Κοινωνία Πέμπτη 3/12/2020, 20:11
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποιος είναι ο επικεφαλής της νέας Οικονομικής Εισαγγελίας

Ποιος είναι ο επικεφαλής της νέας Οικονομικής Εισαγγελίας

Ο Εισαγγελέας Εφετών, Χρήστος Μπαρδάκης, ορίστηκε επικεφαλής της νέας Οικονομικής Εισαγγελίας, η οποία αποτελεί συνέχεια της ενοποίησης της Εισαγγελίας Διαφθοράς και της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος.

Ο κ. Μαρδάκης επελέγη ως επικεφαλής, με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου. Μέχρι πρότινος διατελούσε πρόεδρος της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος. 

Ως αναπληρώτρια πρόεδρος ορίστηκε η Εισαγγελέας Εφετών, Κυριακή Στεφανάτου, ενώ ως τακτικά μέλη της νέας Εισαγγελίας επελέγησαν οι Εισαγγελείς Εφετών Παναγιώτης Καψιμάλης, Αθανασία Βλάχου και Νικόλαος Ποιμενίδης. 

Αναπληρωτικά μέλη ορίστηκαν οι Παναγιώτα Φάκου, η οποία είχε διατελέσει προϊσταμένη και στην Εισαγγελία της Αθήνας, ο Δημήτρης Πιέρρος και η Ελένη Μαυροπούλου.

Τέλος η κυρία Τουλουπάκη

Μετά τη συγκρότηση της νέας εισαγγελικής αρχής, αποτελούν παρελθόν τόσο η Εισαγγελία Διαφθοράς όσο και η επικεφαλής της, Ελένη Τουλουπάκη, καθώς και όλοι οι εισαγγελείς που υπηρετούσαν ως σήμερα είτε στην Εισαγγελία Διαφθοράς είτε στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.

Οι αρμοδιότητες της νέας Εισαγγελίας

Η νέα Εισαγγελία θα έχει αρμοδιότητα σε θέματα διαφθοράς και οικονομικής εγκληματικότητας. Θα διερευνά τα οικονομικά εγκλήματα, τα οποία στρέφονται κατά του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, της Ευρωπαίκής Ενωσης ή εγκλήματα, τα οποία κρίνεται ότι βλάπτουν σοβαρά την εθνική οικονομία.

Επίσης, θα διερευνά κάθε υπόθεση διαφθοράς και στην αρμοδιότητα της θα υπάγονται υπουργοί και υφυπουργοί για κακουργήματα που τελούν, εκτός από εκείνα που κατά το Σύνταγμα υπάγονται στην αρμοδιότητα της Βουλής, άρθρο 86 του συντάγματος.

Στην αρμοδιότητα της, ακόμη, ορίζεται να ανήκουν και βουλευτές ή ευρωβουλευτές, αν τελούν κακουργήματα, αλλά και οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς της κυβέρνησης, διοικητές και υποδιοικητές και πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Τέλος, οι οικονομικοί εισαγγελείς θα διερευνούν αυτεπάγγελατα και φορολογικές υποθέσεις, ενώ θα έχουν εξουσία για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών για διάστημα ως εννέα μήνες.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News