Κοινωνία Παρασκευή 26/02/2021, 07:00
12 ΜΗΝΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΟ

Το ημερολόγιο της πανδημίας στην Ελλάδα

Η πορεία της χώρας από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος και τα lockdown μέχρι την έλευση των εμβολίων και τις προσπάθειες να χτιστεί το τείχος της ανοσίας

Το ημερολόγιο της πανδημίας στην Ελλάδα

Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, η Ελλάδα μπήκε στη δίνη της πανδημίας που ήδη είχε αρχίσει να εξαπλώνεται ανά την υφήλιο. Στις 26 Φεβρουαρίου του 2020 ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, o οποίος λίγες μέρες νωρίτερα είχε οριστεί εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στη χώρα πάνω από 186.000 κρούσματα και 6.400 θάνατοι λόγω COVID-19. Βαθιές όμως είναι οι πληγές και για την ελληνική οικονομία, η οποία σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της Κομισιόν συρρικνώθηκε με ρυθμούς 10% το 2020, παρά τα μέτρα στήριξης ύψους 23,6 δισ. ευρώ που ενεργοποίησε στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς η κυβέρνηση.

Έναν χρόνο μετά την καταγραφή της «ασθενούς μηδέν» το moneyreview.gr ανατρέχει στα σημαντικότερα γεγονότα που επέφερε η πανδημία στην Ελλάδα, ιχνηλατώντας την πορεία της χώρας από τα lockdown μέχρι την ελπιδοφόρα έλευση των εμβολίων και τις προσπάθειες για το χτίσιμο του «τείχους της ανοσίας».

Η έλευση της πανδημίας

Το ημερολόγιο της πανδημίας στην Ελλάδα-1
Φωτ. Intime

26 Φεβρουαρίου 2020: Ανακοινώνεται το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα. Η «ασθενής μηδέν» είναι μία 38χρονη από τη Θεσσαλονίκη, που είχε επισκεφθεί τη βόρεια Ιταλία.

27 Φεβρουαρίου 2020: Επιβεβαιώνεται η μετάδοση του ιού σε συγγενικό πρόσωπο του πρώτου κρούσματος και εντοπίζεται ένα ακόμη κρούσμα, το πρώτο στην Αθήνα. Επρόκειτο για Ελληνίδα που επίσης ταξίδεψε στην Ιταλία. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ματαιώνονται σε όλη τη χώρα.

Το πρώτο lockdown

4 Μαρτίου 2020: Αποφασίζεται η λήψη εκτάκτων μέτρων σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο.

5 Μαρτίου 2020: 21 άτομα που ταξίδεψαν στο Όρος Σινά και στους Αγίους Τόπους βρίσκονται θετικά στον κορωνοϊό.

9 Μαρτίου 2020: Αναστέλλονται οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας απευθύνει ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Την ίδια μέρα ανακοινώνεται η πρώτη δέσμη μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού που μεταξύ άλλων προβλέπει φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις και έκτακτες δαπάνες για την Υγεία.

10 Μαρτίου 2020: Κλείνουν τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα.

11 Μαρτίου 2020: Σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποιεί ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά». Η κυβέρνηση ανακοινώνει 2.000 προσλήψεις επαγγελματιών υγείας με διετείς συμβάσεις.

12 Μαρτίου 2020: Ανακοινώνεται ο πρώτος θάνατος από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα. Κλείνουν δικαστήρια, γυμναστήρια, θέατρα και κινηματογράφοι.

13 Μαρτίου 2020: «Κατεβάζουν ρολά» τα εμπορικά κέντρα, η εστίαση, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι.

Το ημερολόγιο της πανδημίας στην Ελλάδα-2
Φωτ. Intime

14 Μαρτίου 2020: Αναστέλλονται οι επιβατικές πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της Ιταλίας.

