πως η ισχύς του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού που θα μπορεί να χρησιμοποιείται για ταξίδια στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι το όριο του επταμήνου για τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, για όσους δεν έχουν κάνει τρίτη δόση, έχει ήδη θεσπιστεί για του άνω των 60 και πλέον διευρύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. 

Για το πρόβλημα που προέκυψε με τις ελλείψεις self test στα φαρμακεία, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως όσοι δεν πρόλαβαν να βρουν στα φαρμακεία θα βρουν στις σχολικές μονάδες. «Οι περιπτώσεις είναι πολύ λίγες, το 90% μαθητών και εκπαιδευτικών έχουν προμηθευτεί self test, άρα δεν πρόκειται να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην επανέναρξη των σχολείων».

 Ο κ. Πλεύρης γνωστοποίησε επίσης ότι από Δευτέρα θα διατεθούν 300 κλίνες Covid σε ιδιωτικές κλινικές.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοικτό «παράθυρο» για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού με ηλικιακά κριτήρια, με διεύρυνση και στους 50άρηδες, εκτός των άνω των 60 που ήδη έχει θεσπιστεί με προθεσμία την 16η Ιανουαρίου. Μετά το πέρας της εν λόγω ημερομηνίας, οι μη εμβολιασμένοι θα καταβάλουν πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. 

Τι αναφέρει η ΚΥΑ για το πιστοποιητικό εμβολιασμού 

Πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:

α) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και

β) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 με μία (1) δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους από κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν βεβαίωση πλήρους κάλυψης – ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Ειδικώς ως προς όσους έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.

Από την 1η.2.2022, και χωρίς τον ηλικιακό περιορισμό του προηγούμενου εδαφίου, όσοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω της κινητής συσκευής του ατόμου είτε μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν. 4876/2021 (Α΄ 251), κατόπιν αποθήκευσής τους στην κινητή συσκευή του ατόμου, τα οποία ο αρμόδιος υπάλληλος, ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της εκάστοτε επιχείρησης, ο εργοδότης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α΄ 118) Covid Free GR, δια της σάρωσης του κωδικού QR που αυτά φέρουν, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας δύναται να πραγματοποιείται και με απλή επίδειξη των στοιχείων ταυτοποίησης που το άτομο έχει αποθηκεύσει ψηφιακά, υπό τη μορφή εγγράφου, στην κινητή του συσκευή μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν. 4876/2021. Η επαλήθευση των ως άνω στοιχείων μπορεί να γίνει από τα πρόσωπα του τέταρτου εδαφίου μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής COVID Free GR του άρθρου 33 του ν. 4816/2021, δια της σάρωσης του κωδικού QR του εγγράφου.

Εναλλακτικά, εφόσον τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται από αλλοδαπό που προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου ελέγχουν τα πιστοποιητικά αυτά σε έγχαρτη μορφή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News