ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λιανεμπόριο…. click away 

Λιανεμπόριο…. click away 

Η επιμονή των κρουσμάτων σε υψηλά νούμερα σε συνδυασμό με την ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ, δεν αφήνουν περιθώρια για άνοιγμα της οικονομίας όπως είχε σχεδιαστεί στις αρχές του Δεκεμβρίου. Η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων δεν έδωσε πράσινο φως για άνοιγμα ούτε του λιανεμπορίου, παρά μόνο με την μορφή του click away που σημαίνει πως θα παραγγέλνουμε on line και κατόπιν θα μεταβαίνουμε στο κατάστημα για παραλαβή στον εξωτερικό χώρο.

Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν σήμερα στις 11 το πρωί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη.

Το ότι πάντως πάμε σε ένα πολύ περιορισμένο άνοιγμα έχει προαναγγελθεί από χθες τόσο από τον κ. Πέτσα, όσο και από τον κ. Γεραπετρίτη. Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε  (Παραπολιτικά 90,1) πως «η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί το άνοιγμα της αγοράς», πραναγγέλοντας κάτι που θα είναι «μετρημένο» καθώς η πίεση στο σύστημα Υγείας δεν αφήνει περιθώρια για κάτι διαφορετικό.

Από την πλευρά του ο κ. Πέτσας σημείωσε πως  «είναι βέβαιο ότι δεν θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί». Ο εκπρόσωπος εστίασε στο ότι δεν πέφτουν τα κρούσματα και «δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ με τον βαθμό που θα θέλαμε». 

 Στις 11 οι ανακοινώσεις  

 Στο διά ταύτα αυτό που αναμένεται να ανοίξει είναι κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και ανθοπωλεία, ενώ το λιανεμπόριο όπως προαναφέρθηκε θα λειτουργεί μόνο με click away. Οποιο κατάστημα διαθέτει θα δουλέψει σε όλη την χώρα όπως φαίνεται, καθώς παρά τις αρχικές σκέψεις δεν θα χωριστεί η χώρα σε ζώνες. Αυτή ήταν μία από τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, η οποία δεν φαίνεται να προκρίνεται, με την επιλογή να είναι οριζόντιες και καθολικές αποφάσεις για όλη την χώρα.

Τέλος ξεχωριστή κατηγορία αποτελεί η Εκκλησία. Είναι δεδομένο πως από πλευράς κάποιων σκληροπυρηνικών ιεραρχών  υπάρχει πίεση για άνοιγμα των Εκκλησιών. Το στίγμα το έδωσε χθες ο κ. Γεραπετρίτης που ζήτησε «να προσαρμοστεί στις ανάγκες». Η λύση που προκρίνεται είναι συμβολική με άνοιγμα μόνο και τα Χριστούγεννα και των Φώτων τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Πέραν των δύο εορτών οι Εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές όπως το προηγούμενο διάστημα καθώς όπως αποδείχθηκε το προηγούμενο διάστημα όπου νόσησαν πλήθος ιεραρχών, μπορεί να αποτελέσουν εστία μετάδοσης του ιού.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News