15 Μαρτίου: Αναβαθμίζεται σε υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ανταποκρινόμενοι σε διαδικτυακό κάλεσμα πολίτες βγαίνουν στα μπαλκόνια και χειροκροτούν τους εργαζόμενους στην Υγεία σε ένδειξη ευγνωμοσύνης.

16 Μαρτίου 2020: Ο Νίκος Χαρδαλιάς αρχίζει να συμμετέχει στην καθημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας.

17 Μαρτίου 2020: Σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός αναφέρει πως «είμαστε σε πόλεμο με έναν εχθρό που είναι αόρατος και ύπουλος». Καλεί τους πολίτες να μείνουν ασφαλείς στα σπίτια τους. Μετά από συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών ανακοινώνει ότι δεν υφίσταται πλέον ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2020.

Το ημερολόγιο της πανδημίας στην Ελλάδα-3

18 Μαρτίου 2020: Κλείνουν όλα τα εμπορικά καταστήματα. Ανακοινώνεται δεύτερη δέσμη μέτρων στήριξης και στο «οπλοστάσιο» του ΥΠΟΙΚ κατά των επιπτώσεων της πανδημίας μπαίνει η «επιστρεπτέα προκαταβολή». Τίθεται σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα πολιτών από κράτη εκτός Ε.Ε. Την ίδια μέρα γεννιέται στο νοσοκομείο «Αττικόν» το πρώτο παιδί από μητέρα θετική στον κορωνοϊό στην Ελλάδα.

Το ημερολόγιο της πανδημίας στην Ελλάδα-4
Φωτ. AP

19 Μαρτίου 2020: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει ότι ο προϋπολογισμός του κράτους αναθεωρείται. Το σύνολο των μέτρων για τη θωράκιση της οικονομίας φτάνει στα 10 δισ. ευρώ. Τίθεται σε ισχύ απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων.

21 Μαρτίου 2020: Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπερνά τα 500.

22 Μαρτίου: Ανακοινώνεται απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε όλη τη χώρα.

Το ημερολόγιο της πανδημίας στην Ελλάδα-5
Φωτ. AP

23 Μαρτίου 2020: Τα sms στο 13033 για τις μετακινήσεις μπαίνουν στη ζωή των Ελλήνων.

24 Μαρτίου 2020: Διευρύνεται το πλαίσιο προστασίας για την κάλυψη 1,75 εκατ. εργαζομένων, επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει πως «η κρίση θα γίνει βαθύτερη και η οικονομία θα γυρίσει σε ύφεση το 2020».

25 Μαρτίου 2020: Εν μέσω του lockdown η εθνική επέτειος τιμάται χωρίς τη διεξαγωγή παρελάσεων, με μία λιτή τελετή παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας στο Σύνταγμα. Η κοινότητα Εχίνος στην Ξάνθη κηρύσσεται σε έκτακτη ανάγκη.

28 Μαρτίου 2020: Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ξεπερνά τα 1.000.

31 Μαρτίου 2020: Στις υγειονομικές αρχές σημαίνει συναγερμός μετά τον εντοπισμό πολλαπλών κρουσμάτων στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» με 383 επιβαίνοντες στον Πειραιά.

Εστίες υπερμετάδοσης

2 Απριλίου 2020: Η δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στη Ριτσώνα μπαίνει σε καραντίνα μετά την καταγραφή 23 κρουσμάτων.

8 Απριλίου 2020: Εν όψει του Πάσχα ανακοινώνεται ενίσχυση ελέγχων και διπλασιασμός προστίμων για τους παραβάτες.

9 Απριλίου 2020: Οικισμός Ρομά στη συνοικία Νέας Σμύρνης Λάρισας κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μπαίνει σε καραντίνα.

14 Απριλίου 2020: Ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία στην Ελλάδα ξεπερνά τους 100.

21 Απριλίου 2020: 150 άτομα εντοπίζονται θετικά στον κορωνοϊό σε ξενοδοχείο – δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Κρανίδι.

