Κοινωνία Κυριακή 4/04/2021, 19:49
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μιχαηλίδου: Με αθλητικό «μαραθώνιο» στηρίζει τη δράση Race for Autism

Μιχαηλίδου: Με αθλητικό «μαραθώνιο» στηρίζει τη δράση Race for Autism

Κάλεσμα προς τους πολίτες να συμμετάσχουν στο διαδικτυακό αθλητικό «μαραθώνιο», στηρίζοντας τη δράση Race for Autism, απευθύνει η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία, μαζί με την ‘Αδα Σταματάτου, μαραθωνοδρόμο, ακτιβίστρια για τον αυτισμό και διαχειρίστρια της σελίδας «Η Ζωή μου με τον Γιάννη», έτρεξαν σήμερα στο Ζάππειο, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για θέματα αυτισμού.

Σε δηλώσεις της, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρει ότι τη δράση Race for Autism διοργανώνουν το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό, που ήταν στις 2 Απριλίου.

«Αθλούμαστε, για να κάνουμε ορατή την “αόρατη” αναπηρία του αυτισμού» επισημαίνει η υφυπουργός Εργασίας, περιγράφοντας τα βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να συμμετάσχουν στην εν λόγω δράση.

Όπως σημειώνει, μέχρι το τέλος του Απριλίου, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να εγγραφεί δωρεάν στη σελίδα www.raceforautism.gr, να κατεβάσει την εφαρμογή, να διαλέξει το άθλημα στο οποίο επιθυμεί να πάρει μέρος (τρέξιμο, περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι, κτλ), να αθληθεί, να συμπληρώσει το χρόνο του αθλήματος, που επέλεξε και να ανεβάσει μία φωτογραφία, αν το επιθυμεί, στην πλατφόρμα με το hashtag #raceforautismgr.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η δράση υλοποιείται διαδικτυακά για την αποφυγή διάδοσης του Covid-19.

Παράλληλα, η κ. Μιχαηλίδου αναλύει τους τρεις πυλώνες του ολοκληρωμένου σχεδίου για τον αυτισμό, που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι τρεις άξονες του ολιστικού σχεδίου παρέμβασης είναι οι εξής:

  1. Πρώιμη διάγνωση: Από την επόμενη σχολική χρονιά (2021-2022), εισάγεται πιλοτικά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς η πρώιμη ανίχνευση του αυτισμού με την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου από παιδοψυχολόγους, αναπτυξιολόγους και άλλους ειδικούς επιστήμονες και ενσωματώνεται στη λειτουργία των σταθμών.
  2. Κατάρτιση και αγορά εργασίας: Αξιοποιούνταιπόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για εξειδικευμένα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και στοχευμένης διασύνδεσης των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού με την αγορά εργασίας.
  3. Ενίσχυση της αυτόνομης ή υποστηριζόμενης διαβίωσης.

Από την πλευρά της, η κ. Σταματάτου δηλώνει ότι, για πρώτη φορά, γίνεται μία δράση που προβάλλεται τόσο πολύ ο αυτισμός στη χώρα μας. «Χαίρομαι που η πολιτεία “αγκάλιασε” αυτό το μοντέλο προσφοράς και ευαισθητοποίησης» τονίζει η κ. Σταματάτου, η οποία υπογραμμίζει ότι και η ίδια προάγει την ευαισθητοποίηση και την αποδοχή του αυτισμού μέσα από τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News