Κοινωνία Τρίτη 8/06/2021, 08:54
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Β. Κικίλιας: Θεμιτό και λογικό να υπάρξουν κίνητρα για εμβολιασμό

Β. Κικίλιας: Θεμιτό και λογικό να υπάρξουν κίνητρα για εμβολιασμό

Είναι θεμιτό και λογικό να μπορούν να υπάρχουν κίνητρα για τον εμβολιασμό, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται το ζήτημα.

Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ την επόμενη εβδομάδα ανάλογα με τις παραδόσεις των δόσεων θα μπορούν όλοι οι ενήλικες να επιλέγουν εμβόλιο και αυτό θα δώσει την δυνατότητα να προχωρήσει το ζήτημα των κινήτρων. «Είναι θεμιτό, δεν πρόκειτο για τιμωρία των υπολοίπων, αλλά για τη δυνατότητα επιβράβευσης ή διευκόλυνσης αυτών που θα εμβολιαστούν» σημείωσε.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν αντικίνητρα για όσους δεν εμβολιαστούν απάντησε πως «η ίδια η κοινωνία θα σπρώξει τους συμπολίτες μας αυτούς να εμβολιαστούν». Όπως σημείωσε, η συζήτηση αυτή θα γίνει από το φθινόπωρο. «Θα τελειώσουμε με την τουριστική περίοδο, θα δούμε για την παροχή κινήτρων και το φθινόπωρο θα αποφασίσουμε τι θα γίνει». Υπογράμμισε ακόμη πως «η κοινωνία δεν μπορεί να μείνει κλειστή για έναν ακόμη χειμώνα», ενώ για το ενδεχόμενο νέων lockdown εκτίμησε πως «οδεύουμε προς καλύτερεςς καταστάσεις από αυτές που έχουμε ζήσει».

Για το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού συγκεκριμένων κατηγοριών παρέπεμψε στο φθινόπωρο για τις πρωτοβουλίες που θα παρει η Πολιτεία. Σημείωσε επίσης πως είναι «ηθικά ανεπίτρεπτο» να υπάρχουν μη εμβολιασμένοι γιατροί και νοσηλευτές, προσθέτοντας πάντως πως το ποσοστό των υγειονομικών που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο είναι χαμηλό.

Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τον εμβολιασμό της ομάδας 18 – 24

Ο υπουργός Υγείας υπενθύμισε ότι την Πέμπτη ανοίγουν τα ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών για όλα τα εμβόλια και θα ακολουθήσει η ομάδα 18-24, για την οποία οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

Διαθέσιμα και στα νησιά τα mRNA εμβόλια

Ο κ. Κικίλιας προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι διαθέσιμα στα νησιά όλα τα εμβόλια κι όχι μόνο το Johnson & Johnson. «Στέλνουμε στα νησιά υπερπολλαπλάσιες εμβολιαστικές γραμμές και εμβόλια mRNA, πέρα από το Johnson & Johnson, ώστε να τονώσουμε ακόμα περισσότερο την εμβολιαστική κάλυψη», δήλωσε. Γνωστοποίησε ακόμη ότι σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί των κατάκοιτων πολιτών.

Για τον εμβολιασμό εφήβων

Σε ερώτηση για το αν είναι εφικτό να ξεκινήσει ο εμβολιασμός εφήβων πριν από τη νεά σχολική χρονιά, είπε πως «είναι ένας στόχος αυτός» από τη στιγμή οι εθνικές αρχές όπως π.χ. στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να το εγκρίνουν. «Η δυνατότητα είναι σημαντικό να υπάρχει και να οργανωθεί ώστε να μπορέσει να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πάντως πως «δεν προτρέχουμε». «Αφήνουμε τους επιστήμονες να μελετήσουν σωστά με βάση όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και ποια είναι η επικινδυνότητα. Με βάση τα στοιχεία αυτά εισηγούνται οι επιστήμονες και αποφασίζει η κυβέρνηση» είπε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News