24 Απριλίου: Ο Σωτήρης Τσιόδρας πραγματοποιεί «αυτοψία» σε κλινική στο Περιστέρι όπου καταγράφεται συρροή κρουσμάτων.

28 Απριλίου 2020: Έχοντας καταφέρει να περιορίσει το πρώτο κύμα της πανδημίας η Ελλάδα «βλέπει» την έξοδο από το lockdown. Ανακοινώνεται σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων.

Η έξοδος από το lockdown

4 Μαΐου 2020: Καταργούνται η γραπτή άδεια και τα SMS για τις μετακινήσεις.

Το ημερολόγιο της πανδημίας στην Ελλάδα-6
Φωτ. Intime

6 Μαΐου 2020: Το Σύνταγμα γεμίζει με 200 άδειες καρέκλες στο πλαίσιο διαμαρτυρίας των επαγγελματιών της εστίασης.

7 Μαΐου 2020: Καλλιτέχνες πραγματοποιούν συγκέντρωση μπροστά από τη Βουλή ζητώντας στήριξη του χώρου του πολιτισμού.

11 Μαΐου 2020: Ανοίγει ξανά το λιανεμπόριο με κανόνες λειτουργίας προσαρμοσμένους στις έκτακτες υγειονομικές συνθήκες. Οι μαθητές της Γ΄Λυκείου είναι οι πρώτοι που επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες.

Το ημερολόγιο της πανδημίας στην Ελλάδα-7
Φωτ. Intime

18 Μαΐου 2020: Επανεκκινεί το λιανικό εμπόριο σε εμπορικά κέντρα (malls) και εκπτωτικά χωριά. Επιστρέφουν στα θρανία και οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου καθώς και των Γυμνασίων. Επιτρέπονται πλέον οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, μεταξύ δηλαδή νομών και περιφερειακών ενοτήτων.

20 Μαΐου 2020: Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και της εργασίας (πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ). Ο «λογαριασμός» των παρεμβάσεων για την στήριξη της οικονομίας ανεβαίνει στα 24 δισ.

Το ημερολόγιο της πανδημίας στην Ελλάδα-8
Φωτ. Intime

25 Μαΐου 2020: Απελευθερώνεται η μετακίνηση προς τα νησιά. Ανοίγουν οι χώροι εστίασης μετά από 2,5 μήνες.

Ο τουρισμός επιστρέφει

Το ημερολόγιο της πανδημίας στην Ελλάδα-9
Φωτ. ΑP

1 Ιουνίου 2020: Ανοίγουν ξανά τα δημοτικά σχολεία, επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας και οι χώροι κατασκήνωσης.

13 Ιουνίου 2020: Με φόντο το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει πως «ο ελληνικός τουρισμός επέστρεψε».

15 Ιουνίου 2020: Το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη υποδέχεται την πρώτη διεθνή πτήση έπειτα από τρεις μήνες.

Τα «απόνερα» των διακοπών

7 Αυγούστου 2020: Διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών με αφορμή δημοσιεύματα και αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναπαράγουν θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον κορωνοϊό. Με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας καθίσταται υποχρεωτικός ο μοριακός έλεγχος (PCR) όλων των υγειονομικών υπαλλήλων που επιστρέφουν από κανονική άδειες.

24 Αυγούστου 2020: Ο υπουργός Υγείας απευθύνει έκκληση σε όσους επιστρέφουν από διακοπές να μην έρθουν σε επαφή με ευπαθείς ομάδες.

30 Αυγούστου 2020: Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα από την έναρξη της πανδημίας ξεπερνάει τις 10.000.

Μάσκες και διαμαρτυρίες

Το ημερολόγιο της πανδημίας στην Ελλάδα-10
Φωτ. Intime

6 Σεπτεμβρίου 2020: Πολίτες που αντιδρούν στη χρήση μάσκας στα σχολεία πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη.

Το ημερολόγιο της πανδημίας στην Ελλάδα-11
Φωτ. AP

14 Σεπτεμβρίου 2020: Έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με μάσκες, αντισηπτικά και διαφορετικές ώρες διαλειμμάτων για τους μαθητές. Οι υπερμεγέθεις μάσκες που μοιράστηκαν σε σχολεία πυροδοτούν πολιτική αντιπαράθεση.

16 Σεπτεμβρίου 2020: Νέα μέτρα στην Αττική για την ανάσχεση της πανδημίας. Καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους εργασίας, σε πλατείες και στάσεις λεωφορείων.

Το ημερολόγιο της πανδημίας στην Ελλάδα-12
Φωτ. AP

19 Σεπτεμβρίου 2020: Η επιδημιολογική εικόνα στην Αττική επιδεινώνεται. Σταματούν οι συναυλίες, θεσπίζεται ανώτατο όριο 20 ατόμων σε γάμους – βαπτίσεις.

Το δεύτερο κύμα προ των πυλών

2 Οκτωβρίου 2020: Νέα εστία ανησυχίας ανοίγει ο εντοπισμός 114 κρουσμάτων σε εταιρεία κονσερβοποιίας στο Μαυροβούνι Σκύδρας του νομού Πέλλας.

22 Οκτωβρίου 2020: Η αύξηση των κρουσμάτων φέρνει νέα μέτρα. Ανακοινώνεται καθολική χρήση μάσκας παντού και απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές.

31 Οκτωβρίου 2020: Υπό την πίεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας ανακοινώνεται μερικό lockdown σε Αττική και βόρεια Ελλάδα. Κλείνουν μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, θέατρα, γυμναστήρια.

Το δεύτερο lockdown

1 Νοεμβρίου 2020: Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θέτει σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη ώστε να ενισχυθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ.

Το ημερολόγιο της πανδημίας στην Ελλάδα-13
Φωτ. Intime

3 Νοεμβρίου 2020: Θεσσαλονίκη και Σέρρες μπαίνουν σε lockdown.

4 Νοεμβρίου 2020: Με φόντο τη ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων η Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγείται προς την κυβέρνηση την επιβολή πανελλαδικού lockdown.

Το ημερολόγιο της πανδημίας στην Ελλάδα-14
Φωτ. ΑP

5 Νοεμβρίου 2020: To δεύτερο lockdown σε όλη τη χώρα είναι γεγονός. Επιστρέφουν τα sms για μετακινήσεις, κλείνει το λιανεμπόριο, αρχίζει η τηλεκπαίδευση για Γυμνάσια και Λύκεια.

Το ημερολόγιο της πανδημίας στην Ελλάδα-15
Φωτ. ΑP

12 Νοεμβρίου 2020: Καταγράφεται «μαύρο» ημερήσιο ρεκόρ με 3.316 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

14 Νοεμβρίου 2020: Αναστέλλεται η λειτουργία και των δημοτικών σχολείων – νηπιαγωγείων. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από τον κορωνοϊό στη χώρα ξεπερνά τους 1.000.

18 Νοεμβρίου 2020: Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσιάζει το Εθνικό Σχέδιο της εμβολιαστικής κάλυψης για COVID-19. Δέκα νοσηλεύτριες με εξειδίκευση σε ΜΕΘ μεταβαίνουν εθελοντικά από την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συνδράμουν τις προσπάθειες των συναδέλφων τους στην «πρώτη γραμμή» κατά της πανδημίας.

19 Νοεμβρίου 2020: Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διαγιγνώσκεται θετικός στον κορωνοϊό και μεταφέρεται στον Ευαγγελισμό.

20 Νοεμβρίου 2020: Ο Ν. Χαρδαλιάς ανακοινώνει μέτρα στις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας.

Το ημερολόγιο της πανδημίας στην Ελλάδα-16
Φωτ. Reuters

23 Νοεμβρίου 2020: Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ COVID αγγίζει το 86% στην επικράτεια.

27 Νοεμβρίου 2020: Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας ξεπερνά τις 100.000.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί

13 Δεκεμβρίου 2020: Εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η λειτουργία των καταστημάτων με click away.

18 Δεκεμβρίου 2020: Τίθενται σε ισχύ έκτακτα μέτρα σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Μάνδρα.

19 Δεκεμβρίου 2020: Σε κλοιό αυστηρών περιοριστικών μέτρων μπαίνει και η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

Το ημερολόγιο της πανδημίας στην Ελλάδα-17
Φωτ. Intime

25 Δεκεμβρίου 2020: Ανήμερα τα Χριστούγεννα φτάνει στην Ελλάδα η πρώτη παρτίδα 9.750 δόσεων εμβολίων της Pfizer.

Το ημερολόγιο της πανδημίας στην Ελλάδα-18
Φωτ. Intime

27 Δεκεμβρίου 2020: Η νοσηλεύτρια Ευσταθία Καμπισιούλη γίνεται ο πρώτος άνθρωπος στη χώρα που εμβολιάζεται κατά του κορωνοϊού. Την ίδια μέρα εμβολιάζονται ο πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

4 Ιανουαρίου 2021: Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό ξεπερνά τις 5.000.

Το «ακορντεόν» των μέτρων

11 Ιανουαρίου 2021: Ανοίγουν ξανά τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

12 Ιανουαρίου 2021: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει τη θέσπιση ενός κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

16 Ιανουαρίου 2021: Αρχίζει ο εμβολιασμός ατόμων άνω των 85 ετών.

18 Ιανουαρίου 2021: Ανεβάζουν ξανά ρολά λιανεμπόριο, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ.

22 Ιανουαρίου 2021: Ανακοινώνεται επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων από την 1η Φεβρουαρίου.

28 Ιανουαρίου 2021: Η επιτροπή των ειδικών εισηγείται να μπει η Αττική στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη.

29 Ιανουαρίου 2021: Λόγω της νέας αύξησης των κρουσμάτων ανακοινώνεται ότι η αγορά στην Αττική επιστρέφει στο click away και ότι τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα βιβλιοχαρτοπωλεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο του click inside.

Το ημερολόγιο της πανδημίας στην Ελλάδα-19
Φωτ. AP

31 Ιανουαρίου 2021: Εντοπίζεται το πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη.

Η «Αττική» στο κόκκινο

Το ημερολόγιο της πανδημίας στην Ελλάδα-20
Φωτ. AP

6 Φεβρουαρίου 2020: Επιβάλλεται σκληρό lockdown στους δήμους Πατρεών, Θήρας, Μυκόνου, Χαλκίδας και Αγίου Νικολάου.

9 Φεβρουαρίου 2021: Η αύξηση των νοσηλειών στην Αττική και η πίεση στο σύστημα Υγείας οδηγεί σε νέο lockdown στο λεκανοπέδιο. Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει κλείσιμο του λιανεμπορίου και των σχολείων.

15 Φεβρουαρίου 2021: Ξεκινά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα 60-64 ετών.

22 Φεβρουαρίου 2021: Η χώρα «σπάει» το όριο των 700.00 εμβολιασμών.

24 Φεβρουαρίου 2021: Η Αρκαδία μπαίνει σε καθεστώς «σκληρού» lockdown.

Το ημερολόγιο της πανδημίας στην Ελλάδα-21
Φωτ. AP

25 Φεβρουαρίου 2021: Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 186.469 και οι θάνατοι λόγω Covid-19 σε 6.410.

Οι ελπίδες έχουν τώρα εναποτεθεί στην ταχύτερη δυνατή υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος με στόχο την ανοσία. Το ελληνικό εμβολιαστικο πρόγραμμα αυτή τη στιγμή προχωρά πιο γρήγορα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και δίνεται μάχη με τον χρόνο για να σωθεί μέρος της τουριστικής σεζόν, παράγοντας καταλυτικός για την επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 2021.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News